Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εκδήλωση για τον Στέφανο Στεφάνου

Ο Στέφανος Στεφάνου, από τους ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς, ξεχωριστός αγωνιστής και λόγιος, που ξεχώρισε για την πολιτική του ορθοκρισία, την ευκρίνεια και ευρύτητα της σκέψης του, το αφηγηματικό ταλέντο και το ήθος του, πρωταγωνιστεί από κοινού με την Παγώνα Στεφάνου στην εκδήλωση τιμής στη μνήμη τους που οργανώνεται στο πλαίσιο της 15ηςΔΕΒΘ σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο και στο Περίπτερο 13.

Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από τις εκδόσεις Θεμέλιο και την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, θα μιλήσουν οι Χριστίνα Αλεξοπούλου, ψυχολόγος, ανθρωπολόγος και διδάκτωρ Ιστορίας, ο Κωστής Χρονάκης από την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας και η εκδότρια του Θεμέλιου Άννα Μαλικιώση. Αποσπάσματα από το βιβλίο της Παγώνας Στεφάνου «Των Αφανών» και του Στέφανου Στεφάνου «Ένας από τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς (1941-1971)» θα διαβάσει ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας.

''Ωδή παραλίων πετρωμάτων ' από την Άννα Φιλίνη

Γυναίκα με μεγάλη πορεία στον εικαστικό χώρο, διεθνείς συμμετοχές και με μεγάλη δραστηριότητα στα γράμματα και στον πολιτισμό της χώρας, η Άννα Φιλίνη πραγματοποιεί τη νέα της έκθεση “Ωδή παραλίων πετρωμάτων” που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στη Gallery Art Πρίσμα στον Πειραιά (8 μ.μ.). Η νέα αυτή ζωγραφική της ενότητα, όπως σχολιάζει η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Κανακάκη στον κατάλογο της έκθεσης, «μας ταξιδεύει κάπου στο Αιγαίο, όταν ζωντανεύουν οι βράχοι και συνομιλούν με την Άννα, χρόνια τώρα της εμπιστεύονται χίλια μυστικά, σ’ εκείνη μόνο γυμνώνονται οπτικά, πνευματικά, αισθησιακά. Φανερώνουν τη Μορφή τους. Εκθέτουν τα ασύγκριτα κάλλη τους με τις κρυφές τους λεπτομέρειες". Διάρκεια έκθεσης έως 10 Ιουνίου. Κουντουριώτου 187, Πειραιάς.

Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο

Ο Λεωνίδας Καβάκος, τιμημένος με τις σπουδαιότερες διακρίσεις του κόσμου, βιολιστής και αρχιμουσικός, ολοκληρώνει τη φετινή συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με δύο συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη την Παρασκευή 11 Μαΐου και η βραδιά ξεκινά με το απαιτητικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, BWV1052 του Γ.Σ. Μπαχ και συνεχίζει με τη μαγευτική Συμφωνία αρ. 4 σε μι ύφεση μείζονα, «Ρομαντική», του Άντον Μπρούκνερ.

Ο Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφιλοκερδώς, παραχωρώντας την αμοιβή του υπέρ των μεγάλων αναγκών της Ορχήστρας, με τα έσοδα των συναυλιών να δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, για την Αθήνα, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και στη Θεσσαλονίκη στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος Λάμψη.

Camerata Junior

Η Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής Camerata Junior παρουσιάζει στις 11 το πρωί το νέο της ρεπερτόριο για μικρούς και μεγάλους. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

“Ο ρόλος των επιστημόνων στην εποχή της κρίσης” είναι ο τίτλος της διάσκεψης που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Πανεπιστημίου 30, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Στο Μπενάκη

Το βιβλίο της επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίας Κατσανάκη «Θεόδωρος Ράλλης» παρουσιάζεται στις 7.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Θα προσφωνήσει η Ειρήνη Γερουλάνου και θα μιλήσουν οι Γ. Δαυίδ, Λ. Λοΐζου - Χατζηγαβριήλ, Μ. Λαμπράκη - Πλάκα και η συγγραφέας.

Το βιβλίο του Metin Arditi «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» (εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη παρόντος του συγγραφέα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Άννα Πατάκη και με τον Metin Arditi θα συνομιλήσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Σκουλά. Στις 7 μ.μ.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του ειδικού μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο και προβάλλει στις 7 μ.μ. το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη στην Αντίσταση - Ο αντιστασιακός Τύπος», σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, από την ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14.

Στη Σιβιτανίδειο

Η Σιβιτανίδειος και το 3ο ΕΠΑΛ της σχολής οργανώνουν, για ένατη χρονιά, έκθεση μαθητικής φωτογραφίας με θέμα "Στιγμές” στην οποία παρουσιάζονται οι συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκήρυξε το 3ο ΕΠΑΛ της σχολής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που προηγήθηκε. Διάρκεια έως 18 Μαΐου.

“Ο ουρανός και... Το παντελόνι του”

Τα μονόπρακτα του Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του» και της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος» παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση με τίτλο “Ο ουρανός και... Το παντελόνι του” στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Φωτεινή Βελεσιώτου

Η Φωτεινή Βελεσιώτου εμφανίζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μαζί της ο Σωτήρης Μπαλλάς, Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, στις 10.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL