Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νόμος είναι το δίκιο της τράπεζας;

Στον αέρα η διανομή προς τους δημιουργούς - Οι τράπεζες Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha δέσμευσαν παρανόμως τα χρήματα που προορίζονταν για πνευματικά δικαιώματα

Τελικά νόμος είναι το δίκιο της τράπεζας. Δεν μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά η μονομερής κίνηση της Eurobank να παρακάμψει νόμο του κράτους και να κατασχέσει το σύνολο των ποσών που αποδεσμεύτηκαν για να διανεμηθούν τα πνευματικά δικαιώματα σε δημιουργούς επικαλούμενη το δάνειο που είχε λάβει απ' αυτήν η διοίκηση της ΑΕΠΙ.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων αναφέρει ρητά ότι "τα προς διανομή ποσά, δεδομένου ότι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διανομή πνευματικών δικαιωμάτων σε δικαιούχους, δεν θα πρέπει να είναι δεκτικά κατάσχεσης". Ωστόσο η τράπεζα κατάσχεσε τα ακατάσχετα και εκτός αυτής έσπευσαν δύο ακόμα τράπεζες, η Εθνική και η Alpha Bank, να δεσμεύσουν τα απελευθερωθέντα ποσά για χάρη της Eurobank.

Αντιθέτως η Τράπεζα Πειραιώς αρνήθηκε να πράξει το ίδιο. Η κίνηση αυτή των τραπεζών αιφνιδίασε τους δημιουργούς, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνιο.

Τις τρεις τράπεζες καταγγέλλει το σωματείο δημιουργών "ΑΣΜΑ 450+" αναφέροντας ότι "Eurobank, Εθνική και Alpha Bank συμπαικτικά παρανομούν, καθώς τα ποσά των οποίων μεθοδεύουν την παράδοση στην Eurobank δεν ανήκουν στην ΑΕΠΙ, αλλά στους δημιουργούς", ενώ παράλληλα απευθύνει μια σειρά ερωτημάτων. Αφ' ενός ρωτά "τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση δεδομένου ότι η μεθόδευση αυτή τινάζει στον αέρα την επιλογή της να γίνει η διανομή προς τους δημιουργούς", απευθύνει ωστόσο και το εύλογο ερώτημα στην Eurobank: "Όταν εκταμίευσε το δάνειο προς την ΑΕΠΙ έλεγξε αν είναι αξιόχρεη;".

Παράλληλα όμως απευθύνεται και προς τους ίδιους τους δημιουργούς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Eurobank, Εθνική και Alpha Bank παρανόμως δεσμεύουν τα χρήματα των δημιουργών. Οι Έλληνες δημιουργοί θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τις τράπεζες αυτές;".

Επιπλέον η ανακοίνωση του "ΑΣΜΑ 450+" θέτει ένα επιπλέον ζήτημα σημειώνοντας ότι "ο κύριος Μαθιός συνόδευσε τον κύριο Ξανθόπουλο στην Eurobank προκειμένου να ζητήσουν 'διακανονισμό' χρεών της ΑΕΠΙ προς την τράπεζα. Από ποιους νομιμοποιείται ο κύριος Μαθιός, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι μέλος και στο Δ.Σ. του υπερταμείου, για την παρουσία του εκεί;". Ο Γ. Μαθιός είναι μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ που συστάθηκε αρχικά από όλα τα σωματεία δημιουργών, αλλά στη συνέχεια το ΑΣΜΑ αποχώρησε αίροντας την εμπιστοσύνη του στην ομάδα.

Π.Κρ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο