Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Τα πολύτιμα «κουρέλια» της μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Τα πολύτιμα «κουρέλια» της μνήμης

Ταξίδι στην Αίγινα

της Λήδας Καζαντζάκη

Η μνήμη λειτουργεί επιλεκτικά. Συνθέτει τα θραύσματα που κρατούμε από σημαντικά και τραυματικά συμβάντα που θα θέλαμε πολύ να τα απωθήσουμε, αλλά συχνά δεν το καταφέρνουμε, από τις εκφράσεις και τις κινήσεις των μορφών που σφράγισαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τη ζωή μας.

Διασχίζω την έκθεση της Μαριγώς Κάσση, στην γκαλερί Έκφραση, στο κέντρο της Αθήνας, συνοδευόμενη από τις κερματισμένες όψεις των ανθρώπων που έφυγαν πρόωρα και διαμόρφωσαν την πορεία μου, τον Άγγελο Ελεφάντη, τον Σταύρο Κωνσταντακόπουλο, τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη, τον Γιάννη Βαλαβανίδη, τον Κώστα Βεργόπουλο. Βλέπω το σπινθηροβόλο βλέμμα τους, που καθρεφτίζει το όραμα για τη νέα, κοινωνική και ριζοσπαστική Αριστερά, που τόσο βάλλεται σήμερα πανταχόθεν, και εκείνο το κοινό σε όλους, ανεξιχνίαστο χαμόγελο που κινούταν μεταξύ πνευματικού σαρκασμού και ανθρωπιστικής μεγαλοσύνης.

Η εικαστικός Μαριγώ Κάσση δημιουργεί με πολύτιμα χειροποίητα χαρτιά, που σκίζει σε μικρά κομματάκια, γιατί δύσκολα μπορεί πλέον να προμηθευτεί, όπως η ίδια δηλώνει, λόγω της κρίσης. Χρησιμοποιεί έτσι εξ ανάγκης την τεχνική του ντεκολάζ με τον τρόπο του ντανταϊστή - σουρεαλιστή Μαξ Έρνστ.

Συνθέτει εικόνες ονειρικές, από τις οποίες αναδύονται οι σχηματικές φιγούρες μικρών κοριτσιών, οι κινούμενες μέσα από τον αυθορμητισμό των χειρονομιών τους. Που συνδιαλέγονται με τη χειρονομιακή γραφή της στα ευαίσθητα, βαμμένα σε μαύρες, γκρίζες ή κοκκινωπές τονικότητες αλλά και εμπλουτισμένα με τις φωτογραφίες από το βιωματικό παρελθόν της που ενσωματώνει στα έργα της. Φτιάχνει ελλειπτικά, λυρικά, εκρηκτικά τοπία βουνών, κήπων, αχανών πεδιάδων και συγκεχυμένων λιβαδιών που συρράπτει με την κόκκινη κλωστή των ψαράδων αλλά και ενίοτε με την ασημένια κλωστή των μοδιστρών. Τα κερώνει, για να τα κρατήσει στη ζωή, σε ένα όλον που αποκτά μια υφή ανάγλυφη και στέρεα. Αντικατοπτρίζει με τα πολύτιμα, πλασμένα με τα μέσα της εικαστικής πρωτοπορίας, «κουρέλια» της, το πολύτιμο υλικό του θραυματισμένου προσωπικού και συλλογικού μας κόσμου που προσπαθούμε πάση θυσία να κρατήσουμε για να κρατηθούμε στη ζωή.

Info: Μαριγώ Κάσση, «από κουρέλια», επιμ. Λίνα Τσίκουτα. Γκαλερί Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου. Βαλαωρίτου 9α. Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11.00-20.00, Τετ. 11.00-18.00, Σαβ. 11.00-15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL