Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Η αζτέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αζτέντα της εβδομάδας

Ντοκιμαντέρ για τον Αλέξη Σεβαστάκη

Μια βιογραφία του Σαμιώτη λογοτέχνη, νομικού, ιστορικού και πολιτικού Αλέξη Σεβαστάκη με τίτλο “Εποχές και συγγραφείς - Αλέξης Σεβαστάκης” προβάλλεται απόψε, στις 6 μ.μ., στην ΕΡΤ2. Στο ντοκιμαντέρ ο Αλ. Σεβαστάκης συστήνεται στο κοινό μέσα από τη ζωή, τη δράση και το συγγραφικό του έργο, αλλά και μέσα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, από την αντίσταση, την κατοχή και τη χούντα, έως τη Γυάρο και τη Λέρο. Για τη ζωή και το έργο του μιλάνε λογοτέχνες, καθηγητές - θεατρολόγοι, συμπατριώτες του, μέλη της οικογένειάς του. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ είναι του Τάσου Ψαρρά και η σκηνοθεσία του Λεωνίδα Βαρδαρού.

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι

Ένα εμβληματικό έργο που συχνά πιστώνεται και ως η πρώτη όπερα στην ιστορία της μουσικής, ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι, παρουσιάζεται με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννηση του δημιουργού του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Στην μπαρόκ όπερα σε πέντε πράξεις, που θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους, τον Ορφέα ενσαρκώνει ο Ισπανός τενόρος Χουάν Σάντσο, ενώ τον ρόλο Πρωθιέρειας του Διονύσου ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου. Η παράσταση δίνεται την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Στις 8 μ.μ.

Οι «Δαιμονισμένοι» διά χειρός Μπογκομόλοφ

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Κονσταντίν Μπογκομόλοφ παρουσιάζει τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογιέφσκι με ελληνικό θίασο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έργο πολυφωνικό και οριακό, πολιτικός λίβελος και ταυτόχρονα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, εξομολογητικό και συνάμα σαρκαστικό, οι “Δαιμονισμένοι” εστιάζουν στη δράση ενός κύκλου νεαρών μηδενιστών. Τρομοκράτες και επαναστάτες, μηδενιστές και προφήτες, εκτελεστές και αυτόχειρες αποτελούν το μυθιστορηματικό υλικό των “Δαιμονισμένων” που αναδομείται από τον Ρώσο σκηνοθέτη σε μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή. Στις 8 μ.μ.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Αλ. Παπαστεφάνου και Καμεράτα

Η διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα Aλεξάνδρα Παπαστεφάνου συμπράττει με την Καμεράτα και παρουσιάζει την Πέμπτη Συμφωνία και το Πέμπτο Κοντσέρτο του Μπετόβεν, καθώς και την εισαγωγή από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στις 8.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και ‘μετά’» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), στις 10.30 π.μ. Θα παραστεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

«Άφησε το φως σου να λάμψει»

Μια φιλανθρωπική βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά, παρουσιάζει το Ίδρυμα Naji στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το κοντσέρτο «Άφησε το φως σου να λάμψει» και την Ελληνίδα μεσόφωνο Αλεξάνδρα Γκράβας. Τα έσοδα θα διατεθούν στην Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “ΕΛΙΖΑ” και στο Ίδρυμα για το παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ». Στις 8.30 μ.μ.

«Προς Ελευσίνα»

Το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα» παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, με την Μαρία Καβογιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στις 9 μ.μ.

«1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών»

Έναρξη των παραστάσεων των ομάδων που μετέχουν στην «1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Από τις 7 μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο παρουσιάζονται οι παραστάσεις «Κλόουν», «Excerpt of Uncia» και «Περί εκτός ορίων Έρωτος».

Η «Σταματία» στο Κιβωτός

Η παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» επιστρέφει στο Θέατρο Κιβωτός (Πειραιώς 115) με την Ελένη Ουζουνίδου. Στις 9 μ.μ.

Στο λαούτο ο Χρήστος Ζώτος

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο λαούτο Χρήστος Ζώτος αφηγείται μουσικές ιστορίες και συζητά με τον Λάμπρο Λιάβα στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης, Ευριπίδου 18. Στις 8.30 μ.μ.

Στο ΚΕΤ

Το τρίο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού The 3rd Man Element με τους Χρήστο Αλεξόπουλο και Βασίλη Ποδαρά έχουν καλεσμένη τη ραδιοφωνική παραγωγό, δημοσιογράφο και ποιήτρια Ευγενία Λουπάκη. Στις 8.30 μ.μ. Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α.

Δωρεάν προβολή της ταινίας «Βαν Γκογκ: Η ζωή ενός ανθρώπου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Στις 8 μ.μ.

«Τιτάνες» από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

Πρεμιέρα για το Β’ Υποσκήνιο της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παράσταση “Τιτάνες” του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Στις 8.30 μ.μ.

«Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

Με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Γορίλας και η Ορτανσία» κάνει πρεμιέρα το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα. Θα προηγηθεί ομιλία από τους Βάλτερ Πούχνερ και Γιώργο Πεφάνη. Θέατρο «Έαρ Βικτώρια», Μαγνησίας 5, πλατεία Βικτωρίας. Στις 8 μ.μ.

Στο κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου διοργανώνει τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Διαγωνισμού Συγγραφής Ιστορικής Μελέτης και Λογοτεχνικού Έργου που αφορά την Εθνική Αντίσταση 1941-1944, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134, Θησείο). Στις 6.30 μ.μ.

Ευρωπαϊκό συνέδριο για τις ανισότητες

“Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: Προοδευτικές απαντήσεις”, είναι ο τίτλος του συνεδρίου που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την έναρξη θα κάνει στις 6 μ.μ. η Μαρία Καραμεσίνη, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλητές Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Τζέρεμι Λίμαν, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, και Βίμερ Σάλβερντα, καθηγητής Αγοράς Εργασίας και Ανισότητας.

Στον Βόλο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Νεωτερικότητα και βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Τσικρίκη (1ος όροφος) στον Βόλο. Έναρξη 2.30 μ.μ.

Στο Poems n' Crimes Art Bar

Παρουσίαση των λογοτεχνικών κειμένων της Φρίντας Λιάππα "Η μυστηριώδης ασθένεια» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, στο Poems n' Crimes Art Bar. Στις 8 μ.μ.

«Στροφοδίνες» του Γιώργου Απέργη

Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του πειραματικού Νέου Μουσικού Θεάτρου, ο Γιώργος Απέργης, συνθέτει και σκηνοθετεί το έργο “Tourbillons” (Στροφοδίνες), στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL