Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Περί βιβλιοθηκών... και υπηρεσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και υπηρεσιών

Η περιδιάβασή μας στον κόσμο των βιβλιοθηκών αυτή την εβδομάδα μας περνά από τον μακρινό Καναδά και την πόλη του Κάλγκαρι, μία πόλη 1.250.000 κατοίκων στον Δυτικό Καναδά, πρωτεύουσα της Aλμπέρτα. Η δημοτική της βιβλιοθήκη συνίσταται σε ένα σύστημα 18 βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την πόλη. Για το έτος 2018 προγραμματίζεται και η παράδοση του νέου κτηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ενός κτηρίου - ορόσημου στην παγκόσμια αρχιτεκτονική. Αλλά δεν θα μας απασχολήσουν εδώ τα σχετικά του κτηρίου. Ανατρέχοντας στο πρόγραμμα της βιβλιοθήκης για το πρώτο εξάμηνο του 2018, βρίσκουμε 134 διαφορετικά προγράμματα, απευθυνόμενα σε όλους τους κατοίκους, όλων των ηλικιών. Παραθέτουμε ενδεικτικά, για να υπογραμμίσουμε την ποικιλία των δράσεων που μια βιβλιοθήκη μπορεί να προσφέρει:

- 1-2-3: Μέτρα μαζί μου! Ένα πρόγραμμα για νήπια, για την εισαγωγή τους στην αρίθμηση και τη διασκέδαση με αριθμούς χρησιμοποιώντας στιχάκια, τραγούδια, βιβλία και παιχνίδι.

- Τα πουλιά και η λεία. Μάθε διάφορα απίθανα δεδομένα, όπως η διαφορά ενός γερακιού και ενός αρπακτικού ή ποιο αρπακτικό μοιάζει με βομβαρδιστικό αεροπλάνο. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Αλμπέρτα. Για παιδιά 7-12 ετών.

- Μεθύσια, γυναίκες και οίκοι ανοχής: Απολαύστε μια πικάντικη, θετική ιστορία για το (σχεδόν) παλιότερο επάγγελμα στο Κάλγκαρι. Με τη συνεργασία του Chinook Country Historical Society. Για ενήλικες.

- Μικρός Καναδός: Μια συλλογή από μικρές ιστορίες. Γιορτάζοντας τα 150 χρόνια της ίδρυσης του Καναδά, ο Μικρός Καναδός συγκεντρώνει κορυφαίες στιγμές από συλλογές διηγημάτων σχετικών με τον Καναδά από σπουδαίους συγγραφείς. Τα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων θα πάνε στο Συμβούλιο Προσφύγων του Καναδά. Για ενήλικες.

- Η λέσχη του κώδικα. Μάθε κώδικα για προγραμματισμό δημιουργώντας το δικό σου παιχνίδι, σχεδιάζοντας τη δική σου ιστοσελίδα και πολλά περισσότερα. Για ηλικίες 10-12 ετών.

- Άνοια και μείωση κινδύνων. Συνάντησε εμπειρογνώμονες από το Hotchkiss Brain Institute του UCalgary και ερεύνησε τρόπους με τους οποίους η άνοια μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε συνεργασία με το Breda Stratfford Foundation. Για ενήλικες.

- Εργαστήριο Οικογενειακού Δικαίου: Επιμέλεια τέκνων και γονείς. Μάθε για τις νομικές συμφωνίες για τα παιδιά όταν οι γονείς χωρίζουν στην Αλμπέρτα. Στα θέματα περιλαμβάνονται η επιμέλεια, η κηδεμονία και οι γονικές συμφωνίες, τα δικαστήρια, τα ταξίδια και οι μετακομίσεις με τα παιδιά. Σε συνεργασία με το Calgary Legal Guidance. Για ενήλικες.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολλές ακόμα σελίδες την παρουσίαση των προγραμμάτων του πρώτου εξαμήνου. Αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι αφενός το εύρος των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μια βιβλιοθήκη και αφετέρου τον ρόλο που διαδραματίζει σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην ύπαρξη βιβλιοθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL