Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Δημοκρατία της Κολοκυνθούς

Το πιο πιθανό είναι το όνομα της περιοχής να προέρχεται από τις πολλές κολοκυθιές που καλλιεργούσαν στα πολυάριθμα περιβόλια όταν ακόμα η περιοχή ήταν αγροτική

Η Κολοκυνθού, στο βορειοδυτικό άκρο της Αθήνας, εκτείνεται από τον Κηφισσό μέχρι το παλιό καπνεργοστάσιο, τα Σεπόλια και τον λόφο Σκουζέ και συνορεύει με τους δήμους Αιγάλεω και Περιστερίου. Η ευρύτερη περιοχή ήταν μέχρι πριν από 30 χρόνια περιοχή με περιβόλια και χωράφια, γνωστή ως «Λαχανάδικα» Η περιοχή κατατμήθηκε μεταγενέστερα σε αστικά οικόπεδα, γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένη.

Το όνομα της Κολοκυνθούς έχει προϊστορία. Το γράμμα "ν" είναι προϊόν υπερδιόρθωσης υπό την επιρροή της καθαρεύουσας.

Η αρχαία λέξη ήταν κολοκύνθη (προελληνικής προέλευσης, πρβλ. ερέβυνθος, Κόρινθος), αλλά ο τύπος εξελίχτηκε σε κολοκύθι ή κολοκύθα, εξού και το επίθετο Κολοκύθης και Κολοκυθάς, με θηλυκό το Κολοκυθού. Υπήρχε και εκκλησάκι, «Παναγία η Κολκυθιώτισσα».

Ως Κολοκυθού αναφέρεται στον Ροΐδη, στον Δροσίνη, σε εφημερίδες και χάρτες του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα (π.χ. Γρηγουράς). Σήμερα το τοπωνύμιο τείνει να χαθεί, υπερκεραζόμενο από τον Κολωνό.

Το πιο πιθανό είναι το όνομα της περιοχής να προέρχεται από τις πολλές κολοκυθιές που καλλιεργούσαν στα πολυάριθμα περιβόλια όταν ακόμα η περιοχή ήταν αγροτική. Κάποια άλλη πηγή ισχυρίζεται ότι το όνομά της προέρχεται από τον ιερέα Δημήτριο Κολοκύνθη που κατοικούσε στο μοναδικό σπίτι εκείνης της εποχής, πίσω από το εκκλησάκι.

Στην περιοχή, τόσο στον άξονα της Λένορμαν όσο και διάσπαρτα στον ιστό της, εγκαταστάθηκαν με τα χρόνια οχλούσες χρήσεις.

Η φράση «η Δημοκρατία της Κολοκυνθούς» χρησιμοποιήθηκε από έναν ευφάνταστο πρέσβη πριν από χρόνια, για να υποτιμήσει το γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ θεωρώντας το μέγεθός του σε σχέση με την Ελλάδα ιδιαίτερα μικρό. Ως γνωστόν, η FYROM έχει πληθυσμό 2.000.000 έναντι των 11.000.000 της Ελλάδος. Αλλά και η Ελλάδα έχει πληθυσμό 11.000.000 έναντι 80.000.000 της Τουρκίας.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο