Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Περί βιβλιοθηκών ... και συγγραφέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και συγγραφέων

Στη σημερινή στήλη δεν θα αναπτύξουμε τις δικές μας σκέψεις για την ανάγνωση και τις βιβλιοθήκες. Θα προτιμήσουμε να μεταφέρουμε στα ελληνικά αποσπάσματα μιας ομιλίας του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα Neil Geiman (φωτο) που δόθηκε για το Reading Agency του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, στο Barbican του Λονδίνου, και αναδημοσιεύθηκε από την εφημερίδα "Guardian".

"Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να λένε με ποια πλευρά είναι και γιατί και ενδεχομένως αν είναι προκατειλημμένοι. Πρόκειται να σας πω γιατί το να διαβάζεις λογοτεχνία, να διαβάζεις για ευχαρίστηση είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει. Πρόκειται να κάνω μια παθιασμένη έκκληση στον κόσμο για να καταλάβει τι είναι οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι.

Είμαι προκατειλημμένος προφανώς. Είμαι συγγραφέας, γράφω για παιδιά και ενήλικες. Για πάνω από τριάντα χρόνια ζω από τις λέξεις. Είναι προφανές το ενδιαφέρον μου να διαβάζουν οι άνθρωποι, να διαβάζουν λογοτεχνία, να υπάρχουν οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι και να βοηθούν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε χώρους που η ανάγνωση μπορεί να συμβεί.

Ήμουν κάποτε στη Νέα Υόρκη και άκουσα μια ομιλία σχετικά με τα κτήρια των ιδιωτικών φυλακών. Η βιομηχανία φυλακών στις ΗΠΑ πρέπει να σχεδιάσει τη μελλοντική της ανάπτυξη - πόσα κελιά θα χρειαστούν; πόσοι φυλακισμένοι θα είναι σε αυτές δεκαπέντε χρόνια από σήμερα. Και βρήκαν έναν απλό αλγόριθμο να προβλέψουν με ευκολία, βασισμένο στην ερώτηση πόσοι 10χρονοι και 11χρονοι σήμερα δεν μπορούν να διαβάσουν. Σίγουρα δεν είναι ένα προς ένα: μια γραμματισμένη κοινωνία δεν σημαίνει ότι δεν έχει εγκληματικότητα. Αλλά εδώ βρίσκονται οι πραγματικές συσχετίσεις.

Ο απλούστερος τρόπος να σιγουρευτείς ότι θα μεγαλώσεις εγγράμματα παιδιά είναι να τα διδάξεις να διαβάζουν, να τους δείξεις ότι η ανάγνωση είναι μια ευχάριστη ενασχόληση. Κι αυτό σημαίνει να μπορούν να βρουν βιβλία τα οποία απολαμβάνουν, να τους δώσεις πρόσβαση σε αυτά τα βιβλία και να τα αφήσεις να διαβάζουν.

Ένα άλλο προτέρημα της λογοτεχνίας είναι ότι δημιουργεί ενσυναίσθηση. Όταν βλέπεις τηλεόραση ή κινηματογράφο, ψάχνεις για πράγματα που συμβαίνουν στους άλλους. Η ανάγνωση δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο. Μπορείς να νιώσεις πράγματα, να επισκεφτείς μέρη και κόσμους που δεν θα μπορούσες με άλλους τρόπους να γνωρίσεις. Μαθαίνεις ότι οποιοσδήποτε άλλος εκεί έξω είναι σαν κι εσένα. Ταξιδεύεις μακριά και όταν γυρνάς στον κόσμο σου, είσαι λιγάκι αλλαγμένος".

Απομονώσαμε λίγες φράσεις μόνο από την αρχή της ομιλίας του Ν. Geiman. Αναζητήστε τη στο Διαδίκτυο να τη διαβάσετε ή, ακόμα καλύτερα, ταξιδέψτε στους ονειρικούς κόσμους που κατασκευάζει ο ίδιος. Αναζητήστε τα βιβλία του στην πλησιέστερη βιβλιοθήκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL