Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Επιμέλεια Μάνια Ζούση
[email protected]

Διάλεξη της Τζίνας Πολίτη

Η εξ αναβολής διάλεξη της Τζίνας Πολίτη, ομότιμης καθηγήτριας ΑΠΘ, με θέμα «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, πραγματοποιείται την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος»), Πανεπιστημίου 30.

Ο Νόμος περί Σοδομίας που επέβαλε ο πολύγαμος Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας, στάθηκε αφορμή για την επικράτηση της βασιλικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Αποτέλεσμα της απόλυτης μοναρχίας ήταν και η γένεση του έθνους - κράτους. Η γραφειοκρατική δομή διακυβέρνησης που ακολούθησε οδήγησε στη διάχυση της διαφθοράς από την Αυλή και την τάξη των ευγενών σε εκείνη των αξιωματούχων. Ο λόγος περί διαφθοράς εμφανίζεται τώρα σε νομικές μελέτες, σε πραγματείες πολιτικής φιλοσοφίας, σε κηρύγματα από άμβωνος, στη λογοτεχνία. Στη μετάβαση από τον 17ο προς τον 18ο αιώνα ο οικονομικός μετασχηματισμός που επέρχεται, με κύριο ορόσημο τη δημιουργία της Τράπεζας της Αγγλίας, τείνει να εδραιώσει πλέον τη «διαφθορά» ως συστατικό στοιχείο του ίδιου του συστήματος.

Ο Ροζέ Μιλλιέξ για την Ελλάδα

Το βιβλίο «Φόρος τιμής στην Ελλάδα 1940-1944», του Γάλλου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ, παρουσιάζεται την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) Β. Σοφίας και Ρηγίλλης. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και θα χαιρετίσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Christophe Chantepy.

Το βιβλίο περιέχει κείμενα και μαρτυρίες διακεκριμένων Γάλλων, που συνέλεξε ο φιλέλληνας Γάλλος αντιστασιακός το διάστημα 1945-1948, τα οποία υμνούν την Ελλάδα και τον λαό της για τη συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επανεξέδωσε το βιβλίο εμπλουτισμένο με φωτογραφίες της εποχής και όλα τα έργα τέχνης Γάλλων καλλιτεχνών, που δώρισαν στην Ελλάδα, τιμώντας τον αγώνα της. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους Σία Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνο Τσουκαλά και Μάνο Στεφανίδη. Η είσοδος είναι με προσκλήσεις.

Μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά

Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, τον Σπύρο Παπαλουκά, τιμά η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με την έκθεση “Τέχνη και εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά”. Η έκθεση διοργανώνεται από 29 Ιανουαρίου έως 22 Απριλίου στην Πινακοθήκη, κτήριο Μεταξουργείου, παρουσιάζοντας το έργο που επιτέλεσε ο Παπαλουκάς ως διευθυντής της, με μια επιλογή από σημαντικά έργα καλλιτεχνών που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα της συλλογής και του πνεύματος που τη χαρακτηρίζει.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. Την επιμέλεια έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων του ΟΠΑΝΔΑ Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συνδρομή της ιστορικού τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και της εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλης Πετροχείλου.

Έλληνες Εβραίοι επιζώντες

Εγκαινιάζεται στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η έκθεση της Άρτεμις Αλκαλάη με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Το Κουκλοθέατρο «ΦιλΦαρί» παρουσιάζει στο Διάχρονο Θέατρο Μαίρης Βιδάλη, στις 12 το μεσημέρι στον Νέο Κόσμο την παράσταση «Τα ποντικάκια του Αισώπου - ο Μήτρος και ο Τζίμης», σε κείμενο Φίλιππου Φέρτη.

“Γειά σου, Χρήστο!”

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την εκδημία του Χρήστου Βακαλόπουλου, φίλοι του θα συναντηθούν για να τον θυμηθούν και να μιλήσουν για εκείνον στο Φίλιον της οδού Σκουφά 34, στις 8 μ.μ. Συμμετέχουν οι Λεωνίδας Κακάρογλου, Αντώνης Κιούκας, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Κώστας Λιβιεράτος, Μάριος Π. Παπαγεωργίου, Νίκος Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Σταύρος Τσιώλης, Γιώτα Φέστα. Θα τραγουδήσει η Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και θα συντονίσει ο Θέμης Ροδαμίτης.

Αφιέρωμα στον Γ. Τσιτσόπουλο στο θέατρο Στοά

Τιμητική βραδιά στον ηθοποιό Γιώργο Τσιτσόπουλο, αλλά και τους Κατερίνα Λέχου, Λεωνίδα Βαρδαρό, Ρένο Χαραλαμπίδη και Παύλο Ορκόπουλο, πραγματοποιείται στο θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου). Θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Βλάχος, Στέλιος Γούτης, Έλλη Λέχου, Κώστας Λάππας και Πέτρος Τατσόπουλος. Παίζουν και τραγουδούν οι Σταύρος Παπασταύρου, Θωμάς Κοντογεώργης και Εύα Καμινάρη. Στις 8 μ.μ.

Η Τ. Τσανακλίδου στον Σταυρό του Νότου

Η Τάνια Τσανακλίδου εμφανίζεται στον Σταυρό του Νότου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30 μ.μ. Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Δ. Γαλάνη και το Chronos Project συναντούν τους ΤΑΚΙΜ στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 8.30 μ.μ.

Πρεμιέρα για τη “Γρανάδα”

Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού “Γρανάδα” κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία του ίδιου στο Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Δωρεάν προβολή της ταινίας «Μικελάντζελο: Αγωνία και έκστασις» πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στις 8 μ.μ.

Έργα Περικλή Κούκου

Με τίτλο “Εμ-πνεύσεις” παρουσιάζονται δημιουργίες του συνθέτη Περικλή Κούκου από όλη τη μουσική του διαδρομή, που περιλαμβάνουν έργα για κουιντέτο πνευστών, σόλο φλάουτο, όμποε, φαγκότο και πιάνο, πιάνο και κουιντέτο πνευστών. Στις 8.30 μ.μ. στη σκηνή της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το βιβλίο του Κώστα Νικολαΐδη “Δημήτρης Λιπέρτης Τζιυπριώτικα τραούδκια” παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, από τους Αλέξη Ζήρα και Λεύκιο Ζαφειρίου.

Νέος χώρος του Εφηβικού Δικτύου

Τα μέλη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσιάζουν από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. τον νέο χώρο και το πρόγραμμα του Εφηβικού Δικτύου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 189. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Bird Song” που δημιουργήθηκε από έφηβους, προβολή του ηχητικού ντοκιμαντέρ «Μια πόλη από ήχο», παρουσίαση της εφημερίδας έφηβων και νέων προσφύγων «Αποδημητικά πουλιά», έκθεση φωτογραφίας έφηβων προσφύγων με τίτλο «Μία διαδρομή, χίλιες εικόνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL