Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Μάρκος Μέσκος: Εγώ δεν είμαι ζωγράφος, είμαι μπογιατζής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάρκος Μέσκος: Εγώ δεν είμαι ζωγράφος, είμαι μπογιατζής"

Διαβάζουμε την ποίησή του, ακούμε τον σώφρωνα σοφό λόγο του με προσοχή, ωστόσο διέφευγε ως τώρα μια άλλη, "κρυφή" αγάπη και δημιουργική πτυχή του. "Εγώ δεν είμαι ζωγράφος, είμαι μπογιατζής" λέει χαριτολογώντας ο Μάρκος Μέσκος καθώς αποκαλύπτει τη σχέση του με τη ζωγραφική, μια σχέση που αναδεικνύεται με τα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης Πολλαπλών του, με τίτλο "Χρώματα στο χαρτί" στον Φωταγωγό των εκδόσεων Ροδακιό (Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονα, Στοά Κουρτάκη).

Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ο ποιητής, η εκδότρια του Ροδακιού Τζούλια Τσακίρη, φίλοι των βιβλίων και των χρωμάτων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα Πολλαπλά του Μάρκου Μέσκου, έξι από τα οποία κοσμούν την τελευταία του ποιητική συλλογή "Στην όχθη του Παραδείσου" που κυκλοφορεί από το Ροδακιό, και να κουβεντιάσουν μαζί του. Άλλωστε μόνο έτσι τον βλέπουμε τον Μέσκο στην Αθήνα, μέσα από κάτι τέτοιες αφορμές. Δεν την εγκαταλείπει εύκολα τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ζει, πολύ κοντά στη γενέθλια Έδεσσα, από τότε που εγκατέλειψε την πρωτεύουσα όπου για μια ζωή εργάστηκε στη διαφήμηση.

Στα χρόνια των σπουδών στην Αθήνα εντοπίζεται, τυπικά τουλάχιστον, η απαρχή της σχέσης του με τη ζωγραφική. "Εγώ ασχολούμαι χρόνια τώρα με τη λογοτεχνία, όμως το πέρασμά μου από τη διαφήμιση μου άφησε πολλές υποψίες εικαστικών προβληματισμών" μας λέει ο ποιητής. "Είχα την τύχη τον καιρό που ήμουν στην Αθήνα και ασχολιόμουν με τη διαφήμιση να έχω σπουδαίους δασκάλους, τον Γιώργο Βακιρτζή, τον Ηλία Δεκουλάκο, τον χαράκτη Τάσο, τον Παναγιώτη Γράβαλο, τον Μιχάλη Αγρανιώτη. Μου δώσανε πολλά φώτα. Ε, λοιπόν, όταν θέλω να ξεκουραστώ ασχολούμαι με τα χρώματα και κάνω μικρούς πίνακες".

Κάπως έτσι, εκτός από την αγωνιώδη περιπέτεια των ποιημάτων, τα χρώματα παίρνουν τη θέση τους στο χαρτί "σαν φωτεινές εκρήξεις ενός σκοτεινού και θυμωμένου βυθού", όπως σημειώνει ο ποιητής στο ολιγόστιχο που έγραψε για να συνοδεύσει την έκθεση ζωγραφικής του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL