Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εκδήλωση για τον ταξιδευτή

Και όμως όλοι τους δεν πέθαναν

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου τού Ισαάκ Ματαράσσο "Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν... Η καταστροφή των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη γερμανική κατοχή". Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν οι Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος ΚΙΣΕ και ο Φρανσουά Ματαράσσο, εγγονός του συγγραφέα, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, η Ελένη Μπεζέ, ο Δημήτρης Βαρβαρίτης και η Οντέτ Βαρών - Βασάρ. Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, Αθήνα.

Η "Μετέωρη Ελλάδα" του Πέδρο Ολάγια

Το ντοκιμαντέρ "Η μετέωρη Ελλάδα" του Ισπανού ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, το
οποίο βασίζεται στο ομώνυμο δοκίμιό του, παρουσιάζεται την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Στο ντοκιμαντέρ, όπως και στο βιβλίο ο Ολάγια αντιμετωπίζει το δίπολο της αθηναϊκής με τη σημερινή εξετάζοντας κατά πόσο υπάρχει σήμερα δημοκρατία, με φόντο την ελληνική κρίση. Ο Πέδρο Ολάγια περπατώντας σε εμβληματικούς τόπους που αναπτύχθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία, την Πνύκα, τον Κεραμεικό, την αρχαία Αγορά, την Ακαδημία Πλάτωνος δίνει το στίγμα του αθηναϊκού πολιτεύματος. Μετά την προβολή ο Ισπανός ελληνιστής θα συζητήσει με τον Νίκο Γ. Μοσχονά, ομότιμο διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ.

Εκδήλωση για τον ταξιδευτή

Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπήρξε μόνο ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Υπήρξε και ταξιδευτής, δημοσιογράφος - ανταποκριτής ελληνικών και ξένων εφημερίδων, στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, σε εποχές που τα ταξίδια ήταν μακροχρόνια, δαπανηρά και ριψοκίνδυνα. Με το θέμα αυτό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (α΄ όροφος). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Νίκος Μαθιουδάκης, ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος και η Λένα Διβάνη. Είσοδος ελεύθερη.

Ιστορικές διαδρομές στο Χαϊδάρι

Ραντεβού στις 9.30 π.μ., στην είσοδο του Διομήδιου Πάρκου δίνουν οι "Πολίτες σε δράση" για μια ιστορική διαδρομή με τον ιστορικό Μ. Χαραλαμπίδη, τον πρόεδρο των "Φίλων της φύσης" Κ. Φωτεινάκη και Μ. Μπολτά (α’ μέλος του Δ.Σ του Πάρκου Τρίτση). Η διαδρομή θα περάσει μέσα από το Διομήδειο Πάρκο και το Όρος Αιγάλεω στο τόπο εκτέλεσης της Λέλλας Καραγιάννη και των 72 Ελλήνων, στη Μονή Δαφνίου και στον τόπο εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη.

Συναυλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για μια συναυλία μουσικής δωματίου στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη, στις 6 μ.μ.

200 χρόνια από την Επανάσταση

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου "συναντιέται" με τον Ιωάννη Καποδίστρια στη σκηνή της Φρυνίχου τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ώρα 21.30. Τίτλος της "συνάντησης": "Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: προεόρτια μιας επετείου που επίκειται".

"Ο θείος Αβράαμ μένει πάντα εδώ"

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής - Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου παρουσιάζουν οι εκδόσεις Πατάκης και η Ελένη Χουζούρη, το βιβλίο της τελευταίας "Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ". Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, στις 7.30 μ.μ.

Απρόσμενες αναγνώσεις στην Αθήνα

Η Ομάδα του Κινητήρα με την καλλιτεχνική επιμέλεια της νεοσύστατης ομάδας ΓΑΒ διασκορπίζεται σε δημόσιους χώρους της πόλης από τις 22 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2018, δημιουργώντας μοναδικές αναγνώσεις - εκπλήξεις και αναπάντεχα ονειρικά σύμπαντα μέσα στην αστική καθημερινότητα. 23.4 και 25.4: Διαδρομή 2: πλατεία Ομόνοιας - πλατεία Κοτζιά - Αθηνάς - πλατεία Μοναστηρακίου

Το Πεκίνο και οι Έλληνες φωτογράφοι

Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας "Το Πεκίνο μέσα από τον φακό Ελλήνων φωτογράφων", που διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Γραφείο Ενημέρωσης του Δήμου Πεκίνου, στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29).

"Ο Κάφκα πηγαίνει σινεμά"

Ο Χανς Τσίσλερ, γνωστός στη χώρα μας κυρίως από ταινίες των W. Wenders, J.-L. Godard, I. Szabo, C. Chabrol έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα θα παρουσιάσει στις 24 Απριλίου το βιβλίο του "Ο Κάφκα πάει σινεμά", καθώς και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του (2002, 55’) ενώ την Τετάρτη 25.4 θα παρουσιάσει τέσσερις ταινίες που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά με ζωντανή μουσική από τους drog_Α_tek., στις 8.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Στη Στοά του Βιβλίου

Η δίτομη αναθεωρημένη έκδοση "Τα Θεατρικά" του Πάρι Τακόπουλου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου.

"Σινασός - Τοπογραφία της μνήμης"

Το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ "Σινασός - Τοπογραφία της μνήμης" (1997, 61’), σε σενάριο - σκηνοθεσία Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλιάκη προβάλλεται στις 7 μ.μ., στον Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14).

''Πόλεμος και αντίσταση στη Θεσσαλία''

Ο συλλογικός τόμος "Πόλεμος και αντίσταση στη Θεσσαλία" θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο - πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία "Ανατόλια", Δημ. Γούναρη 39, Θεσσαλονίκη (Καμάρα). Θα μιλήσουν οι Γιώργος Μαργαρίτης, Βασιλική Λάζου, Νίκος Χριστοφής. Συντονίζει ο Χρήστος Μάης.

Πρεμιέρα... "Μετά την πρόβα"

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής ανοίγει τις πόρτες του για την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Μετά την πρόβα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Μαρία Ναυπλιώτου και την Πηνελόπη Τσιλίκα, στις 9 μ.μ.

"After the Campsite"

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση - project "After the Campsite" σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στις 9 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο. Μια παράσταση - project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ.

Ιστορίες Μεταναστών

Το βιβλίο του Θανάση Αθανασίου "Οι ξεριζωμένοι" παρουσιάζεται στο Books Plus/ Art και Coffee (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα), στις 7.00 μ.μ. Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης, Τέλης Σαμαντάς, δημοσιογράφος και ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Σεμινάρια ριζοσπαστικής γεωγραφίας

Έως τις 8 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή, στις 7 μ.μ., συνεχίζουν τα Ανοικτά Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου (Θησέως 70, Καλλιθέα, αίθουσα Β1, κεντρικό κτήριο) με θέμα: "Τι έχουμε μάθει στα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη; Οι οπτικές της ριζοσπαστικής γεωγραφίας". Μεταξύ των εισηγητών: Κωστής Χατζημιχάλης, M. Edwards, P. Marques, Μ. Χατζημιχαήλ, T. Petzold, David Harvey. Πληροφορίες: www.radicalgeography.gr, 210-9549325.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL