Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...

Την παράδοση έως και το 2019 του ολοκληρωμένου και ανανεωμένου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, με πολλαπλές δυνατότητες δράσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, επιβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση του προγράμματος επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μέσω της νέας δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ενός μουσείου που, όπως είπε η κ. Κονιόρδου, “θα έχει διεθνή εμβέλεια και εξωστρέφεια”.

Για μια ιστορική ημέρα μίλησε η διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα , για “μια στέγη αντάξια του θησαυρού που περικλείει η Πινακοθήκη, καθώς η τέχνη εκφράζει σε σημαντικό επίπεδο τα ήθη και τα πάθη του λαού”, όπως είπε.

Το έργο “Λαϊκή αγορά” του Τέτση θα υποδέχεται το κοινό στην αίθουσα αναμονής σηματοδοτώντας “τον λαϊκό χαρακτήρα του κτηρίου”.

Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου

Για ένα “έργο που αναμένεται να θέσει την Εθνική Πινακοθήκη σε περίοπτη θέση στον χάρτη των πολιτιστικών οργανισμών διεθνούς εμβέλειας” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η δωρεά Νιάρχου θα αποπερατώσει το κτήριο Β', που θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές, αλλά και θα ολοκληρώσει την πλήρη ανακαίνισή της. Πρόκειται επίσης να καλυφθεί προσθήκη τρίτου ορόφου στο κτήριο Β', στο οποίο θα στεγαστούν ακόμη οι διοικητικές υπηρεσίες, τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκη, καθώς και ένα εστιατόριο. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αναφορικά με την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας και υαλοπετάσματος (plannar).

Η Ευγενία Γατοπούλου, προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, πρόσθεσε πως το έργο υλοποίησης θα προχωρήσει χωρίς άλλες εκπλήξεις. “Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο με προοπτικές, για το οποίο χάσαμε τον ύπνο μας” πρόσθεσε.

Η πρώτη έκθεση να είναι ένας φόρος τιμής στον Λούβρο, ενώ θα ακολουθήσει μια αναδρομική για τον Παρθένη. Νέα φιλοσοφία στον σχεδιασμό των εκθέσεων είναι κάθε φορά να υπάρχει μια τιμητική αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα μουσείο και μια μεγάλη αναδρομική αφιερωμένη σε δημιουργό.

Ήδη για την έκθεση του Παρθένη έχει βρεθεί χορηγός, ενώ για του Λούβρου αναζητείται.

Οι περιοδικές εκθέσεις θα παρουσιάζονται στην έκταση των χιλίων τετραγωνικών μέτρων του υπογείου, το δάπεδο του οποίου θα είναι στρωμένο με ξύλο, ενώ για πρώτη φορά θα μπορούν να εκτεθούν σχέδια και χαρακτικά με χαμηλό φωτισμό.

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Αττικής προσέφερε για εφαρμογή των μελετών τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ.

Με τη δωρεά η νέα πινακοθήκη υπερδιπλασιάζει τους χώρους της αγγίζοντας τα 20.760 τ.μ. Αποκτά σύγχρονες αποθήκες, αμφιθέατρο, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Αποκτά επίσης πρόσβαση για ΑμεΑ.

Τα λειτουργικά έξοδα για το καινούργιο κτήριο ανέρχονται στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ενάμισι εκατομμύριο είναι ο τακτικός προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ και τα υπόλοιπα αναμένεται να προέλθουν από την εμπορική δράση του μουσείου. Η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε πως, εάν χρειαστεί, θα συμπληρωθεί ένα ποσό.

Όσον αφορά το κόστος του κτηρίου, ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια, από τα οποία τα 20 ήταν η αρχική σύμβαση και σε αυτά προστίθενται επιπλέον τα 13 εκατομμύρια της δωρεάς του Νιάρχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL