Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Περπατώντας στην πόλη / Βατραχονήσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Βατραχονήσι

Του Άγγελου Μανταδάκη

Σήμερα θα δυσκολέψουμε λίγο το περπάτημά μας στην πόλη. Κυρίως για τους γκάγκαρους Αθηναίους. Θα υπενθυμίσουμε μια περιοχή της Αθήνας, το Βατραχονήσι.

Ας δούμε τον πίνακα (φωτο) του Γάλλου ζωγράφου Alfred de Gurzon, που ήρθε στην Αθήνα μεταξύ του 1851 και του 1852. Το μονότοξο γεφύρι του Ιλισού κοντά στην Αγία Φωτεινή και το Ολυμπιείον. Μια γυναίκα σε πρώτο πλάνο παίρνει νερό από το ποτάμι. Στην αντίπερα όχθη, μια γυναίκα άλλης κοινωνικής τάξης με δυτική ενδυμασία και παρασόλι κατηφορίζει προς τον Ιλισσό.

Παρίσι στο Salon 1861, δηλαδή την έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Alfred de Curzon επισκέφτηκε την Ελλάδα μεταξύ 1851 και 1854 μαζί με τον Γάλλο δημοσιογράφο και συγγραφέα Edmond About και τον μετέπειτα διάσημο αρχιτέκτονα Charles Garnier. Τεκμηρίωση: Δέσποινα Δρεπανιά- Η Αθήνα μέσα στον Χρόνο.

Η περιοχή άρχισε να συγκροτείται οικιστικά από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Καφέ Τσουράπι ήταν ένα καφενείο κατά την πρώτη οθωνική περίοδο που υπήρξε στέκι αντιμοναρχικών.

Εκεί, την πρώτη περίοδο του Όθωνα υπήρξε ένα καφενείο με το παρατσούκλι Καφέ Τσουράπι. To καφενείο πήρε το όνομά του, επειδή η σύζυγος του καφετζή είχε επωμιστεί το καθήκον να παρακολουθεί με προσοχή για τυχόν έφοδο της αστυνομίας.

Για αντιπερισπασμό, έπλεκε ένα τσουράπι, δηλαδή μια κάλτσα. Αργότερα επικράτησε η έκφραση τσουράπω, που σημαίνει άξεστη ή χωριάτισσα ως προς τη νοοτροπία.

Με το πέρασμα του χρόνου, η περιοχή ονομάστηκε «Βατραχονήσι» ακολουθώντας μια παλιότερη παράδοση από τα χρόνια του Γεωργίου Α’, που έδιναν αυτό το όνομα σε σημεία της παραποτάμιας περιοχής με έντονη παρουσία αμφιβίων. Ένα τέτοιο σημείο ήταν κοντά στο σημερινό Εθνικό Γυμναστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL