Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η "Αυλή των θαυμάτων" στο ΚΘΒΕ

Η "Αυλή των θαυμάτων" στο ΚΘΒΕ

Έπειτα από 14 χρόνια, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ένα έργο που, 60 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει διαχρονικό. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας διοργανώνει από την Τρίτη 3 έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ως σκοπό τη διεπιστημονική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος και την παρουσίαση της Ιστορίας των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου θα γίνει προβολή με δωρεάν είσοδο της ταινίας «Η ανάκριση» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Στις 8.30 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά τον πολυβραβευμένο και ασυμβίβαστο Έλληνα δημιουργό, τον Νίκο Νικολαΐδη. Το έργο του, που συγκινεί κάθε γενιά, από εκείνη «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής» της δεκαετίας του ’50 ώς τα νέα παιδιά του σήμερα, θα παρουσιαστεί σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο, από την Πέμπτη 5 έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Το τριήμερο με ελεύθερη είσοδο θα περιλαμβάνει από τις 5.30 μ.μ. προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με μουσική γραμμένη για τις ταινίες του ή με αφετηρία αυτές.

Στην ταράτσα του Φοίβου

Πραγματοποιείται απόψε λόγω αναβολής η παράσταση με τους Διονύση Σαββόπουλο, Χρήστο Λούλη και Γιώργο Χατζηπαύλου. Στις 8.30 μ.μ.

Βαφέας στο Σινέ Νίκαια

Η ταινία του Βασίλη Βαφέα “Κάθε Σάββατο” προβάλλεται στο Σινέ Νίκαια, Θηβών 245. Στις 9 μ.μ.

Τα ποιήματα του Στίγκα

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα “Εξυπερύ σημαίνει χάνομαι” (εκδ. Μικρή Άρκτος) παρουσιάζεται στο Καφέ του Νομισματικού Μουσείου Πανεπιστημίου 12. Στις 8 μ.μ. από τους Τιτίκα Δημητρούλια και Τίνα Μανδηλαρά.

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Το «Το δέντρο του Οιδίποδα» παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλφα/Ιδέα (Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51). Στις 9.00 μ.μ. Εισιτήρια, από 10 ευρώ.

Ζαν Πιέρ Σιμεόν

Ο ποιητής, συγγραφέας και κριτικός Ζαν Πιέρ Σιμεόν συζητά με το κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μαζί του συνομιλούν οι Σπύρος Γιανναράς και Έφη Θεοδώρου. Σίνα 31. Στις 7 μ.μ.

“Από τη Λαπωνία στην Ακρόπολη”

Το βιβλίο του Άξελ Σωτήρη Βαλντέν “Από τη Λαπωνία στην Ακρόπολη” (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει από τους Ν. Αλιβιζάτο και Τζένι Γουέλσεν. Ακαδημίας 32. Στις 7.30 μ.μ.

«Μήδεια» στο Ηρώδειο

Η “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη παρουσιάζεται στο Ηρώδειο. Στις 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων, από 12 έως 45 ευρώ.

Ψαραντώνης στο Καλλιμάρμαρο

Ο Ψαραντώνης προσκαλεί φίλους του για να στήσουν μια μουσική γιορτή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μαζί του οι Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης), Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Κονταρός, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Ιταλός τραγουδοποιός Vinicio Capossela και ακόμα πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες. Οι πόρτες ανοίγουν στις 7 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων, 8 και 12 ευρώ.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας υποστηρίζει το πενθήμερο πρόγραμμα δράσεων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (αίθουσα Πρεβελάκη, Πατησίων 42) που διοργανώνεται από το ερευνητικό πρόγραμμα Μαθαίνοντας από την Documenta. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια και συζητήσεις μεταξύ ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και επιμελητών.

Η παράσταση «Sissi, ο μύθος μιας πριγκίπισσας», από τα μπαλέτα Experidance της Ουγγαρίας και την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο. Στις 8.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων, από 25 έως 78 ευρώ.

Στη Στέγη

«Όλα θα πάνε καλά / Το τέλος του Λουδοβίκου» είναι η παράσταση που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ζοέλ Πομερά στη Στέγη. Στις 7.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων, από 5 έως 15 ευρώ.

Η παράσταση «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στο Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Έως 8 Οκτωβρίου. Στις 9 μ.μ.

«Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ»

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης εγκαινιάζεται η έκθεση «Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», Ασωμάτων 22. Στις 8 μ.μ.

Η παράσταση “RELAX... MYNOTIS” του Βασίλη Παπαβασιλείου επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου. Στις 8.30 μ.μ.

Η Σαββίνα Γιαννάτου εμφανίζεται στον Ιανό με τη μουσική παράσταση "Ερμηνείες γυμνές". Στο πιάνο ο Σπύρος Μάνεσης. Σταδίου 24. Στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL