Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Περπατώντας στην πόλη / Στα Σεπόλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Στα Σεπόλια

Ακόμα ένα χωριό της Αθήνας -πόσα άλλα γνωρίσαμε σ' αυτό το οδοιπορικό;-, στα βορειοδυτικά της Ομόνοιας, φαίνεται να κατοικείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και μάλιστα ξεχωριστά από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Στην απογραφή του 1879 στο χωριό αυτό μετρήθηκαν 278 κάτοικοι. Σήμερα τα Σεπόλια αποτελούν μία από τις πολυπληθέστερες συνοικίες του Δήμου της Αθήνας και φυσικά από τις μεγαλύτερες σε έκταση.

Η ονομασία τους οφείλεται στην παραφθορά της νεοελληνικής έκφρασης «έσω πόλη», που έγινε με τον καιρό «σε πόλη» και τελικά Σεπόλια.

Κατ' άλλους, η ονομασία Σεπόλια έχει ρίζα αλβανική, αλλά αυτή είναι η λιγότερο πιθανή εκδοχή.

Περπατώντας τη συνοικία συναντάμε πολλά παλιά όμορφα και χαμηλά σπίτια, όπως επίσης και πολλές εγκαταλελειμμένες βιοτεχνίες. Όταν αναμορφώνονται, αξιοποιούνται σε χρήσεις συμβατές προς την κατοικία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των Σεπολίων είναι τα graffiti, που αποτελούν κοσμήματα για την περιοχή.

Συνηθισμένες εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη είναι τα παλιά καφενεδάκια και τα σπίτια με αυλές που παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές της αθηναϊκής συνοικίας.

Από εδώ ξεκίνησε και ο μετροπόντικας, που έσκαψε με το ρύγχος του το υπέδαφος ανοίγοντας τις σήραγγες από τις οποίες περνούν οι γραμμές του μετρό.

Πολλοί κάτοικοι των Σεπολίων αντέδρασαν στην απόφαση της εταιρείας να εγκατασταθεί το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, αλλά οι αντιρρήσεις τους δεν έγιναν δεκτές.

Όσα κτήρια και σπίτια των Σεπολίων επιβίωσαν λόγω χαμηλού συντελεστή δόμησης αναπαλαιώθηκαν και κοσμούν τη γειτονιά.

Ένας από τους πιο γλυκούς δρόμους της συνοικίας είναι η οδός Ισμήνης. Μετατρέπεται σε πεζόδρομο, ενώ δεν είναι, καθώς μόλις πέσει ο ήλιος οι πιτσιρικάδες τη μετατρέπουν σε γήπεδο και οι μεγαλύτεροι σε χώρο περιπάτου και συνάντησης.

Τα Σεπόλια και ο Κολωνός, που ανήκουν στην ίδια Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας, αποτελούν τις πιο κοντινές περιοχές με πρόσβαση στο μετρό, στις εθνικές οδούς και στο κέντρο της πόλης.

Χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής είναι η εκκλησία του Αγίου Μελετίου και η οδός που περνά μπροστά από τον ναό και φτάνει μέχρι την Αχαρνών.

Τα Σεπόλια δεν έπαψαν ποτέ να φημίζονται για τα ωραία ταβερνάκια τους με τους νόστιμους μεζέδες και τα χορταστικά σουβλάκια που προσφέρονται προς τους περαστικούς.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL