Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Η Ασλί Ερντογάν στο Μέγαρο Μουσικής / "Μόνο όταν φυλακίστηκα ένιωσα τι σημαίνει 'αλληλεγγύη' και 'αξιοπρέπεια'"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ασλί Ερντογάν στο Μέγαρο Μουσικής / "Μόνο όταν φυλακίστηκα ένιωσα τι σημαίνει 'αλληλεγγύη' και 'αξιοπρέπεια'"

«Όταν μπήκα στη φυλακή συνειδητοποίησα πως η λογοτεχνία δεν έχει να κάνει με την καριέρα, τη φήμη και τη δόξα. Αποστολή της είναι να δώσει έναν αγώνα που θα αποκαλύψει τα δεινά τα οποία υφίσταται η ανθρώπινη ύπαρξη".

Πρόκειται για τα λόγια της Τουρκάλας συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, που διώχθηκε και φυλακίστηκε στη χώρα της, η οποία βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση».

“Γιατί μια γυναίκα πηγαίνει στη φυλακή; Επειδή μιλάει με τα άρθρα και τα βιβλία της για τους σκοτωμούς, τα βασανιστήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης -αυτό δείχνει την κατάσταση της τουρκικής κοινωνίας σήμερα, αλλά και παλαιότερα” υπογράμμισε.

Η Α. Ερντογάν, που έχει αρθρογραφήσει σε τουρκικές εφημερίδες και περιοδικά, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης», λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία.

“Η λογοτεχνία δίνει φωνή στα θύματα των πολιτικών διώξεων” τόνισε η συγγραφέας, προσθέτοντας: “Έγραψα για τους ανθρώπους ενός μικρού τόπου στην Τουρκία που εξοντώθηκαν ποικιλοτρόπως και μάλλον γι' αυτό πήγα φυλακή. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, ανταμοιβή ήταν ότι εκείνοι που επέζησαν από την καταστροφή ήρθαν και με βρήκαν για να μου πουν ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι είχα γράψει γι' αυτούς».

Η συγγραφέας, τα έργα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτης και Ποταμός, έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επεσήμανε πως «Η γραφή πρέπει να βρει το νόημα των λέξεων για να δείξει την ιστορία της ανθρώπινης τραγωδίας τόσο στο επίπεδο του συνόλου όσο και στο επίπεδο των ατόμων. Μόνο όταν φυλακίστηκα ένιωσα εις βάθος τι σημαίνουν οι λέξεις ‘αλληλεγγύη’ και ‘αξιοπρέπεια’. Στη φυλακή μια άλλη λέξη, η λέξη ‘ελευθερία’, δεν σιωπά ούτε λεπτό. Η λογοτεχνία μιλάει και για το μόνιμο τραύμα που θα αφήσει η εμπειρία της φυλακής σε όσους καταφέρουν να διασωθούν. Οι φυλακισμένοι μοιάζουν με θρυμματισμένους αγγέλους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL