Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Το "παράθυρο" του Ρέγκλινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "παράθυρο" του Ρέγκλινγκ

Την ώρα που στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση -και όχι μόνο- προσπαθούσε για πολλοστή φορά να παίξει το έργο “όλοι ίδιοι είμαστε”, για να βρεθεί ενώπιον ενός ακόμη ναυαγίου, από το Λουξεμβούργο ο θησαυροφύλακας της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, έστελνε ένα μήνυμα μέσω του γερμανικού Τύπου ότι τα Μνημόνια για την Ελλάδα τελειώνουν.

Βέβαια, στη συνέντευξη του Ρέγκλινγκ στη “Handelsblatt”, η... είδηση δεν ήταν ότι το τρίτο Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 - αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες που να αμφισβητεί την έξοδο, ούτε καν η Νέα Δημοκρατία, με τα ρεσιτάλ της καταστροφολογίας. Η είδηση ήταν ότι, επειδή “πιθανότατα” δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ολόκληρο το δάνειο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα χρήματα που θα περισσεύουν “θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσει η Αθήνα τα δάνεια άλλων πιστωτών”.

Προϋπόθεση για μια τέτοια “ελάφρυνση του χρέους”, είπε ο Ρέγκλινγκ, θα είναι να συμφωνήσουν όλα τα κράτη - μέλη και -βεβαίως αυτό δεν παραλείπει να το τονίσει κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος- να υλοποιήσει η Ελλάδα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Με δεδομένο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, όποια μορφή κι αν πάρει τελικά αυτός, καθυστερεί πολύ -μία εκ των αντιπροέδρων της Μέρκελ υποστήριξε, μάλιστα, χθες ότι οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο- αυτή η δήλωση Ρέγκλινγκ ανοίγει ένα εναλλακτικό “παράθυρο” για τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος αμέσως μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης.

Μέχρι τώρα αυτό που περίμεναν όλοι -και το ΔΝΤ είχε μιλήσει για προθεσμία που λήγει τον Φεβρουάριο, ώστε να κοιτάξει κι αυτό την πορεία του- ήταν να βρεθεί συνομιλητής για το χρέος στο Βερολίνο, να υπάρχει δηλαδή η νέα κυβέρνηση εκεί. Με τη χρήση των “περισσευούμενων” από το δάνειο του τρίτου Μνημονίου, που βάζει στο τραπέζι ο Ρέγκλινγκ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η διαφαινόμενη έλλειψη συνομιλητή. Αλλά θα συρθεί στο πιο μακρινό μέλλον η ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL