Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Τίτλοι τέλους για την ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τίτλοι τέλους για την ΑΕΠΙ

Με την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, στην οποία προχώρησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κλείνει οριστικά μια μακρά περίοδος κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς τρόπου λειτουργίας που συνδέθηκε με την αμαρτωλή εταιρεία και τον μονοπωλιακό τρόπο με τον οποίο δρούσε επί ογδόντα χρόνια στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί ωστόσο και μια νέα εποχή για τον ΟΠΙ και τη λειτουργία του καθώς το νέο συμβούλιό του, σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του, φαίνεται αποφασισμένο να ασκήσει επιτέλους τις εποπτικές του αρμοδιότητες, καθολικό αίτημα, άλλωστε, όλων των μερών.

"Ο ΟΠΙ άσκησε τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος και από εκεί και πέρα προετοιμάζεται για την ανάληψη της προσωρινής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων που θα λειτουργήσει εντός του" λέει ο Γιάννης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΙ και προαναγγέλλει ότι "πρόθεση της διοίκησης του Οργανισμού είναι να προχωρήσει σε ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε όλους τους οργανισμούς διαχείρισης. Νομίζω ότι πλέον το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων θα μπει σε μια κανονικότητα. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε".

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, εισηγήθηκε την άρση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, "λόγω παραβίασης των υποχρεώσεων της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων". Είναι άλλωστε γνωστό το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η εταιρεία εξ αιτίας του αδιαφανούς τρόπου που λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται δικαιώματα στους δημιουργούς - μέλη της, τα οποία ωστόσο είχαν εισπραχτεί, να οφείλονται διανομές προηγουμένων περιόδων, να συσσωρεύονται χρέη προς τρίτους αλλά και προς το Ελληνικό Δημόσιο, να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Όλα αυτά άλλωστε κατήγγειλαν οι δημιουργοί επί χρόνια, ωστόσο μόλις το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε διαχειριστικός έλεγχος στην αμαρτωλή εταιρεία, που οδήγησε τη Δικαιοσύνη, μετά το πόρισμα των ελεγκτών, να ασκήσει δίωξη για επτά κακουργήματα σε μετόχους και μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση προς τη δημιουργία Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της γενικής τους συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος για τα πνευματικά διακαιώματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα αναμένεται η συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων που θα λειτουργήσει εντός του ΟΠΙ με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς και την αποτελεσματική, διαφανή και δίκαιη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας μετά το διάστημα της διετίας που προβλέπει η νομοθεσία θα μεταβιβαστεί στον νέο ΟΣΔ.

Παράλληλα, χθες, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου συναντήθηκαν με κλιμάκιο της CISAC (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εταιρειών Συλλογικής Διαχείρισης) όπου υπογραμμίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας ώστε να διασφαλιστούν οι εισπράξεις με ταχείς ρυθμούς, αποτελεσματικά και αξιόπιστα, ενώ τους κάλεσε να καταθέσουν τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας. Από πλευράς τους δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, φάνηκε δηλαδή να αναδιπλώνονται από την αρχική τους θέση να προτείνουν την "αυτοδιαχείριση" αντί της λύσης που δρομολογούσε η κυβέρνηση. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο Όρον Γκάντι, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, έχει ήδη ζητήσει ραντεβού με την υπουργό Πολιτισμού. Σήμερα το κλιμάκιο της CISAC θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τριών σωματείων των δημιουργών και των εκδοτών μουσικής.

Προχθές ωστόσο, γνωρίζοντας ότι ο ΟΠΙ συνεδριάζει για την άρση της άδειάς της, συγκάλεσε γενική συνέλευση των μελών της για την εκλογή Εποπτικού Συμβουλίου όπως ορίζει ο νόμος. Από τα 14.000 μέλη της, πήγαν 20 και απ' αυτούς ψήφισαν μόνο οι 13 (οι 9 εξ αυτών ήταν υποψήφιοι). Όλοι τους μάλιστα προέτρεπαν τους δημιουργούς να επιλέξουν την "αυτοδιαχείριση" αντί της κυβερνητικής λύσης. Υπάρχουν υπόγειες διαδρομές;

Πόλυ Κρημνιώτη

Με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση προς τη δημιουργία Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL