Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η αζτέντα της εβδομάδας

ΑΠΕ

"Τέχνη και Δημοκρατία"

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, από την Πέμπτη 7 έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ( έναρξη στις 10 π.μ.), συνέδριο με τίτλο "Τέχνη και Δημοκρατία" Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης και η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νίκη Μαρωνίτη. Η πρωτοτυπία του συνεδρίου έγκειται δηλαδή στο ότι θα επιχειρηθεί συστηματικά και θα φιλοξενηθεί υπό την ίδια στέγη ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα σε ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, φιλοσόφους, αισθητικούς, θεωρητικούς της λογοτεχνίας· διάλογος που αποσκοπεί στη συγκριτική ανάγνωση και ερμηνεία των διεθνών και των εθνικών/ελληνικών φαινομένων, κινημάτων, νοοτροπιών, ιδεολογικών και καλλιτεχνικών πρακτικών στη μακρά διάρκεια.

 

Το διπλό βιβλίο Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Θεμιστοκλέους 37, "Το διπλό βιβλίο - η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση" της Τασούλας Βερβενιώτη (εκδόσεις Κουκίδα) που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας 2004. Είναι ένα καινοτόμο βιβλίο που αποτελείται από δύο βιβλία και έχει δύο εξώφυλλα. Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση περιλαμβάνει τη γραπτή και ένθετα την προφορική αφήγηση της ζωής της. Η Ιστορική Ανάγνωση αποτελεί μια πραγματεία πάνω στη διαμόρφωση της μνήμης της δεκαετίας του 1940 και κυρίως του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.

Η ανάγνωση των δύο λόγων (γραπτού και προφορικού) δίνει στην ιστορικό τη δυνατότητα να εισχωρήσει στον κόσμο της προπολεμικής αλλά κυρίως της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπου ο Εμφύλιος αποτελεί κομβικό σημείο. Η ανάγνωση της εμπειρίας της φυλακές γίνεται συγκριτικά με 31 άλλες γραπτές μαρτυρίες.

 

"Μίκης Θεοδωράκης: Ο κρητικός ο Έλληνας, ο οικουμενικός"

Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Παλλάς προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μπαλέτων της Όπερας του Κιέβου. Μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγγραφή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά τη Μαίρη Λίντα για το "Αρχιπέλαγος" και δίνει νέα μορφή στο χαμένο "Κρητικό Κοντσέρτο" με τη σύμπραξη της πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου. Η βραδιά πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα, του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη που ζει στην Οδησσό.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο Τριανόν

"Ένας σπόρος για την αλλαγή" είναι η ταινία του Αλέξανδρου Οικονομίδη που προβάλλεται στις 5.45 στο Τριανόν με είσοδο ελεύθερη. Στο τέλος της προβολής θα μοιραστούν σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών στους θεατές.

Παραμύθια στο Δημοτικό Πειραιά

Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους παρουσιάζονται στη 1.00 μ.μ. σε αφήγηση - προσαρμογή Κειμένων Φίλιας Δενδρινού.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

Βιβλίο

Το βιβλίο "Φιλοθέου Πάρεργα" του Νικολάου Μαυροκορδάτου που εκδίδεται για πρώτη φορά στα νέα ελληνικά 300 χρόνια μετά τη συγγραφή του σε δραματουργική επεξεργασία - διδασκαλία Σίσσυς Παπαθανασίου και Σπύρου Βραχωρίτη, παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Δάφνης 61, Παλαιό Ψυχικό στις 7 μ.μ. Για την έκδοση συζητούν:
Jacques Bouchard, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά και Άννα Ταμπάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, φιλοξενούμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ. Συντονίζει η Σίσσυ Παπαθανασίου.

 

ΤΡΙΤΗ

Η Σοφία στην Οικία Κατακουζηνού

Ο θεατρικός μονόλογος "Σοφία" του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι με τον Φαίδωνα Καστρή, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, συνεχίζεται στην Οικία Κατακουζηνού για όλες τις Τρίτες του Δεκεμβρίου. Λ. Αμαλίας 4, στις 9 μ.μ.

Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Διάλεξη με θέμα "Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη" διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Κ. Γούναρης καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Χεκίμογλου δρ. οικονομολόγος, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, δρ. Ρόντερικ Μπέιλυ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης “Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917”, που παρουσιάζεται στη Βίλα Καπαντζή μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2018.

 

ΠΕΜΠΤΗ

Στο Μέγαρο

Η κωμωδία "Young Marx" των Richard Bean & Clive Coleman μεταδίδεται απευθείας από το Bridge Theatre του Λονδίνου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με αγγλικούς υπότιτλους στις 9 μ.μ.

Μποέμ

Η "Μποέμ" του Τζάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στη Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και Σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ. Στις 9 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ομιλία

Η ομάδα Θαλής + Φίλοι οργανώνει ομιλία του Νίκου Μανουσάκη με θέμα "Τεχνητή νοημοσύνη και απόδοση συγγραφικής πατρότητας. Είναι ο 'Ρήσος' έργο του Ευριπίδη;". Στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτης - Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 7 μ.μ.

Συνέδριο

"Αρχαιολογικές έρευνες και μεγάλα δημόσια έργα" είναι ο τίτλος του συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Φωτεινή Βελεσιώτου

Στον Σταυρό του Νότου Plus εμφανίζεται από σήμερα η Φωτεινή Βελεσιώτου με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες μουσικές αναζητήσεις. Στις 9 μ.μ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο