Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Το Θέατρο Τέχνης τιμά το 1821
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Θέατρο Τέχνης τιμά το 1821

Το Θέατρο Τέχνης μπαίνει με ορμή στον διάλογο που έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα γύρω από ζητήματα της σύγχρονης ταυτότητάς μας και υπό τη θεματική "200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα" εγκαινιάζει μια τριετή εορταστική "αναζήτηση" με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που αφορούν τις τέχνες και επιστήμες με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση, που θα τιμηθεί στη χώρα το 2021.

Οι στίχοι του Σεφέρη «Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε", "Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε" , "Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη" από το, γραμμένο στο Κάιρο το 1942, ποίημα "Ένας γέροντας στην ακροποταμιά" έδωσαν το έναυσμα στο "Θέατρο Τέχνης", παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και τον εορτασμό των 75 χρόνων λειτουργίας του, να πραγματοποιήσει τον τριετή κύκλο εκδηλώσεων που ξεκινά τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στη σκηνή της Φρυνίχου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαρτίου 2021 με την παρουσίαση μιας μεγάλης παραγωγής που θα αντλήσει έμπνευση και υλικό απ' όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο σκηνές του αυτό το διάστημα.

"Στόχος είναι να συναντηθούμε πάνω και κάτω από τη σκηνή και να αναρωτηθούμε με τρόπο συλλογικό και πάνω απ' όλα δημιουργικό: Από πού ξεκινήσαμε, πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα, ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα και πώς και κατά πού προχωρά".

Υπ' αυτό το πρίσμα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με το κοινό, ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών κ.ά., όπως επίσης και αναγώσεις κειμένων, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί νέων έργων για το θέατρο και για το ραδιόφωνο, αναλόγια, συναυλίες, εικαστικές prerformances, εκθέσεις, εργαστήρια.

Επιστημονικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εναρκτήρια εκδήλωση της Δευτέρας 26 Μαρτίου, καθώς στο πρώτο μέρος της (7 μ.μ.) θα μιλήσουν η Όλγα Κατσιαρδή - Hering, καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, με θέμα "Ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης", ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, με θέμα "Ο Διαφωτισμός και η ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης" και η Βασιλική Σειρηνίδου, επικ. καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, με θέμα "Ελληνική οικονομία και κοινωνία πριν την Επανάσταση". Μετά τις ομιλίες των τριών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία συντονίζει η Καλή Παγουλάτου - Κυπαρίσση.

Στο δεύτερο μέρος (9.30 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η συγγραφική performance "Eπαναστατικά Αντικείμενα" σε σκηνοθεσία Αντώνη Φλουράκη, στην οποία η συγγραφική Ομάδα Scene (+) αποτυπώνει σκέψεις, προβληματισμούς, προσδοκίες και προσωπικές εμπειρίες μικρών επαναστάσεων κοιτάζοντας με τα μάτια τού σήμερα την Ιστορία και τον απόηχο μιας εθνικής εξέγερσης.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος και η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου (9.30 μ.μ.) στη σκηνή της οδού Φρυνίχου, κατά την οποία ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα συναντηθεί με τον Ιωάννη Καποδίστρια υπό τον τίτλο "Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: προεόρτια μιας επετείου που επίκειται". Ο σημαντικός σκηνοθέτης, ηθοποιός και διανοούμενος γίνεται ο πρώτος από τους 21 καλλιτέχνες που θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της τριετίας με ισάριθμα πρόσωπα - ήρωες της Επανάστασης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL