Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Τα “Ορφανά” στο ΚΘΒΕ

Τα «Ορφανά» του Ντένις Κέλλυ παρουσιάζονται, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από το Σάββατο 14 Απριλίου. Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η ύπαρξή μας στις πτωχευμένες ηθικά σύγχρονες κοινωνίες μας. Ένα σύγχρονο κείμενο, που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και τον ρατσισμό σήμερα.

Ο βετεράνος ηχολήπτης της Columbia

Υπέγραψε δεκάδες εμβληματικά βινύλια της ελληνικής δισκογραφίας. Πίσω από την υπογραφή του κρύβονται χιλιάδες ώρες εργασίας, ξενύχτια, δημιουργικές συναντήσεις. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, βετεράνος ηχολήπτης της Columbia, είναι το τιμώμενο πρόσωπο τη Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής Ηλέκτρα Αποστόλου (Κουντουριώτου και Νεότητος). Έπειτα από διαδρομή σαράντα και πλέον χρόνων πίσω από τις κονσόλες ιστορικών στούντιο, ο 89χρονος σήμερα Στέλιος Γιαννακόπουλος θα θυμηθεί και θα αφηγηθεί ιστορίες από αυτή τη θρυλική διαδρομή που του προσέδωσε και τον τίτλο «ηχοπλάστης». Προλογίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Kremlino

Τέσσερις παραστάσεις με τίτλο «Οι φωνές των ποιητών» παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Kremlino του Πειραιά, για τέσσερα Σάββατα, ξεκινώντας από τις 14 Απριλίου και συνεχίζοντας ώς τις 5 Μαΐου.

Στη μουσική παράσταση, με συνοδεία ενός πιάνου, ενός βιολιού κι ενός μπάσου, θα ακουστούν τραγούδια σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καββαδία, Ναζίμ Χικμέτ, αλλά και Άλκη Αλκαίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Αποστόλη Μπουλασίκη, Γιάννη Νεγρεπόντη.

Μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, επί σκηνής είναι οι Ανδρέας Αποστόλου στο πιάνο, Βαγγέλης Πατεράκης στο μπάσο και Μαίρη Μπρόζη στο βιολί και το τραγούδι. Καραΐσκου 119, στις 10.30 μ.μ.

Μακρόνησος, ένα νοσηρό πείραμα 1947 - 1950

Στη Μακρόνησο είναι αφιερωμένη η εκπομπή "Ιστορικοί Περίπατοι" που προβάλλεται από την ΕΡΤ1, στις 11 το βράδυ, σε παρουσίαση Μαριλένας Κατσίμη και με συνοδοιπόρους τους ιστορικούς Στρατή Μπουρνάζο και Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Ο Μάης του '68 από τον Φιλίπ Γκρα

Οι εμβληματικές φωτογραφίες του Φιλίπ Γκρα για τον Μάη του '68 παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, έως και τις 24 Απριλίου.

Στο Τελλόγλειο

Οι ποιητές Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Κοσμόπουλος είναι οι προσκεκλημένοι ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Σόρογκα, στις 7.30 μ.μ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, με τίτλο «Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός». Αγίου Δημητρίου 15Α.

Ο "Εκκλησιαστής" στο Bios

Η παράσταση “Εκκλησιαστής”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Αντώνη Αντωνόπουλου, κάνει πρεμιέρα στο Bios. Η παράσταση αφηγείται με μουσικούς και χορευτικούς όρους την ιστορία του Εκκλησιαστή, όπου ο Lowtronik συνθέτει επί σκηνής το ηλεκτρονικό ηχητικό τοπίο και ο Αντώνης Αντωνόπουλος σωματοποιεί την πορεία του ανθρώπου από την πρωταρχική και ζωώδη καταβολή του στην αναζήτηση της θεϊκής του υπόστασης. Μέσα από τα δώδεκα κεφάλαια του "Εκκλησιαστή", αυτή η δυαδική ορχήστρα εξερευνά τα όρια ανάμεσα στη μουσική αφήγηση και την αναπαράσταση. Πειραιώς 84, στις 9 μ.μ.

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία

Ένα τετραήμερο γιορτής αφιερωμένο στην Ελλάδα και την Ιταλία εγκαινιάζεται από τον δήμαρχο Αθηναίων, στις 6.30 μ.μ., στην Τεχνόπολη, με μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλώσσα, μόδα, γαστρονομία, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.

“Ο Ηλίθιος” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρεμιέρα για τον “Ηλίθιο” του Ντοστογιέφσκι, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετάφραση των αδελφών Κούφαλη και με ένα επιτελείο δυνατών πρωταγωνιστών, με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του πρίγκιπα Μίσκιν, ο οποίος, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία ύστερα από πολυετή απουσία. Στις 8.30 μ.μ.

Αναζητώντας τον Αττίκ

Πρεμιέρα κάνει στο Θέατρο Παλλάς η παράσταση “Αναζητώντας τον Αττίκ”, που αναβιώνει τη θρυλική «Μάντρα», αλλά και το έπος ζωής του Κλέωνα Τριανταφύλλου και της γενιάς του. Επί σκηνής η Ζωζώ Σαπουντζάκη και οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης κ.ά., καθώς και μεγάλη ομάδα από ταλαντούχους τραγουδιστές και μουσικούς.

Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη με νέα κείμενα του Λάμπρου Λιάβα και ιντερμέδια του Γιάννη Ξανθούλη. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία έχει η Σοφία Σπυράτου, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας ο Θόδωρος Κοτεπάνος, ενώ ο Μανόλης Παντελιδάκης επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Ο "Επιτάφιος" στην Οικεία Κατακουζηνού

Ο "Επιτάφιος" του Περικλή, σε μετάφραση Ελευθέριου Βενιζέλου, παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στην Οικία Κατακουζηνού, σε ερμηνεία Ιωάννας Σπανού. Λεωφόρος Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα.

Το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου

Το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου “Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας - Ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι” (εκδόσεις Πατάκης) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Επίκεντρο στους Αγίους Αναργύρους. Εκ μέρους της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας χαιρετίζει ο Σέργιος Γκάκας. Μιλούν ο συγγραφέας, η Ελισάβετ Κοτζιά, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο Στράτος Μυρογιάννης. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος. Αγίων Αναργύρων 5, στις 6 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL