Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η ποιητική και πολιτική ηθική του Μανόλη Αναγνωστάκη

Στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από Σέκερη) εγκαινιάζεται από τον πρόεδρο Νίκο Βούτση τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. η έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», που περιλαμβάνει ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή, αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ. Η έκθεση, με ελεύθερη είσοδο, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου, λειτουργεί καθημερινά 9.00-4.00, Πέμπτη 9.00-8.00, Σαββατοκύριακο 10.00-3.00.

ΑΓΑΠΗ είναι να διαβά/ζουμε ΜΑΖΙ

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, χαρίστε ένα βιβλίο! Με κεντρικό μήνυμα ΑΓΑΠΗ είναι να διαβά/ζουμε ΜΑΖΙ, η δράση φιλοδοξεί να προσκαλέσει το κοινό, να μπει σ’ ένα βιβλιοπωλείο και να διαλέξει το βιβλίο που θα δωρίσει στο αγαπημένο του πρόσωπο, γράφοντας στον ειδικά τυπωμένο σελιδοδείκτη τις ιδιαίτερες ευχές του. Η πρωτοβουλία είναι της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και θα πραγματοποιηθεί μέσω των βιβλιοπωλείων που θα φέρουν το ειδικό σήμα.

Η μνήμη της Επανάστασης

Την εκδοχή 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που «συγκλόνισαν» τον κόσμο και καθόρισαν την Ιστορία του 20ού αιώνα φιλοξενεί η έκθεση «Η μνήμη της Επανάστασης - Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» που εγκαινιάζεται αύριο στις 7 μ.μ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»). Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Ρένα Δούρου, Παναγιώτης Χαραλάμπους, Ισμήνη Κριάρη, Γιώργος Διβάρης. Η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει τραγούδια της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων ευρωπαϊκών επαναστατικών κινημάτων. Επιμέλεια Γιάννη Μπόλη. Πειραιώς 256, Ρέντης.

Το "USSAK" στην Ηλιούπολη

Η ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη "USSAK" προβάλλεται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα 134 και Σοφ. Βενιζέλου 100, Ηλιούπολη), στις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και την Κάτια Γέρου.

Η Smyrna στο Χαλάνδρι

Η Γυναικεία Ορχήστρα Smyrna θα παρουσιάσει τραγούδια, σκοπούς και χορούς από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τη Μακεδονία στο Ίδρυμα Ζήση, Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι (Πλ. Δούρου), στις 8.30 μ.μ.

Αποκριές στο Ζάππειο και στο Μουσείο Γουλανδρή

Μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά ξεκινά από τις 10.30 το πρωί στο Ζάππειο. Την ίδια ώρα αρχίζει και το γλέντι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, που περιλαμβάνει και Θέατρο Σκιών με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Καρναβάλι της Παλιάς Αθήνας» του Γιάννη Νταγιάκου (ώρες παραστάσεων 12.30 και 14.30), Όθωνος 100.

Η νέα ταινία «Ανθρώπινη ροή» του εικαστικού και ακτιβιστή Ai Weiwei με μαρτυρίες προσφύγων προβάλλεται στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180). Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στη ΜΕΤΑδραση.

"Ο αετός της Καππαδοκίας"

Η μυθιστορηματική ιστορική βιογραφία “Ο αετός της Καππαδοκίας” (εκδ. Μπαλτά) του Αρχ. Γαβριήλ παρουσιάζεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχ. Ιωακείμ 4, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) από τους Ηρώ Αργυράκη, Λέανδρο Πολενάκη, Βλάση Αγτζίδη και τον συγγραφέα. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Σύνθια Μπατσή.

Το βιβλίο “Η Μεθώνη και η Ιστορία, η Βενετία και η εξουσία” (εκδ. Καπόν) του Π. Φουτάκη παρουσιάζεται στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, στις 7 μ.μ. Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Efisio Luigi Marras και ο Δημήτρης Καφαντάρης. Ομιλητές Π. Θέμελης, Χ. Μαλτέζου, Γ. Τόλιας και ο συγγραφέας.

“Γυναίκες του Ματαρόα”

Εγκαινιάζεται στο Poems 'n' Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη, στις 7.00 μ.μ., η έκθεση "Γυναίκες του Ματαρόα". Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο Καλπαδάκη και τον Σπύρο Μοσχονά, ενώ διαβάζει η Ελίτα Κουνάδη. Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.

Δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα αναβιώνουν μετά από 88 χρόνια από Έλληνες καλλιτέχνες, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8.30 μ.μ. Ερμηνεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Πρόκειται για τα έργα Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή, και Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και των Πάουλ Γιουόν και Κουρτ Βάιλ.

Τάσος Λειβαδίτης

Το βιβλίο «Τάσος Λειβαδίτης. Ο ποιητής, το έργο, η ζωή του» (εκδόσεις Στίξις) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe, στις 8μ.μ., από τον Θεοδόση Πυλαρινό. Συμμετέχουν οι Μάρθα Παπαδοπούλου, Χάρης Γιούλης και Κώστας Μπιλίσης.

Δύο σπάνιες συλλογές χειρόγραφων χαρτών των Κυκλάδων, μία από την Ελλάδα και η «δίδυμή» της από τη Γαλλία, δημιουργίες μηχανικών του Λουδοβίκου ΙΔ' τον 17ο αιώνα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση με τίτλο «Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ'», που εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Megaron Plus

Διάλεξη με θέμα «Ευρωπαϊκός παρασυνταγματισμός» του Αιμίλιου Χριστοδουλίδη δίνει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, στο Megaron Plus, στις 7 μ.μ.

Συζητήσεις με θέα την Ακρόπολη

Τον κύκλο ανοιχτών συζητήσεων «Δια-Λογοι» εγκαινιάζουν οι εκδόσεις νήσος με θέμα “Όταν ο Φουκώ διάβασε τον Καντ” (Σαρρή 14, στις 7 μ.μ.). Συζητούν οι Γιάννης Μίχος, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Γιώργος Σαγκριώτης. Αφορμή η έκδοση του βιβλίου του Μισέλ Φουκώ "Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία του Καντ".

Αναζητώντας το ρεμπέτικο

Μία αλλιώτικη συναυλία με ρεμπέτες της νέας γενιάς και με το κοινό να κινείται ελεύθερα, απολαμβάνοντας μεζέδες και ποτά στα μπαρ της Αίθουσας Βanquet! Οι Rebetien, το Τρίο Κατάρα και η ρεμπέτικη μπάντα από την Ελλάδα δίνουν ραντεβού με τους Kosmokratores από το Βέλγιο στις 10 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Ημερίδα με θέμα “Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα: προβληματισμοί και προκλήσεις” πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ στην ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL