Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Η αζτέντα της ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αζτέντα της ημέρας

Επανάσταση - Τέχνη - Ουτοπία

Έναρξη της τριήμερης δράσης του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ με δύο συζητήσεις για την Επανάσταση, στις 5 και 6.45 μ.μ. και στις 8 μ.μ. αντίστοιχα, και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης των ΑΣΚΙ «1917-1967: Μισός αιώνας Επανάσταση στα πρόσωπα της ελληνικής Αριστεράς». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ Ηλίας Νικολακόπουλος, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, η Ιωάννα Μεϊτάνη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και η επιμελήτρια της έκθεσης Πηνελόπη Πετσίνη. Στο κτήριο της ΑΣΚΤ στην Πατησίων.

Η όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας» στο Μέγαρο Μουσικής από το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra υπό την διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Ο Πάνος Ηλιόπουλος διασκευάζει, μετεγγράφει και παρεμβαίνει με τα ηλεκτρονικά του. Σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ερμηνεύουν ο Ισπανός τενόρος Juan Sancho, η Σαβίνα Γιαννάτου κ.ά. Σκηνοθετική υπογραφή του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Στις 8 μ.μ.

Al Di Meola

Ο κορυφαίος jazz βιρτουόζος της κιθάρας Al Di Meola με τη συνοδεία άλλων δύο εξαίρετων μουσικών στη δεύτερη κιθάρα και στα ντραμς σε ένα πρόγραμμα με τη δική του -και φυσικά με πάρα πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία- εκδοχή για τραγούδια των Beatles, αλλά και συνθέσεων άλλων σημαντικότατων δημιουργών από πολλές χώρες του κόσμου στο Gazarte. Στις 9.45 μ.μ.

Βασίλης Αλεξάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης συζητά με αναγνώστες για το τελευταίο του μυθιστόρημα «Το Κλαρινέτο» (εκδόσεις Μεταίχμιο) στο βιβλιοπωλείο Σπόρος (Δροσίνη 7, Κηφισιά). Στις 7 μ.μ.

Charmin Michelle

Η Charmin Michelle με το κουιντέτο της, που συναποτελείται από σαξόφωνο, πιάνο, κοντραμπάσο και ντραμς, σε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη κυρία της jazz Billie Holiday, μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club. Στις 10 μ.μ.

«Η επιστροφή»

Στο πλαίσιο του κύκλου προβολών "Μολυβένια Χρόνια - Εικόνες της παιδικής ηλικίας" παρουσιάζεται η ταινία "Η Επιστροφή" του Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ. Προλογίζει ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, που επιμελείται τον κύκλο. Στον δημοτικό κινηματογράφο Νέα Ελβετία με ελεύθερη είσοδο. Στις 8 μ.μ.

Για τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση

Τιμώντας τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου, η ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Γκόλο Μπεργκ, θα ερμηνεύσει την 5η συμφωνία του Μέντελσον και την 5η συμφωνία του Σοστακόβιτς στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 8.30 μ.μ.

Παναγιώτης Μάργαρης

Ο βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας Παναγιώτης Μάργαρης και η ερμηνεύτρια Λίνα Ροδοπούλου σε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι και άλλες διασκευές / μετεγγραφές του από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο στον πολυχώρο Ιανός. Στις 9.30 μ.μ.

Διονύσης Τσακνής

Ο Διονύσης Τσακνής μαζί με τη Δήμητρα Κελεκίδη στο Ρυθμός Stage της Ηλιούπολης, απόψε και τις δύο επόμενες Παρασκευές. Στις 10.30 μ.μ.

Ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας μαζί με τον Βασίλη Γισδάκη και την Ερωφίλη στο Ίλιον Plus. Στις 10.30 μ.μ.

Με αφορμή την Κ. Δημουλά

Η παράσταση «Πέρασα...», μια ιδέα της συνθέτιδας Σοφάς Καμαγιάνη πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά, με τη Γιώτα Φέστα και τη Θεοδοσία Σαββάκη και τη συνοδεία πενταμελούς συνόλου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 9 μ.μ.

Περί κοσμοπολιτισμού

Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Βασιλείου «Το διασκεδαστικό άπειρο - Ο τρόπος ύπαρξης του κοσμοπολιτισμού» (εκδόσεις Πλέθρον), στην οποία θα μιλήσουν η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύα Στεφανή, ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Θανάσης Μουτσόπουλος, ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Μάνθος Σαντοριναίος και ο συγγραφέας στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων (Μασσαλίας 20Α). Στις 8 μ.μ.

Η πολιτισμική μνήμη

Παρουσίαση του βιβλίου του Jan Assmann «Η πολιτισμική μνήμη - Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), στην οποία θα μιλήσουν ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Άγγελος Χανιώτης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Διαμαντής Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων στο ΑΠΘ Βασίλης Κ. Γούναρης, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Στις 8 μ.μ.

Αρχαιολογία και οικονομική ανάπτυξη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει επιστημονική συνάντηση με θέμα «Αρχαιολογικό απόθεμα και οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, 1945-1967» στο Ιστορικό Αρχείο του (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Στις 5 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL