Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Λ. Κονιόρδου για την ΑΕΠΙ: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου για την ΑΕΠΙ: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο»

Προχωράμε μπροστά, πρόσω ολοταχώς. Επιτέλους διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής όταν ψηφίστηκε χθες ο Νόμος για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, γιατί μετά από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι εκσυγχρονισμένοι κανόνες σε ένα χώρο που αντιμετώπιζε σοβαρές παθογένειες και συγκρούσεις αντικρουόμενων συμφερόντων λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να ρυθμίσει το τοπίο».

Ο νέος Νόμος του ΥΠΠΟΑ ανοίγει νέους ορίζοντες βάζοντας επιτέλους τάξη προς όφελος των δημιουργών, των δικαιούχων, των χρηστών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.

Η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ως μοναδική Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) υπάγεται σε ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Με τον νέο Νόμο όλοι οι δημιουργοί εξίσου συμμετέχουν μέσω της Γενικής Συνέλευσής τους και του Εποπτικού Συμβουλίου στον έλεγχο των ΑΟΔ και των ΟΣΔ που διαχειρίζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τίθενται για πρώτη φορά όρια σε ανεξέλεγκτα διαχειριστικά έξοδα για υπέρογκους μισθούς και αδιαφανείς επενδύσεις εις βάρος των δικαιούχων.

Θωρακίζονται οι δικαιούχοι απέναντι στην προσβολή των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, σε περιπτώσεις πειρατείας.

Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος

Εξασφαλίζονται για πρώτη φορά τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών από τις Βιβλιοθήκες μέσω της πρόβλεψης έκδοσης Κανονισμού που ρυθμίζει την αμοιβή τους από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων. Εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση οι σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για την καλύτερη προάσπιση της ελεύθερης διάχυσης της γνώσης,.

Ενθαρρύνεται η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ιδίως μεταξύ χρηστών και οργανισμών σχετικά με τα αμοιβολόγια και τις άδειες χρήσης προκειμένου να μειωθούν οι δικαστικές, δαπανηρές και χρονοβόρες διενέξεις.

Αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ την ειδική ασφάλεια του καταδυόμενου προσωπικού των Εφορειών Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας .

Εξοικονομούνται μεγάλα ποσά από το κόστος ασφάλισης των έργων τέχνης που παρουσιάζονται σε εκθέσεις καθώς εξορθολογίζεται η διαδικασία και περνά στην ευθύνη του ΥΠΠΟΑ.

Ιδρύεται Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ

Ορίζονται για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή εθνικής εκπροσώπησης στη Διεθνή Έκθεση Biennale Βενετίας

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» για το τρέχον έργο καλλιτεχνών.

Το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο μεγάλης και μακράς επεξεργασίας, διαβούλευσης και διαλόγου με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι καίριες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για άρθρα όπου υπήρχαν διχογνωμίες, έγινε επιπλέον διαβούλευση και επεξεργασία για να αποτυπωθεί η πιο δίκαιη λύση. Ο διάλογος συνεχίστηκε στις 12/7 με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους φορείς. Ενδεικτικό της επεξεργασίας που έγινε είναι το γεγονός ότι στη διαβούλευση με τους τριάντα φορείς, μόνο πέντε άρθρα από τα 77 έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Καμία πλευρά δεν ευνοήθηκε παρά τις όποιες πιέσεις λόγω διαφορετικών συμφερόντων που εκφράζονταν συχνά έντονα και δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε, διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, εποπτείας και ίσης μεταχείρισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL