Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Περί βιβλιοθηκών ... και μαγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και μαγείας

Πολλές φορές στις συλλογές των βιβλιοθηκών καταλήγουν περίεργα τεκμήρια. Χειρόγραφα ή έντυπα τεκμήρια που όταν τα εντοπίζει κανείς δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί. Τεκμήρια που φανερώνουν άλλους τρόπους σκέψης, άλλα ήθη και διαφορετικές οπτικές του κόσμου. Έχουν πάντα όμως τη δική τους σημασία στην κατανόηση της κοινωνίας και των ανθρώπων που τα παρήγαγαν.

Η Βιβλιοθήκη Newberry στο Σικάγο των ΗΠΑ προσκαλεί μάγους και μάγισσες ή απλώς ενθουσιώδεις βιβλιόφιλους να τη βοηθήσουν στη μετάφραση τριών χειρογράφων του 17ου αιώνα που περιέχουν ξόρκια, γητέματα και μαγικά.

Το πρώτο βιβλίο, "Το βιβλίο των μαγικών γητεμάτων", γραμμένο κατά πάσα πιθανότητα από δύο ανώνυμες μάγισσες στην Αγγλία στις αρχές του 1600, περιέχει ξόρκια για να κλέβεις στα ζάρια, μαγικά για τις κράμπες που προκαλούνται από την έμμηνο ρήση και τρόπους να μιλάς στα πνεύματα.

Το δεύτερο βιβλίο, γραμμένο από τον Increase Mather, τον άνθρωπο που προήδρευε στα Δικαστήρια των Μαγισσών στο Σάλεμ, με τίτλο "Υπόθεση συνείδησης αναφορικά με τη Μαγεία", υπερασπίζεται τις εκτελέσεις των γυναικών ενώ ταυτόχρονα κριτικάρει τις "φασματικές αποδείξεις" που γίνονται αποδεκτές από το δικαστήριο, την κατηγορία για μαγεία δηλαδή, αν κάποιος μάρτυρας είδε στον ύπνο του ότι η τάδε ή η δείνα γυναίκα είναι μάγισσα.

Το τρίτο τεκμήριο, με τίτλο "Το Κοινό Βιβλίο", είναι μια συλλογή από θρησκευτικά και ηθικά ερωτήματα, συνοδευόμενο από αποσπάσματα διάσημων χριστιανών συγγραφέων. Οι άνθρωποι στη βιβλιοθήκη πιστεύουν ότι έχουν συμβάλει πολλοί συγγραφείς, καθώς το τεκμήριο κινείται μεταξύ έντυπου και χειρόγραφου, λατινικών και αγγλικών.

Η βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει τα τεκμήρια αυτά και είναι διαθέσιμα στο κοινό. Έχει αποκωδικοποιήσει περί τις 350 σελίδες και απομένουν άλλες 170. Καλεί λοιπόν, με ιδιαίτερη δόση χιούμορ, μάγους και μάγισσες ή απλά φίλους της βιβλιοθήκης να συμβάλουν στην αποκωδικοποίηση των υπολοίπων σελίδων.

Ο κόσμος της μαγείας συναντά τον κόσμο του ορθού λόγου στα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Ιδιαίτερα τεκμήρια με ιδιαίτερη αξία στη μελέτη κοινωνιών και θεσμών άλλων εποχών, όπου ο ορθός λόγος δεν ήταν κεκτημένο της κοινωνίας και των ανθρώπων. Μιας εποχής που λογής λογής δεισιδαιμονίες κυριαρχούσαν στα μυαλά των ανθρώπων και καθοδηγούσαν την ύπαρξή τους. Μιας εποχής που διέπραξε φρικτά εγκλήματα στο όνομα της καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. Καταγεγραμμένα σημάδια αυτής της εποχής βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης σήμερα και καλούν τους πάντες να τα εξερευνήσουν.

Βέβαια, οι βιβλιοθήκες είναι ένας μαγικός τόπος από μόνες τους, όπου τα βιβλία σε οδηγούν να ταξιδέψεις στον χώρο και στον χρόνο, να αφουγκραστείς και να νιώσεις καταστάσεις έξω από το πεδίο των καθημερινών σου εμπειριών. Βιβλιοθήκες: ένας χώρος για εκκολαπτόμενους μάγους λοιπόν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL