Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση "Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο" / Ένας φανταστικός κόσμος μπροστά στα μάτια μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση "Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο" / Ένας φανταστικός κόσμος μπροστά στα μάτια μας

Αυγό δεινόσαυρου από ριτίνη, σκηνικό αντικείμενο που “πρωταγωνίστησε" στην ταινία “Τζουράσικ Πάρκ”, το υποθαλάσσιο όπλο του Ναυτίλου από την ταινία “20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα”, κατασκευασμένο από χαλκό, αλουμίνιο, υφασμάτινο σύρμα και χάλυβα, πρωτότυπα μοντέλα ρομπότ, τερατόμορφες μάσκες εξωγήινων, αλλά και γύψινα αντίγραφα Αρειανών από ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ, είναι ορισμένα μόνο από τα εντυπωσιακά αντικείμενα που αποτελούν την έκθεση “Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο”, η οποία εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η μοναδική αυτή έκθεση αντικειμένων από μεγάλο φάσμα της επιστημονικής φαντασίας -σινεμά, μουσική, λογοτεχνία-, εξαιρετικά σκηνοθετημένη, χρειάζεται χρόνο, κέφι και διάθεση για να ανακαλύψει ο κάθε επισκέπτης άγνωστα και εμβληματικά βιβλία και κόμικς, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που έχουν «στοιχειώσει» πολλούς από εμάς.

Ανάμεσα από αντικείμενα που κάνουν το άγνωστο να μοιάζει οικείο και κοντινό, μπορεί κανείς να θαυμάσει από το πολεμικό κράνος του Βέιμπερ από τη ταινία “Ο Πόλεμος των Άστρων - Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται” και κράνη από τις ταινίες “Star Wars”, έως κεφάλι εξωγήινου Άλιεν και τον εντυπωσιακό θρόνο από ταινία του Χοντορκόφσκι που δεν γυρίστηκε ποτέ!

Σε μια υποβλητική έκθεση συνυπάρχουν δεινόσαυροι, τέρατα, ρομπότ, ήρωες που έχουν αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη, όλα σπάνια, πολύτιμα και δυσεύρετα, μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα. Μεταξύ των εκθεμάτων εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του “Star Trek” και του “Interstellar”.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει χειρόγραφα του Ιουλίου Βερν γραμμένα με μολύβι και διορθωμένα με μελάνι, λεπτομερή σχέδια και υπολογισμούς, αλλά και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του Μπόρχες με σχολιασμένες σημειώσεις του.

Ο Χρήστος Καρράς, γενικός διευθυντής της Στέγης και επιμελητής της έκθεσης από κοινού με τον Patrick Gyger, μας επεσήμανε πως: “Η επιστημονική φαντασία είναι παρούσα ως είδος σε όλη τη φάση του μοντέρνου, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, μια σταθερά που αντανακλά κάθε στιγμή τις επιδιώξεις, τη φαντασία, τις φοβίες, τα άγχη, τις ελπίδες του πολιτισμού και απαντά για το που πάει το μέλλον. Έχει να κάνει με την έκφραση της κάθε στιγμής”. Επιπλέον ο κ. Καρράς διευκρινίζει πως “ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι εστιάζει πάνω στη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο, το σώμα, τον φυσικό κόσμο, καθώς χαρακτηριστικά του μοντέρνου είναι η τεχνολογική κουλτούρα, και το διαπραγματεύεται αυτό ελευθερώνοντας μεν τη φαντασία, αλλά προσπαθώντας να διατηρήσει μια κάποια συνοχή, η οποία είναι και η διαφορά με τη φαντασιακή λογοτεχνία”.

Η έκθεση Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας. Πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών.

Ο κ. Καρράς δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η επιστημονική φαντασία καλύπτει όλο το φάσμα της κουλτούρας, από το πολύ τρας και κιτς έως τον μεταφιλοσοφικό στοχασμό, το τι είναι σώμα, νοημοσύνη, φύλο και περιλαμβάνει όλο το εύρος της τέχνης -μουσική, λογοτεχνία, ντιζάιν, μόδα, διαπερνώντας τα πάντα ως ένα είδος θέασης του κόσμου”.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως 14 Ιανουαρίου, έχει την υπογραφή της Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts - Museum of Art & Visual Culture (Δανία) και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL