Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Τα χάρτινα φαναράκια θα ταξιδέψουν το μήνυμα των παιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα χάρτινα φαναράκια θα ταξιδέψουν το μήνυμα των παιδιών

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, με μια συμβολική χειρονομία που σηματοδοτεί τη ρίζα, την παράδοση και τη συνέχεια από γενιά σε γενιά, τριακόσια παιδιά της πόλης, ηλικίας 8 έως 12 ετών, θα παραλάβουν το ερχόμενο Σάββατο, από τα χέρια γερόντων, παππούδων και γιαγιάδων των ΚΑΠΗ της πόλης, χειροποίητα χάρτινα μικρά φωτιζόμενα αγγεία. Πάνω σε αυτά θα ζωγραφίσουν το καθένα το δικό του μήνυμα για τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την αναζήτηση νέας πατρίδας και αφού διασχίσουν την πόλη και το Παλαιό Ελαιουργείο, θα καταλήξουν στη θάλασσα όπου και θα αφήσουν τα χάρτινα φαναράκια τους να ταξιδέψουν. Την ίδια ώρα θα παίζουν μουσική “κινητοποιώντας ηχητικά την πόλη”, οδηγημένα πάνω στους συνθετικούς δρόμους του έργου “Περσέφασσα” (Περσεφόνη) του Ιάννη Ξενάκη. Αν βρέχει, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Για τη δράση, αποτέλεσμα βιωματικού εργαστηρίου με τα παιδιά, που έχει άξονα την κεντρική ιδέα της Ελευσίνας 2021 “Μετάβαση στην Euphoria”, αλλά και την εγκατάσταση της Δανάης Στράτου με τα πιθάρια, μίλησε μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον πρώτο απολογιστικό χρόνο και τον μελλοντικό σχεδιασμό, η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη από κοινού με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Πολιτιστικής Μαρία Φιλιππή, που αναφέρθηκε στην πίστη στον τόπο και στον σκοπό να αποκτηθεί χαρακτήρας στην πόλη. Έκανε λόγο για την ίδρυση της δημοτικής ανώνυμης επιχείρησης που συστάθηκε αλλά λόγω Μνημονίου δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, αν και κατατέθηκε τροπολογία η οποία έως τις 31 Δεκεμβρίου θα επανακατατεθεί όσον αφορά αποσπάσεις από δημόσιους φορείς, καθώς έως το 2020 θα πρέπει να προσληφθούν 20 άτομα και έως το 2021 συνολικά 40 με ανοιχτή προκήρυξη θέσεων. Σήμερα η δημοτική ανώνυμη επιχείρηση λειτουργεί με 5 άτομα προσωπικό, με σημαντικότερο πρόβλημα το θέμα της στελέχωσης και καθυστερήσεις στην έναρξη έργων. Ωστόσο η στήριξη, όπως εξήγησε, είναι μεγάλη από τα αρμόδια υπουργεία. Το συνολικό κόστος της Πολιτιστικής ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν δοθεί από τον δήμο και την Περιφέρεια 880.000 ευρώ από τον κάθε φορέα, 114.000 από την κυβέρνηση και από ιδιωτικές δωρεές 100.000 ευρώ.

Η Κέλλυ Διαπούλη αναφέρθηκε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που εισάγει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας 2021 μέσα από τη διαδικασία ζύμωσης συστηματικών μικρών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη, όπου η τέχνη και ο καλλιτέχνης γίνονται κεντρικοί παράγοντες. Μίλησε για τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές συναντήσεις, συμπαραγωγές με φεστιβάλ, ανταλλαγή εμπειριών με κατοίκους άλλων πόλεων, όπως η Βρέμη, ενεργοποίηση κλειστών χώρων της πόλης, καθώς, όπως σημείωσε, "η πολιτιστική ζωή της Ελευσίνας είναι λίγο σαν την Περσεφόνη", αφού το καλοκαίρι υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο στην παραλία, ενώ τον χειμώνα αυτό αλλάζει. Στόχος είναι η ζωή και η κίνηση να συνεχίζονται στο παραλιακό μέτωπο και τον χειμώνα.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις, τρεις ακαδημίες για νέους καλλιτέχνες, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, τη λειτουργία διαρκούς καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελευσίνα και τη Βρέμη υπό τη μορφή πολιτιστικού κέντρου και ένα Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων εστιάζει στις συμπράξεις, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL