Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Περί βιβλιοθηκών... και τάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και τάσεων

Από το 2013 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) δημοσιεύει μια έκθεση για τις τάσεις στον χώρο των βιβλιοθηκών παγκοσμίως. “Οι βιβλιοθήκες έχουν μια ζωτική αποστολή στο να παρέχουν πρόσβαση στην πληροφορία για όλους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, αυτή η εργασία είναι ουσιώδης, επιτρέποντας στους πολίτες να είναι πληροφορημένοι και υποστηρίζοντάς τους στο να χτίσουν καλύτερες ζωές για τους εαυτούς τους και τις κοινότητές τους. Από την άλλη πλευρά, οι βιβλιοθήκες οφείλουν με τη σειρά τους να κατανοήσουν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το περιβάλλον που λειτουργούν, με σκοπό να αδράξουν τις ευκαιρίες και να αποφύγουν τις απειλές που αυτό παρουσιάζει”, διαβάζουμε στην εισαγωγή της φετινής έκθεσης.

Στην έκθεση αυτή συμβάλλουν με κείμενά τους διάφοροι επιστήμονες και άνθρωποι διεθνών οργανισμών, όχι μόνο από το πεδίο των βιβλιοθηκών. Καταδεικνύεται έτσι ο ουσιαστικός ρόλος των βιβλιοθηκών σε όλα τα επίπεδα, τόσο της κοινωνικής οργάνωσης όσο και της ατομικής υπόστασης των ανθρώπων. Ο Nick Ashton-Hart, σύμβουλος στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι βιβλιοθήκες είναι πιο σημαντικές από ποτέ στη σύγχρονη κοινωνία:

* Πολλοί νέοι άνθρωποι στερούνται ακόμα βασικής εκπαίδευσης, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι η ανάγκη για προγράμματα διά βίου μάθησης για ενήλικες είναι οξύτερη. Προς το παρόν η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Αντιμετωπίζοντας αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε νέους τρόπους να φέρουμε την πληροφόρηση και την κατάρτιση στους ανθρώπους, μέσω τόσο της τεχνολογίας όσο και της τοπικής παρουσίας. Οι βιβλιοθήκες είναι απαραίτητες για να συμβεί αυτό.

* Οι βιβλιοθήκες είναι μοναδικές: είναι οι πλέον αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, παρέχουν πρόσβαση στο σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας, διαθέτουν την παγκόσμια γνώση με τοπική φωνή και παρουσία. Πρέπει να είναι στη καρδιά της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η μόνιμη σύνδεση με το Διαδίκτυο τόσο των βιβλιοθηκών όσο και των πολιτών. Παρέχοντας σε όλον τον κόσμο πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έχει κοινωνικά μερίσματα για όλους. Η δημόσια πρόσβαση μέσω των βιβλιοθηκών προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί αυτό, ειδικά για της χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και τις αγροτικές περιοχές, όπου το κόστος υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης παραμένει υψηλό.

Η έκθεση συνεχίζει αναλύοντας διάφορα θέματα για τις τάσεις των βιβλιοθηκών παγκοσμίως και τον τρόπο με τον οποίο αυτές προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό, τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον. Προσαρμόζονται για να προσφέρουν προς τους πολίτες ακόμα πιο αξιόπιστες υπηρεσίες, πρόσβαση και εν τέλει το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση χωρίς κανένα εμπόδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL