Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από σήμερα μέχρι και την Κυριακή / Οι πόλεις αφηγούνται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από σήμερα μέχρι και την Κυριακή / Οι πόλεις αφηγούνται...

Με τις "Πόλεις" στο επίκεντρο, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια γιορτάζουν τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Θεατρικές, μουσικές, εικαστικές εκδηλώσεις, περίπατοι, δρώμενα και παραμύθια θα αφηγηθούν ιστορίες για πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, τις οποίες θα φιλοξενήσουν 117 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στον χρόνο ως τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων.

Οι πόλεις αποκαλύπτονται μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές. Μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια και χορούς, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια. Διαφορετικές ιστορίες σκορπισμένες σε 117 σημεία σε όλη τη χώρα, που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να προβληματίσουν τους επισκέπτες για τη μεταμόρφωση των πόλεων μέσα στον σύγχρονο κόσμο και για την πορεία τους προς το μέλλον.

Όσοι μαθητές, για παράδειγμα, επισκεφθούν σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης (9.30 π.μ.) θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την "Ακρόπολη στη ζωή της πόλης" κατά την κλασική εποχή, ενώ όσοι βρεθούν το Σάββατο ή την Κυριακή στο κτήριο της Βουλής (10.30 π.μ.) θα ξεναγηθούν στη μεσημβρινή πλευρά του κτηρίου του κοινοβουλίου, σε χώρους μη επισκέψιμους στις συνήθεις ξεναγήσεις, όπως το γραφείο του προέδρου της Βουλής και το γραφείο του πρωθυπουργού, το εντευκτήριο των βουλευτών και ο νότιος περίβολος. Όσοι βρεθούν σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (10 π.μ. - 12 μ.) θα συμμετέχουν στη θεματική σπονδυλωτή περιήγηση με τίτλο "Πόλ(ε)ις των ανθρώπων" με θέμα όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτών υπό το πρίσμα της ενσωμάτωσης, της απόρριψης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ την ίδια ώρα μαθητές των Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ταξιδεύοντας στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ.". Οι οικογένειες που θα βρεθούν το Σάββατο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έναν ωραίο περίπατο στους δρόμους του Παγκρατίου και μέσα από τα οδωνύμια, τους ανθρώπους, τα κτήρια να ανακαλύψουν την εμπορική δραστηριότητα και τη ζωή της γειτονιάς, ενώ όσοι βρεθούν σήμερα (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα μέσα από τη δράση "Η πόλη μέσα από το παραμύθι, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο", θα κάνουν λογοτεχνικό περίπατο στα ιστορικά μνημεία της Πλάκας, σε σπίτια λογοτεχνών και σε μέρη που αναφέρονται σε σχετικά κείμενα.

Το σαββατοκύριακο του εορτασμού (23, 24 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL