Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

"Ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη"

Η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων αφιερωμένη στον Μανόλη Αναγνωστάκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., και θα έχει τίτλο "Ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, με εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης". Η καθηγήτρια Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της έκθεσης, θα συζητήσει για τον ποιητή, την προσωπικότητα και το έργο του, συμβάλλοντας στον ευρύτερο προβληματισμό για τη διδασκαλία των ποιημάτων του στις σχολικές τάξεις. Στη συζήτηση θα συμβάλουν και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρεμιέρα για "Το ευχαριστημένο" στο Θέατρο Πορεία

"Το ευχαριστημένο", το μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση, που απέσπασε το Βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" το 2009, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Το έργο μάς μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μια οικογένεια. Κι αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος. Τρικόρφων 3-5, πλατεία Βικτωρίας.

Ταινία και συζήτηση

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και στο πλαίσιο του προγράμματος Το Σινεμά των Εικαστικών: Αγωνία και Έκσταση, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα "Διαστάσεις ψυχανάλυσης και κινηματογράφου στο έργο του Ιερώνυμου Μπος". Η εκδήλωση περιλαμβάνει αρχικά την προβολή της ταινίας "Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος", η οποία θα αποτελέσει την αφορμή για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Για το θέμα θα μιλήσουν ο ψυχίατρος δρ Σιδέρης Μπακούρας και ο κριτικός κινηματογράφου Νίκος Αρτινός. Στις 7.30 μ.μ.

Μαγνητοσκοπημένα Μπολσόι

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη από τη Μόσχα η χορευτική παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" σε χορογραφία Ρατμάνσκι με τους πρώτους χορευτές από το Corps de Ballet των Μπολσόι. Στις 6 μ.μ.

Στη Σφίγγα

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα εμφανίζονται και Καθαρά Δευτέρα στη Σφίγγα με την παράσταση "Τα παιδιά της Σφίγγας". Στις 9 μ.μ.

Αλίκη Μπαρνστόουν

Η Αμερικανίδα ποιήτρια Αλίκη Μπαρνστόουν συστήνεται στο κοινό στο βιβλιοπωλείο της Εκδοτικής Αθηνών (Σόλωνος 47), στις 8 μ.μ. Θα μεταφράζει η Λιάνα Σακελλίου.

Διονύσης Σιμόπουλος

Διάλεξη του Διονύση Π. Σιμόπουλου με θέμα "Ψίθυροι από το σύμπαν" στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στις 7.30 μ.μ.

Για τον Αντώνη Φωστιέρη

Το βιβλίο "Για τον Αντώνη Φωστιέρη - Κριτικά Κείμενα" (εκδόσεις Αιγαίον) θα παρουσιαστεί στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο από τους Κ. Μαργαρίτη, Α. Μάινα και Θ. Πυλαρινό. Θεμιστοκλέους 37, στις 7 μ.μ.

Στο Μέγαρο

Ρεσιτάλ πιάνου της Λενιώς Λιάτσου στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Γιώργος Απέργης, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης πρελούδια για πιάνο του σύγχρονου Δανού δημιουργού Christian Winther Christensen, καθώς και συνθέσεις του Γάλλου Gérard Pesson και του Ιταλού Salvatore Sciarrino. Στις 8.30 μ.μ.

Συζήτηση με τίτλο "Αν, πόσο και γιατί αλλάζει η Ιστορία μέσα από τον αφηγητή", με αφορμή τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου "Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα" και "Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα" (εκδ. Μεταίχμιο), πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο Γνώση, Γρηγορίου Αυξεντίου 26, Ιλίσια, στις 7 μ.μ.

Το βιβλίο "Το Αϊβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα" (εκδ. ΜΙΕΤ) του Δημητρού Ψαρρού παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή από τους Β. Κολώνα και Α. Ξανθοπούλου και Δ. Καψάλη. Βασιλίσσης Όλγας 108, στις 7.30 μ.μ.

Στον "Παρνασσό"

Ο πιανίστας και συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου θα εμφανιστεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", στην Πλατεία Καρύτση, στις 9 μ.μ.

Θέμα "Επι-Στροφή στον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου" ομιλήτρια την Κατερίνα Καλφοπούλου οργανώνει Η ομάδα Θαλής + Φίλοι στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δ. Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 7 μ.μ.

Μίκης Θεοδωράκης

Τρία έργα - ορόσημα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, η "Ανδαλουσία" για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano, η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα "Μυθιστόρημα" (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το "Πνευματικό Εμβατήριο" (σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού). Επί σκηνής η Μαρία Φαραντούρη. Μαζί της ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου. Στις 8.30 μ.μ.

Βιεννέζικος χορός για καλό σκοπό

Ο παραδοσιακός βιεννέζικος χορός θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (φουαγιέ κτηρίου Μ1), με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. Συμμετέχει η Contra Tempo Orchestra υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, η Ορχήστρα του Νέου Ωδείου, η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν, η Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου και το σύνολο πνευστών Λασκαρίδης. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στα σωματεία: Σύλλογος Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών "Στοργή", Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Θεσσαλονίκης "Θερμαΐδες" της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών και ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Ο "Σιδερόγιαννος" του Σαββόπουλου

Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει τον "Σιδερόγιαννο", μια αφήγηση με ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου στο Gazarte Main Stage, απόψε, αύριο και στις 3, 4, 10, και 11 Μαρτίου. Στις 6 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL