Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ / ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ: Μια μουσική ομάδα με ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ / ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ: Μια μουσική ομάδα με ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις

Ετερονήμισυ είναι το όνομα μιας μουσικής ομάδας η οποία με την τελευταία προσθήκη, της ερμηνεύτριας Μυρτούς Καμβυσίδη, απαριθμεί αισίως είκοσι ένα ανδρικά και γυναικεία μέλη! Ξεκίνησαν με τον βασισμένο στην κρητική μουσική δίσκο «Η στράτα που βαδίζω» και συνέχισαν με το μουσικό παραμύθι «Όταν αρρώστησε ο ήλιος». Ο τρίτος δίσκος τους, που έχει για τίτλο το όνομά τους, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και τα τραγούδια του, εκτός φυσικά από την προαναφερθείσα Μυρτώ Καμβυσίδη, ερμηνεύουν οι Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Σκουλάς, Σταύρος Σιόλας, Ματθίλδη Μαγγίρα, Σαββέρια Μαργιολά, Ανατολή Μαργιόλα, Μάγδα Βαρούχα, Χρήστος Νινιός, Αργύρης Λούλατζης, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Στρατάκης και Γιάννα Βασιλείου.

Εκπρόσωποι της πιθανότατα πλέον πολυμελούς μουσικής ομάδας (και όχι ορχήστρας ή έστω συγκροτήματος!) που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα μας μίλησαν γα το πώς λειτουργούν και δημιουργούν με βάση και εφαρμόζοντας τις συλλογικές διαδικασίες με τρόπο υποδειγματικό και επίσης μοναδικό για τη χώρα μας, ακόμα και ως προς την επιλογή του ποιοι και ποιες θα ερμηνεύουν τα τραγούδια τους.

* Πριν απ' όλα είστε ένα μουσικό σχήμα ή μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με διάφορους δημιουργικούς τομείς και η μουσική είναι απλά το επίκεντρο στο οποίο συναντάστε;

Νομίζουμε ότι δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα από όπως το θέτεις. Είμαστε μια ομάδα φίλων, κάποιοι γράφουμε μουσική, άλλοι στίχους, σενάρια και βιβλία, ενώ άλλοι φτιάχνουν βίντεο ή κάνουν γραφιστικά. Οι τρεις μέχρι τώρα δίσκοι μας είναι το αποτέλεσμα της κοινής μας εργασίας, παράλληλα όμως έχουμε φτιάξει και οπτικό υλικό που συνοδεύει κάποια τραγούδια μας, ακόμα και ένα βιβλίο που εικονογραφεί το παραμύθι μας «Όταν αρρώστησε ο ήλιος».

* Τι είναι αυτό που έφερε τόσους -ασυνήθιστα πολλούς, ειδικά για τη χώρα μας!- διαφορετικούς ανθρώπους κοντά και σας έκανε να συνεργαστείτε και τι είναι αυτό που εξακολουθεί να σας κρατάει ενωμένους όταν πολύ πιο ολιγομελή σχήματα διαλύονται πολύ σύντομα;

Η ανάγκη για εξωτερίκευση της δουλειάς μας ήταν το βασικό αίτιο για τη δημιουργία της ομάδας. Όσο για το τι μας κρατάει ενωμένους προφανώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που προϋπήρχαν του σχήματος καθώς και οι δυσκολίες που έχουν προκύψει κατά καιρούς, μέσα από τις οποίες έχουμε αναπτύξει ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας.

* Θα λέγατε ότι ανήκετε αποκλειστικά στην παραδοσιακή μουσική μας, έστω και σε πολλές πλευρές και προελεύσεις της, ή είναι απλά η σημαντικότερη μεν, αλλά ανάμεσα σε αρκετές αναφορές σας;

Θεωρούμε ότι είναι η σημαντικότερη αναφορά από τα πολλά μουσικά ερεθίσματα που έχουμε, καθώς, λόγω της πολυμελούς σύνθεσής μας, υπάρχουν και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους επιρροές. Οι καταγωγές μας ποικίλλουν, από την Ελαφόνησο έως την Κρήτη αλλά και από Αστακό, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Σίφνο κ.α. Άλλωστε και η παραδοσιακή μουσική διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ασχολούμαστε και με άλλα ιδιώματα.

* Επιλέξατε το όνομα Έτερον Ήμισυ μόνο για τη χιουμοριστική του διάσταση ή έχει και μιαν άλλη ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Δεν το είδαμε ποτέ χιουμοριστικά! Αντιθέτως χαρακτηρίζει πλήρως τον τρόπο εργασίας μας ως ομάδα, καθώς πρόσφατα αποκτήσαμε τραγουδίστρια. Επομένως γράφαμε τα τραγούδια μας και προσεγγίζαμε ερμηνευτές αποσκοπώντας στην ολοκλήρωσή τους. Έτσι είχε ακουστεί αρκετές φορές η φράση «το τραγούδι αυτό βρήκε το άλλο του μισό». Γι’ αυτό και η ονομασία της ομάδας «Ετερονήμισυ», ως μία όμως λέξη, αφού πλέον υποδεικνύει ολοκλήρωση.

* Ο δεύτερος δίσκος σας ήταν ένα μουσικό παραμύθι. Ποιες διαφορές όμως έχει ο καινούργιος από τον πρώτο, πέραν φυσικά του ότι είναι πιο ώριμος και εξελιγμένος;

Οι συνθέσεις του καινούργιου δίσκου μας προηγούνται χρονολογικά αυτών που βρίσκονται στους δύο προηγούμενους. Όμως σαφώς είναι πιο εξελιγμένος αφού προϋπήρξε η τριβή στο στούντιο με τις προηγούμενες δουλειες.

Προφανώς είναι επίσης και πολύ διαφορετικός, αφού όμως ο πρώτος ανήκε σχεδόν αποκλειστικά στην κρητική μουσική, τόσο συνθετικά όσο και ερμηνευτικά, με τις συμμετοχές, μεταξύ άλλων, του Βασίλη Σκουλά και του Ψαραντώνη. Ο καινούργιος έχει αρκετά μεγαλύτερη γκάμα επιρροών.

* Μια ερώτηση που ίσως σας φανεί λίγο παράξενη, αλλά γιατί έχετε δική σας τραγουδίστρια από τη στιγμή που στους δίσκους σας προσκαλείτε να συμμετέχει η... εθνική ομάδα εκλεκτών ερμηνευτών και ερμηνευτριών;

Δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενη, αντιθέτως μάλιστα. Η Μυρτώ Καμβυσίδη ήταν η τελευταία προσθήκη στην ομάδα. Είχαμε δηλαδή προσεγγίσει όλους τους συμμετέχοντες του δίσκου και έπειτα προέκυψε η γνωριμία με τη Μυρτώ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή υπήρξε έντονο δέσιμο και αντιληφθήκαμε ότι μπορούσαμε να ταιριάξουμε απόλυτα. Προϋπήρχε βέβαια η αγωνία του πώς θα στηρίξουμε τα τραγούδια μας, αφού πριν από την έλευσή της υπήρχαμε μόνον ως δημιουργική ομάδα και όχι ως συγκρότημα που μπορεί να πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις.

* Πείτε μου για ποιο λόγο επιλέξατε καθέναν και καθεμία από όσους/ες συμμετέχουν στον νέο δίσκο και αν είχατε προαποφασίσει ποιο τραγούδι θα ερμήνευε ή αφήσατε στους ίδιους και τις ίδιες την επιλογή.

Λόγω του ότι είμαστε τόσοι πολλοί υπήρχε και υπάρχει αρκετό έτοιμο υλικό. Επιλέξαμε ποιους/ες θέλουμε να προσεγγίσουμε για ανθρώπινους λόγους, μας ταίριαζαν δηλαδή ως χαρακτήρες, και προφανώς επειδή μας άρεσαν φωνητικά. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ξεχωριστές χροιές. Από εκεί και πέρα συνήθως δίναμε παραπάνω από μία - δύο επιλογές τραγουδιών στον καθένα, αν και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σχεδόν όλοι και όλες επέλεξαν τα τραγούδια που και εμείς είχαμε διαλέξει γι’ αυτούς/ές.

* Υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα που διατρέχει τους στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ ή καθένας από τους στιχουργούς σας έγραψε απλώς για ό,τι τον ενέπνεε και τον ενδιέφερε;

Όχι, δεν υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα. Κάθε στιχουργός εκφράστηκε κατά βούληση. Άλλωστε σχεδόν όλοι οι στίχοι προϋπήρχαν των συνθέσεων. Ίσως υπάρχει ένας κεντρικός άξονας στην ενορχήστρωση, αλλά σίγουρα όχι στον στίχο.

* Για ερμηνευτές και ερμηνεύτριες δεν έχει νόημα να σας ρωτήσω, γιατί και με τους/τις ελάχιστους/ες που δεν έχει συμβεί πιθανότατα θα συμβεί στο μέλλον, αλλά υπάρχει κάποιος/α δημιουργός, συνθέτης/ιδα ή και στιχουργός με τον/την οποία/α θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε;

Είναι πάρα πολλοί οι δημιουργοί, συνθέτες και στιχουργοί, αλλά και οι ερμηνευτές με τους οποίους θα θέλαμε να συνεργαστούμε και, πίστεψέ μας, θα το επιδιώξουμε. Γενικότερα είμαστε υπέρ της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Κερδίζουμε παραστάσεις και εμπειρίες, βγαίνουμε καλύτεροι και πληρέστεροι. Είναι τιμή να μας εμπιστεύονται άνθρωποι με αποδεδειγμένη αξία και να μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε από αυτούς προσδίδοντας παράλληλα αξία στο έργο μας. Σαφώς έχουμε πλέον τραγουδίστρια στην οποία πιστεύουμε και θα επικεντρωθούμε σε αυτήν στις επόμενες δουλειές μας αλλά οι συνεργασίες, όποτε έρχονται, μόνο σε καλό αποσκοπούν.

* Ποιο τραγούδι άλλου/ης θα ευχόσαστε να είχατε γράψει και ερμηνεύσει έστω πρώτοι και γιατί;

Από τα καινούργια θα πούμε τα «Μέλισσες», «Γράμμα στον Θεό» και το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου». Από τα παλαιότερα μας έχουν σημαδέψει τόσα πολλά ώστε δεν έχει νόημα ούτε να προσπαθήσουμε να τα αναφέρουμε.

* Πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί το τόσο σύνθετο αλλά και πολυπρόσωπο πρότζεκτ σας στη σκηνή;

Έχουμε χωρίσει την ομάδα μας σε τρεις υπο-ομάδες. Η πρώτη είναι το συγκρότημα, οι επτά - οκτώ μουσικοί που παίζουν στις ζωντανές εμφανίσεις και τους δίσκους μας. Η δεύτερη είναι η δημιουργική ομάδα, αυτοί και αυτές που γράφουν στίχους, σενάρια, βιβλία, συνθέτουν μουσική κ.λπ. Η τρίτη, την οποία αποκαλούμε «ομάδα υποστήριξης», είναι όσοι και όσες ασχολούνται με το βίντεο, τα γραφιστικά κ.λπ. Όπως καταλαβαίνεις, δεν χρειάζονται όλοι πάνω στη σκηνή. Ως συγκρότημα έχουμε ξεκινήσει ήδη τις εμφανίσεις μας στη Σφίγγα μαζί με τον Σταύρο Σιόλα και με διαδοχικούς προσκεκλημένους την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τον Μανώλη Μητσιά και τον Γιάννη Κότσιρα και προετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια.

* Και τα προσεχή σας σχέδια σχετικά με τον δίσκο, αλλά ίσως και μετά από αυτόν;

Όταν ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις, είχαμε καταλήξει σε δύο δίσκους. Αυτόν που ήδη κυκλοφορεί και έναν άλλο με ορχηστρικές εκδοχές πολλών από τα τραγούδια που περιέχει αυτός και κάποιες εξαρχής ορχηστρικές συνθέσεις. Πρόθεσή μας είναι στο προσεχές μέλλον να κυκλοφορήσουμε αυτά τα ορχηστρικά, ίσως μαζί με ένα νέο τραγούδι, σε δίσκο βινυλίου. Γι' αυτόν που κυκλοφορεί ήδη δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εκτός από το να προσπαθήσουμε να τον παρουσιάσουμε ζωντανά σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους και ευρύτερο κοινό.

Μια επιθυμία τουλάχιστον εύλογη για ένα σχήμα που αποτελεί τη μοναδική ίσως έμπρακτη εξαίρεση του κανόνα... Ουκ εν τω πολλώ το ευ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL