Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ένα απόγευμα με τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και στο πλαίσιο της έκθεσης «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Παντελής Μπουκάλας και η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για τον ποιητή και το αποτύπωμα που άφησε στα πεδία του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου θα μοιραστεί την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του και οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης θα απαγγείλουν ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).

Νένα Βενετσάνου: «Αυτές και άλλες»

Τη μουσική παράσταση «Γυναίκες των μύθων, της ιστορίας, των αγώνων» παρουσιάζει με πενταμελή ορχήστρα η Νένα Βενετσάνου, το Σάββατο 24 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από γνωστά τραγούδια της από το “Κουτί της Πανδώρας”, τη “Νέα Γη”, τις “Πόλεις του Νότου”, το “Καφέ Γκρέκο”, την ποίηση των Ζωής Καρέλλη, Γαλάτειας Καζαντζάκη, Βικτωρίας Θεοδώρου, Αιμιλίας Δάφνη, Μυρτιώτισσας, Μαρίας Πολυδούρη, Μπέττυς Κομνηνού, Στέλλας Χρυσουλάκη κ.ά. Συγχρόνως αποδίδει και έναν φόρο τιμής στον Μάη του ’68. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ντοκουμέντων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης 1974-1990: Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Χέρτα Μίλερ στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρεθεί για πρώτη φορά η νομπελίστρια Χέρτα Μίλερ για να διαβάσει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της. Θα παραβρεθεί επίσης στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μίλερ - Το αλφάβητο του φόβου», που θα γίνει την Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Θα ακολουθήσει η ομιλία της «Η γλώσσα είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους». Την Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., η Μίλερ θα διαβάσει ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου». Τα ελληνικά κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Συντονιστής και συνομιλητής θα είναι ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης. Μετά την εκδήλωση η Χέρτα Μίλερ θα υπογράψει τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Το κουκλοθέατρο γιορτάζει

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου και μια μεγάλη γιορτή στήνεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με παραστάσεις, δρώμενα, μουσική και μια μικρή παρέλαση!

Αφιέρωμα στον Νίκο Κούρκουλο

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Κούρκουλο πραγματοποιείται στο Θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου), στις 8 μ.μ., με ομιλητές τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Θανάση Παπαγεωργίου, Σταμάτη Φασουλή, Άννα Φόνσου και Μαίρη Χρονοπούλου. Θα προβληθούν αποσπάσματα από σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του και θα παρουσιαστούν τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος ή ακούστηκαν σε ταινίες που πρωταγωνίστησε. Συμμετέχουν οι Εύα Καμινάρη, Ανδριανή Κυλάφη, Σταύρος Παπασταύρου, Θωμάς Κοντογεώργος, Ορέστης Ζαφειρόπουλος.

Το βιβλίο του Δημήτρη Μπελαντή «Ο Στάλιν στην Κολιμά» (εκδ. Τόπος) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Book Plus, Πανεπιστημίου 37, στις 7 μ.μ. Μιλούν οι Β. Ασημακόπουλος, Γ. Λιερός, Γ. Μανιάτης, Θ. Σκρουμπέλος και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο Δ. Ελευθεράτος.

Για τον Έζρα Πάουντ

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Μήνα της Ποίησης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στον Αμερικανό ποιητή Έζρα Πάουντ, Μασσαλίας 22, στις 7.30 μ.μ.

«Στα όρια της γραμμής»

Στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάζεται, στις 6 μ.μ., η έκθεση του Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο «Στα όρια της γραμμής».

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

«Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη που εγκαινιάζει την καινούργια πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στις 7 μ.μ.

Τζεμίλ Τουράν

Τιμητική εκδήλωση για το συγγραφικό έργο του Τζεμίλ Τουράν πραγματοποιείται, στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Θα χαιρετίσουν οι Ν. Παππάς, Μ. Αντωνιάδου, Θ. Μπερεδήμας. Μιλούν οι Λ. Κρέτσος, Δ. Ρέππας και Κ. Μάρκου.

Στον Ελληνικό Κόσμο εγκαινιάζεται από τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στυλιανό Ράλλη, η νέα ψηφιακή παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή» και «Αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία», στις 6.30 μ.μ. Πειραιώς 254, Ταύρος.

Θαλασσινή Ωδή στο Λιμάνι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη Θεσσαλονίκη θα γίνει ανάγνωση του έργου «Θαλασσινή Ωδή» του Άλβαρο Ντε Κάμπος σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας (Αποθήκη Α’, Λιμάνι), στις 6.30 μ.μ. Διαβάζουν οι Μαρία Παπαδήμα, Δημήτρης Δημητριάδης, Βασίλης Αμανατίδης και Σταυρούλα Γάτσου.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ο δρ. Μωυσής Μυλωνάς, καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του νησιού, μιλά με θέμα «Τι είναι εξέλιξη» στο αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, στις 7 μ.μ. Όθωνος 100, Κηφισιά.

Συζητήσεις για την Ιστορία

Με αφορμή το βιβλίο της Αιμιλίας Σαλβάνου «Η συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης» (εκδόσεις Νεφέλη), οργανώνεται συζήτηση με θέμα «Πώς διαμορφώθηκε η προσφυγική μνήμη;» και ομιλητές τους Μάρω Δούκα, Σία Αναγνωστοπούλου, Hervé Georgelin, Αντώνη Λιάκο και τη συγγραφέα. Συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη. Στο Polis Art Café, στις 8 μ.μ.

Στην Ακαδημία

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σταθόπουλος με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στα συντάγματα του Ρήγα Φεραίου και της Επανάστασης υπό το φως των σύγχρονων αντιλήψεων». Στις 7 μ.μ.

Γιαν Βάγκνερ

Ο ποιητής Γιαν Βάγκνερ επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» και συζητά με τον Κώστα Κουτσουρέλη στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, στις 7.30 μ.μ.

Σάσα Βαλτς

Η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος Sasha Waltz έρχεται με τη νέα της χορογραφία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απόψε και αύριο, στις 8 μ.μ.

Εκδήλωση με θέμα «Δύο παράλληλες ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο, Νεύτωνας - Λάιμπνιτς: Σημειώσατε Χ» με ομιλητή τον Ανδρέα Λύκο οργανώνει η ομάδα Θαλής + Φίλοι στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL