Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Περπατώντας στην πόλη / Όταν ο Πλάτωνας συνάντησε τη "μαντάμ Σουσού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Όταν ο Πλάτωνας συνάντησε τη "μαντάμ Σουσού"

Γνωρίζετε τι υπάρχει πίσω από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού; Απλώνεται μια ολόκληρη περιοχή απόλυτης ασχήμιας: Εταιρείες μεταφορών, συνεργεία βαρέων οχημάτων, άχρηστα μηχανήματα, σκουπίδια.

Κι όμως, πίσω από το γκρίζο αυτό τοπίο, βρίσκεται μια γειτονιά. Με ένα όμορφο πάρκο, έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και ανθρώπους που την αγαπούν και τη φροντίζουν.

Είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, ανάμεσα στη Λεωφόρο Αθηνών και τη Λένορμαν, στα δυτικά της Αθήνας.

Μοιάζει με το τέλος της πόλης, αλλά όταν γνωρίζεις την καθημερινή της ζωή, τις σχέσεις των κατοίκων και τις πολιτισμικές δράσεις τους, το σκέφτεσαι διαφορετικά.

Όταν ο Πλάτωνας επέστρεψε από το πρώτο του ταξίδι στη Σικελία, άρχισε να αναζητεί τον κατάλληλο χώρο για να εγκαταστήσει τη Σχολή του.

Πήρε τον δρόμο που ξεκινούσε από το Δίπυλο, τον ιερό δρόμο που έφτανε ώς την Ελευσίνα, και σταμάτησε σ' ένα σημείο κοντά στον αρχαίο Κολωνό. Ήταν μια περιοχή μαγευτική, με ψηλά δένδρα κι ένα γυμναστήριο που τον ιδιοκτήτη του τον ονόμαζαν Ακάδημο (κατ' άλλους Εκάδημο). Εκεί ο Πλάτων εγκατέστησε τη Σχολή του, που ονομάστηκε Ακαδημία Πλάτωνος. Η Σχολή αυτή επί εννέα αιώνες καλλιεργούσε τη γνώση και προωθούσε την επιστημονική έρευνα. Όπως όλα όμως κάποτε παρακμάζουν, έτσι κι αυτή είχε εισέλθει σε φάση παρακμής όταν το 529 μ.Χ. ήλθε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός και έβαλε λουκέτο.

Στις παλιές ιστορίες της Αθήνας αναφέρονται δύο τοπωνύμια: ο Μπύθουλας ή Μπούθουλας και ο Βύθουλας. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό ποταμό, όπου τα νερά ήταν τρεχούμενα. Η γειτονιά προσφερόταν για αριστοκράτες κατοίκους. Αντιθέτως, ο Μπύθουλας ή Μπούθουλας κάλυπτε την περιοχή από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τον Βοτανικό, με νερά στάσιμα και θολά. Ο Μπούθουλας ήταν, με λίγα λόγια, το βασίλειο της λάσπης.

Ο Δημήτρης Ψαθάς στο περιώνυμο έργο του «Η μαντάμ Σουσού», τη φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα την παρουσίασε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός». Η μαντάμ Σουσού, που έπασχε από μεγαλομανία, ήθελε να πείσει τον εαυτόν της και άλλους για την αριστοκρατική της καταγωγή.

Κάπου εκεί ο αριστοκράτης Πλάτωνας συνάντησε την ψευτοαριστοκράτισσα μαντάμ Σουσού. Σε μια από τις συχνές ερωτήσεις που της έκαναν για το πού μένει απαντούσε: "Εκεί που ζούσαν αρχαίοι και ένας σοφός που είχε μια σχολή με έναν πλάτανο στη μέση...".

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL