Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλους γαλαξίες... στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλους γαλαξίες... στην Ιταλία

“Οι Έλληνες που ζουν στην Ιταλία συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας, περήφανοι γιατί ο λαός μας στάθηκε με το κεφάλι ψηλά τα χρόνια της κρίσης και ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα σε συνεργασία με τους γείτονές της” τόνισε στην “Αυγή” η Όλγα Νάσση, η πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου της Ομοσπονδίας που γίνεται σήμερα στην Κατάνια της Σικελίας, παρουσία του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Ανδρέα Τριανταφυλλίδη.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ανδρέου, γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σαλέρνο, επισημαίνει το γεγονός ότι οι Ιταλοί διανοούμενοι βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης. Ζούμε έναν νέο φιλελληνισμό, ιδιαίτερα στον ιταλικό Νότο, προσθέτει ο Μπάμπης Τσολάκης αντιπρόεδρος της ΟΕΚΑΙ, ενώ ο Αντώνης Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τάραντα “Μαρία Κάλλας”, μας μεταφέρει την εμπειρία του από την κοινότητα του Τάραντα, όπου τα πανεπιστήμια, οι Περιφέρειες και τα περισσότερα σχολεία που διδάσκονται ελληνικά στήριξαν μια σειρά εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας για τον ελληνικό πολιτισμό.

Όλγα Νάσση: Ελευθερία, δημοκρατία και αλληλεγγύη είναι άξονες του πολιτισμού μας

Για την Όλγα Νάσση “ο ελληνικός πολιτισμός και η γλώσσα μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ιταλία. Με πρωτοβουλία μας η ελληνική γλώσσα αναγνωρίστηκε ως πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από το ιταλικό κοινοβούλιο, γεγονός που δεσμεύει την ιταλική κυβέρνηση να προστατεύσει τα ελληνικά και να προωθήσει τον πολιτισμό μας.

Η 9η Φεβρουαρίου αποτελεί την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Σε λίγο καιρό θα υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Σύλλογο των Ιδρυμάτων Ιταλικής Κουλτούρας για την περαιτέρω προώθηση της γλώσσας μας. Δεν αισθανόμαστε ότι αποτελούμε μια συλλογικότητα με βάση τη στενή εθνική μας ταυτότητα, αλλά μια κοινότητα ανθρώπων που μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, όπως την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Για τον λόγο αυτόν θα αλλάξουμε και το καταστατικό μας”.

Κατά την πρόεδρο των ελληνικών κοινοτήτων “η ιταλική κοινωνία δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον και κυρίως όσοι έχουν σχέσεις συγγένειας και φιλίας με την Ελλάδα. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα ισχυρό φιλελληνικό ρεύμα. Η Ομοσπονδία μας προώθησε πάρα πολλές πρωτοβουλίες σε σχολεία και δήμους αναδεικνύοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τη μεγάλη ζήτηση νέων ελληνικών στα ιταλικά σχολεία. Έχουμε κάνει πάρα πολλές αδελφοποιήσεις ιταλικών και ελληνικών σχολείων. Από τους 13 δασκάλους που είχαμε έχουν μείνει μόνο 4, γιατί η λιτότητα έπληξε και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας”.

“Την ίδια στιγμή με ενωτικό κλίμα οδηγήσαμε στην επιστροφή της ιστορικής κοινότητας της Βενετίας και αυτής της Αγκόνα στην Ομοσπονδία και δημιουργήθηκαν οι κοινότητες του Τάραντα και του Σαλέρνο. Σήμερα έχουμε είκοσι κοινότητες, που σε ορισμένες έχουν φθάσει να έχουν χίλια μέλη, όπως στην Μπολόνια” κατέληξε η Όλγα Νάσση.

Ανδρέας Ανδρέου: Η ιταλική διανόηση στάθηκε κοντά μας στην κρίση

“Δημιουργήσαμε την επομένη της 25ης Μαρτίου την Ελληνική Κοινότητα του Σαλέρνο, γιατί είμαστε αρκετοί Έλληνες που ενδιαφερόμαστε να κινηθούμε στο τοπικό επίπεδο για να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας και να αναδείξουμε τον σημερινό πλούτο της χώρας μας. Πολλοί Κύπριοι έχουμε μια συνεχή και θετική παρουσία στις κοινότητες, γιατί αποτελούμε τμήμα αυτού του πολιτισμού.

Είναι σημαντικό το ότι στην Ομοσπονδία εργαστήκαμε με ενωτικό πνεύμα ξεπερνώντας παραγοντισμούς του παρελθόντος και καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις και την παρουσία μας στη γενικότερη ιταλική κοινωνία, όπως και στις τοπικές κοινωνίες, με εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαρκή τμήματα εκμάθησης της γλώσσας, της μουσικών και των χορών μας και γενικότερα του πολιτισμού μας.

Συνεργαστήκαμε με τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, με άξονα τον συνταγματολόγο Μάρκο Γκάλβι, που παραχώρησε για ένα έτος τις αποδοχές του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στις ημερίδες μας συμμετείχαν ιστορικοί, φιλόσοφοι, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί της ανώτατης και μέσης Παιδείας δένοντας το έντονο ελληνικό αρχαίο στοιχείο της Ιταλίας με τη σημερινή πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Η ιταλική διανόηση στάθηκε κοντά μας στην κρίση αποδεικνύοντας άλλη μια φορά τις στενές σχέσεις των λαών μας”.

Μπάμπης Τσολάκης: Στην ιταλικό Νότο ζούμε έναν νέο φιλελληνισμό

“Η εμπειρία των τοπικών κοινοτήτων είναι θετική και το γεγονός ότι υπάρχει η Ομοσπονδία μάς επιτρέπει να δούμε την κατάσταση του ελληνισμού σε έναν μεγαλύτερο χώρο, όπως της Ιταλίας.

Στην Ομοσπονδία καταφέραμε πολλά πράγματα που μια ή κάποιες κοινότητες από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Μια τεράστια επιτυχία που επιτεύχθηκε χάρις στη συνεργασία της Ομοσπονδίας με όλες τις κοινότητες. Είναι θετικό, ότι καταφέρνουμε να εργαστούμε συλλογικά και ενωτικά ξεπερνώντας ακόμη και προσωπικές διαφορές και φιλοδοξίες και παθογένειες.

Είμαι αισιόδοξος γιατί τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε μια καλή οργάνωση, συνεννόηση και αποτελεσματικότητα και είχαμε την καλύτερη πορεία της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία υπάρχει ένα θετικό κλίμα για τους Έλληνες και κυρίως στον ιταλικό Νότο όπου μας νιώθουν πιο κοντά τους και τμήμα της πολιτιστικής Ιστορίας τους. Στη νότια Ιταλία υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τη βόρεια Ιταλία, κυρίως διανοουμένων, που χαρακτηρίζονται από φιλελληνικά συναισθήματα γιατί ζουν αυτήν τη σχέση ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Στη νότια Ιταλία παίζουμε στην έδρα μας, όπως και οι Ιταλοί από τον Νότο που επισκέπτονται την Ελλάδα αισθάνονται στο σπίτι τους, περιτριγυρισμένοι από τους ίδιους ναούς, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν στη χώρα τους. Κανείς μας και κανείς τους δεν νιώθει ξένος. Ελπίζω να συνεχίσουμε τη θετική πορεία και κυρίως σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των ελληνικών σχολείων και των ιταλικών Λυκείων, που διδάσκονται ελληνικά με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους.

Στο Παλέρμο, για παράδειγμα, τα ελληνικά διδάσκονται σε 25 τμήματα 3 Λυκείων. Καταφέρνουμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι παρά τη λιτότητα που περιόρισε τον αριθμό των δασκάλων, που αμείβονται μόνο με τον χαμηλό τους ελληνικό μισθό μετά την πάροδο της τριετίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει μια γενικότερη βελτίωση που θα φθάσει και σε εμάς διαμέσου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία συνεργαζόμαστε”.

Αντώνης Γεωργόπουλος: Πανεπιστήμια, Περιφέρειες και λύκεια στηρίζουν το ελληνικό στοιχείο

“Η κοινότητα του Τάραντα είναι μια από τις τελευταίες ελληνικές κοινότητες και δημιουργήθηκε στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια από την πρωτοβουλία περίπου 25 οικογενειών. Συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες της πόλης μας και περίπου σαράντα Ιταλοί, γιατί η σχέση της πόλης με την αρχαία Ελλάδα είναι παρά πολύ έντονη.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων με βάση τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα και είχαμε δίπλα μας τις Περιφέρειες της Απουλίας και της Μπαζιλικάτα, τα πανεπιστήμια του Μπάρι, του Τάραντα και του Λέτσε και όλα σχεδόν τα λύκεια όπου διδάσκονται ελληνικά. Είμαστε ζωντανό τμήμα της κοινωνίας, που ζούμε και έχουμε στενές σχέσεις με τους θεσμούς και τους πολίτες της.

Είναι σημαντικό το ότι περνάμε στην ιταλική κοινωνία την ιδέα ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την κρίση με όλους τους ανθρώπους της ενωμένους. Είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους μας, τη χώρα και το κράτος μας, που δεν το βάζουν κάτω. Μέσα από τις εκδηλώσεις μας περνάμε το μήνυμα ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι και διαμορφώνουμε το μέλλον μας όλοι μαζί και πιστεύω ότι αυτό γίνεται κατανοητό από πολλούς ανθρώπους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL