Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η ατζέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της ημέρας

Οι ουσίες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Το βιβλίο του Δημήτρη Υφαντή «Τοξικομανία Δι’ Ηρωίνης - Η χρήση ουσιών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» (εκδόσεις Άγρα) παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μιλούν οι ψυχίατροι Κατερίνα Μάτσα και Δημήτρης Πλουμπίδης και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Πλειός. Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Μεσ’ τη βουή του δρόμου», που δημιουργήθηκε με αφορμή το βιβλίο. Στις 7.30 μ.μ.

Παλαιά μουσική

Στο πλαίσιο του κύκλου «Για τσέλα και γκάμπες», η ΚΟΑ, με σολίστ τον κορυφαίο βιολοντσελίστα Antonio Meneses και υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου, σε έργα Μέντελσον, Σούμαν και Μπραμς στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 8.20 μ.μ.

Η μουσική της Οκτωβριανής Επανάστασης

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, η ορχήστρα Φιλαρμόνια, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Βύρωνα Φιδετζή, θα παίξει έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και του συνθέτη της Αντίστασης Αλέκου Ξένου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στις 9 μ.μ.

Ποίηση της Οκτωβριανής Επανάστασης

«Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα: Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης» τιτλοφορείται η δράση του ΚΘΒΕ, όπου τέσσερις ηθοποιοί του διαβάζουν ποιήματα Ρώσων ποιητών που γράφτηκαν για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στο καφέ Ζιώγα της Θεσσαλονίκης (Αλεξάνδρου Σβώλου 54). Στις 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Τάσος Μαντζαβίνος

Η έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου «Η γυναίκα της Ζάκυνθος», με έργα εμπνευσμένα από τη σύνθεση του Διονυσίου Σολωμού, εγκαινιάζεται στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13). Στις 8 μ.μ.

Πολυσυλλεκτικός αυτοσχεδιασμός

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αυτοσχεδιαστικού κύκλου συνύπαρξης μουσικής και εικόνας «The sound of color», ο κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης, με προσκεκλημένους τον τρομπετίστα Don Stavrinos, τον ντράμερ Γιάννη Δεσποτάκη και την Έρη Σκυργιάννη, δημιουργεί εικαστικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο στο «ΚΕΤ».

Λεωνίδας Μπαλάφας

Όπως κάθε Πέμπτη, ο Λεωνίδας Μπαλάφας στο Plus του Σταυρού του Νότου. Στις 10 μ.μ.

Broken Fingers

Οι Broken Fingers, ένα jazz τρίο κιθάρας - κοντραμπάσου - ντραμς, στο Café του Νομισματικού Μουσείου. Στις 9 μ.μ.

Post rock

Οι Modified Dog παρουσιάζουν τον νέο δίσκο τους στο Ίλιον Plus. Στις 8.30 μ.μ.

Εύα Πάλμερ - Σικελιανού

Το μουσικό σύνολο Πολύτροπον, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ - Σικελιανού στην Οικία Κατακουζηνού, στο Σύνταγμα. Στις 8.30 μ.μ.

Σοφία Νικολαΐδου

Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Νικαλαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ» (εκδόσεις Μεταίχμιο), στην οποία θα μιλήσουν οι συγγραφείς Ηλίας Μαγκλίνης και Νίκος Παναγιωτόπουλος και η κριτικός Λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, στον Ιανό. Στις 8.30 μ.μ.

Ελισάβετ Χρονοπούλου

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Ο έτερος εχθρός» (εκδόσεις Πόλις), στην οποία θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα ο κριτικός Λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης, στο βιβλιοπωλείο Επίκεντρον (Αγίων Αναργύρων 5, Άγιοι Ανάργυροι). Στις 8 μ.μ.

Το Ολοκαύτωμα στην παιδική λογοτεχνία

Παρουσίαση του βιβλίου της Κέλλυ Ματαθία - Κάβο «Τα κίτρινα καπέλα» (εκδόσεις Πατάκη), στην οποία θα μιλήσουν η καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγγελική Γιαννικοπούλου και η παιδαγωγός Μαρίζα Ντεκάστρο, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων. Στις 7 μ.μ.

Τα μουσεία ως φορείς αλλαγής

Πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Τα μουσεία ως φορείς αλλαγής: Διαφορετικότητα, προσβασιμότητα και ενσωμάτωση», που συνδιοργανώνουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Αγγλίας και το British Council στο Μουσείο Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο. Από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.

Αρχιτεκτονική Ιστορία

Στο πλαίσιο των «Διαλέξεων της Πέμπτης» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρύσανθος Κανελλόπουλος μιλάει με θέμα «Νέα στοιχεία για το Πάνθεον της Αθήνας», στο κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ. Στις 6.30 μ.μ.

Η Θεσσαλονίκη των νερών

Παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου «Η Θεσσαλονίκη των νερών» (εκδόσεις Αντιγόνη), στην οποία θα μιλήσουν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ - Βελένη και οι καθηγητές του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου και Παρασκευάς Σαββαΐδης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL