Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Τα πρώην μέλη του Δ..Σ στηρίζουν την Ασπασία Λούβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πρώην μέλη του Δ..Σ στηρίζουν την Ασπασία Λούβη

Στο πλευρό της Ασπασίας Λούβη για την "άδικη επίθεση που υφίσταται" εξ αιτίας της μήνυσης που έχει καταθέσει εναντίον της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων τίθενται τα μέλη του πρώην Δ.Σ. του ΤΑΠ Αγγελική Ευφροσύνη Δημάκου - Κιάου, Αγγελική Σκανδαλιάρη, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιώργος Κεχαϊδης και Κώστας Στρατής, που αποπέμφθηκαν μαζί με την πρώην πρόεδρο τον περασμένο Αύγουστο, πλην του διευθυντή του γραφείου της υπουργού Βαγγέλη Πολίτη που μετείχε και μετέχει στο Δ.Σ. χωρίς ψήφο. Παράλληλα, δίνοντας το χρονικό της σύγκρουσης αρχαιοφυλάκων και Α. Λούβη, επαναφέρουν στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του "θησαυροφυλακείου" του υπουργείου, όπως έχει χαρακτηριστεί το ΤΑΠ.

Με τη μήνυσή της η ΠΕΥΦΑ ζητά από την κ. Λούβη "να αποδείξει πώς τα 5.100.000 ευρώ των καταβληθέντων αμοιβών των 1550 αρχαιοφυλάκων, των καθαριστριών και καθαριστών για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου, έγιναν 17.000.000 ευρώ" και παράλληλα την καλεί "να αποδείξει, ότι δεν υπήρχε έλεγχος στα καταβαλλόμενα αυτά, ενώ ήξερε ως πρόεδρος ότι υπήρχαν εφτά διαφορετικά στάδια ελέγχου".

Τα πρώην μέλη του Δ.Σ., ωστόσο, σχετικά με το ετήσιο ύψος των αμοιβών που καταβάλλει το ΤΑΠ στους αρχαιοφύλακες για υπερωριακή εργασία τα σαββατοκύριακα και τις αργίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ότι "οι υπερωριακές και εξαιρέσιμες αμοιβές μόνιμων και έκτακτων αρχαιοφυλάκων φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν το ποσό αυτό περάσει στο ΥΠ.ΠΟ., το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιθανότατα θα το βρει πολύ υψηλό και θα ζητήσει περικοπές. Αν προχωρήσει αυτή η αλλαγή, την επομένη θα μπει λουκέτο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα".

Επισημαίνουν δε ότι η "ουσία της αντιπαράθεσης" βρίσκεται στη φράση "αν το ποσό αυτό περάσει στο ΥΠ.ΠΟ.", δεδομένου ότι "με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το ΤΑΠ υποχρεώνεται να καταβάλλει σε αρχαιοφύλακες, υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού και όχι δικούς του, αμοιβές για σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου ότι η υπερεργασία αυτή είναι πραγματική". Το καθεστώς αυτό, όπως επισημαίνουν, "είναι αδιαφανές και ενέχει τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος", ως εκ τούτου "το ΤΑΠ υπό την κ. Ασπασία Λούβη πρότεινε την αλλαγή του νόμου, ώστε το σχετικό κονδύλι να αποδίδεται από το ΤΑΠ στο υπουργείο Πολιτισμού και να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του, ώστε οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβάλλονται από το ΥΠ.ΠΟ., που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των υπαλλήλων του και των ημερών εργασίας τους".

Αυτό, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των πρώην μελών του Ταμείου, είναι κομβικό σημείο, καθώς "στο αυτονόητο αντέδρασε αμέσως με σφοδρότητα η ΠΕΥΦΑ απειλώντας με λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο". Υπενθυμίζουν δε ότι "ανάλογη υπήρξε και η αντίδραση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που λαμβάνει άφθονο δημόσιο χρήμα από το ΤΑΠ, όταν η κ. Α. Λούβη ζήτησε τον έλεγχο, την εξυγίανση και την αλλαγή του καταστατικού του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL