Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Πρώτη κοινή έκθεση του ΚΜΣΤ και του ΜΜΣΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη κοινή έκθεση του ΚΜΣΤ και του ΜΜΣΤ

Το...προξενιό και η «συμφωνία» της συνένωσης των μουσείων Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ) υπό τον «ευφάνταστο» τίτλο ΜOMus, «έκλεισαν» δέκα μήνες πριν στη Θεσσαλονίκη (19 Απριλίου 2017) με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να «μιλά» για μια «μεγάλη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Ελλάδα η οποία καταδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και εκτινάσσει τη σύγχρονη τέχνη στο διεθνή χάρτη».

Και μπορεί το νομοσχέδιο, που προβλέπει τη συνένωση των μουσείων και την ίδρυση οργανισμού με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης» (συντομογραφία ΜΟΜus) να βρίσκεται ακόμη στο τελικό στάδιο διαδικασίας προς ψήφιση στη Βουλή, τα «συμβαλλόμενα» όμως μέρη που συνυπάρχουν ήδη συνεργαζόμενα, δεν μπορούν να...περιμένουν.

Η έκθεση «Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που εγκαινιάζεται μεθαύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ (εντός ΔΕΘ) παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα διευρυμένο σύνολο έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που προέρχεται από τις συλλογές των δύο μουσείων.

«Ενόψει της συνένωσης των λειτουργιών των δύο μουσείων, η παρουσίαση αυτή αποκτά συμβολική διάσταση, καθώς προτείνει μια πρώτη συμπαράθεση έργων και καλλιτεχνών των δύο συλλογών, η οποία δημιουργεί νέους συσχετισμούς και ερμηνείες.

Μέσα από 20 ενότητες, εκτίθεται ένα ιστορικό κομμάτι έργων και καλλιτεχνών, το οποίο συμπληρώνεται από νέες διασυνδέσεις και οπτικές γωνίες, που εμπλουτίζουν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης και αναδεικνύουν όψεις σημερινών προβληματισμών, καλλιτεχνικών, κοινωνικών, πολιτικών ενώ προβάλλεται και μια όψη της ιστορίας των δύο συλλογών» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπό συνένωση μουσείων.

«Η έννοια της "συμφωνίας" δεν αφορά μόνο το νομικό-διαδικαστικό μέρος της συνένωσης αλλά ενέχει και μια...μουσική παρήχηση. Η έκθεση με έργα των δυο μουσείων, φιλοδοξούμε να λειτουργήσει σαν μια.. συμφωνική ορχήστρα που παρουσιάζει τις 20 πράξεις ενός έργου που πιθανόν να φέρει τον τίτλο "σύγχρονη εικαστική δημιουργία"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκ των επιμελητών της έκθεσης Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια ΜΜΣΤ.

- Η συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) είναι η καρδιά του μουσείου και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.300 έργα. Το ΜΜΣΤ ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70. Η σχέση με τα καινούργια ρεύματα της τέχνης και τους καλλιτέχνες της διασποράς αποτελούσε ταμπού, σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση της ευρύτερης εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα είχε ουσιαστικά αποκατασταθεί επαγγελματικά και ιδεολογικά

. Οι καλλιτέχνες της διασποράς είχαν αρχίσει να επιστρέφουν ή τουλάχιστον να παίζουν ξανά έναν βασικό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας. Με τα εγκαίνια του νέου κτιρίου το 2002, νέες δωρεές καλλιτεχνών άνοιξαν καινούργιες προοπτικές μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο της δεκαετίας του ?80 και '90, καθώς και μέσα από τα σύνολα που αφορούν τη σύγχρονη φωτογραφία και τη χαρακτική. Μέχρι σήμερα το σύνολο των συλλογών του ΜΜΣΤ αποτελούν μια από τις πιο μεγάλες σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης επί ελληνικού μουσείου.

- Αρχικός πυρήνας των συλλογών του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εκτός της διεθνούς φήμης Συλλογής Κωστάκη με έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας) είναι μια σειρά περίπου 200 έργων που δωρήθηκαν στο μουσείο από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997».

Πρόκειται για ζωγραφικές, γλυπτικές και χαρακτικές συνθέσεις, κυρίως καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, που αποκτήθηκαν με αγορές, καθώς και έργα που είχαν παρουσιαστεί σε σημαντικές διοργανώσεις και εκθέσεις. Σήμερα, η συλλογή του μουσείου ξεπερνά τα 900 έργα σύγχρονης τέχνης "έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μέσων: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία. Υπάρχει, ακόμη, ένας σημαντικός αριθμός βιντεοσκοπημένων περφόρμανς. Τα περισσότερα, προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών, οι οποίοι παρουσίασαν τη δουλειά τους σε ατομικές εκθέσεις ή συμμετείχαν σε μεγάλες θεματικές εκθέσεις ή διεθνείς διοργανώσεις του μουσείου.

Το ΚΜΣΤ και το ΜΜΣΤ ευελπιστούν ότι η συνάντηση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο μέλλον θα ξαναβρεί την προοπτική της διάσταση, μέσα από τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο υπό σύσταση ενοποιημένος Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) στην ελληνική κοινωνία και στην κοινωνική, πολιτισμική και καλλιτεχνική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών και των βαλκανικών χωρών.

Η νέα έκθεση που συνδιοργανώνουν τα δύο μουσεία περιλαμβάνει σχεδόν 200 καλλιτέχνες και θα είναι ανοιχτή στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ έως τις 20 Μαΐου 2018.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL