Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ / Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αγράμματους διευθυντές ή η απόγνωση των νόμιμων ιδιοκτητών της εξουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ / Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αγράμματους διευθυντές ή η απόγνωση των νόμιμων ιδιοκτητών της εξουσίας

Μεγάλη η απόγνωση. Το να κάνει κανείς σε μια είδηση τα άσπρα κατάμαυρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή μια νομοθετική ρύθμιση για τις θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Τι συνέβη ακριβώς; Με βουλευτική τροπολογία του γράφοντος και με πλήρη ενημέρωση στην υπουργό κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία συμφώνησε απολύτως, προτρέποντάς με να ενεργήσω άμεσα, προωθήθηκε η αποσαφήνιση πως για αυτές τις θέσεις ισχύουν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος της Μελίνας Μερκούρη που διέπει τα ΔΗΠΕΘΕ - και μόνον αυτά. Γιατί; Μα γιατί υπήρχαν περιπτώσεις, όπου σε προκηρύξεις κάποιων διοικήσεων ΔΗΠΕΘΕ, πλάι στα νόμιμα κριτήρια, έμπαιναν αυθαίρετα και άλλα, μη νομοθετημένα. Π.χ., τίτλος ΑΕΙ ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ηλικιακά όρια κ.λπ. Βεβαίως χρειαζόμαστε μορφωμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές, αλλά αυτά τα πρόσθετα αυθαίρετα και πέραν του νόμου κριτήρια μας οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Μήπως εδώ με αυτά τα κατά βούλησιν συμπληρωματικά κριτήρια, οργανώνεται φωτογραφική προκήρυξη; Μήπως ο διαγωνισμός είναι στημένος; Τι είπε λοιπόν η τροπολογία; Είπε πως μένουμε στις επιταγές του νόμου και μόνον σε αυτές. Τα κριτήρια μένουν τα ίδια για όλους, όπως γίνεται από το 1983. Οι διευθυντές θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο να είναι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοί που έχουν θητεία στη θεατρική μουσική, θεατρολόγοι και κριτικοί θεάτρου. Όλοι αυτοί να έχουν ευδόκιμη και εγνωσμένη πορεία στο θέατρο και να διαθέτουν διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.

Όταν αλλάξει (και πρέπει να γίνει γρήγορα) ο θεσμός και ο νόμος για το θέατρο στην περιφέρεια, θα αλλάξουν και τα κριτήρια. Για την ώρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να «διορθώνει» τον νόμο, συμπληρώνοντάς τον κατά το δοκούν με δικές του προσθήκες κατά την προκήρυξη θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών.

Από εκεί και πέρα πήρε φωτιά το Διαδίκτυο. «Τι να τα κάνεις τα πτυχία όταν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ», «Οι Συριζαίοι δεν έχουν πτυχία», «Τρέχουν να βολέψουν όσους προλαβαίνουν». Η παντελής έλλειψη γνώσης του θέματος από μέρους των συντακτών όλων αυτών των αγανακτισμένων «ενημερώσεων», ή η σκόπιμη άγνοια, τους κάνει να φαίνεται πως αγνοούν ότι τις προκηρύξεις αυτές δεν τις κάνει η κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω), αλλά οι διοικήσεις των ΔΗΠΕΘΕ, με επικεφαλής τους οικείους δημάρχους, όπου ως γνωστόν οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ σπανίζουν. Δεν ξέρω αν είναι παραπάνω από ένας στους δεκαέξι στους οποίους υπάρχει ΔΗΠΕΘΕ.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Οι θεατρικές πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Θεατρολογία, είναι ανύπαρκτες. Σύντομα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σε πανεπιστημιακό επίπεδο, μια Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, όπως συμβαίνει παντού, όπου θα φοιτούν οι μελλοντικοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες και λοιποί «πρακτικοί λειτουργοί» του θεάτρου με ακαδημαϊκή ταυτόχρονα μόρφωση. Στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ του Αφγανιστάν, υπάρχει Τμήμα Θεατρικών σπουδών για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς. Εδώ;

Εδώ χρειάζεται ακόμα μόχθος για τα αυτονόητα. Ποιο θα είναι το μέλλον του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια; Τα ΔΗΠΕΘΕ; Νομίζω πως οι πάντες σχεδόν συμφωνούν πως αυτός ο θεσμός που καθιέρωσε η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού, προσέφερε πολλά, αλλά έχει κλείσει τον κύκλο ζωής του. Τα ΔΗΠΕΘΕ ήδη φυτοζωούν. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει στην περιφέρεια. Οι επικοινωνίες, το συγκοινωνιακό δίκτυο, τα οικονομικά και οι ανάγκες έχουν εξελιχθεί. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα θέατρα στην περιφέρεια. Μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς που θα ξεπερνούν την πόλη - πρωτεύουσα του νομού. Όπου θα συνενώνονται καλλιτεχνικές και κοινωνικές δυνάμεις. Όπου θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας, όπου θα υπάρχει άνεση για πολλές και πιο υπερασπισμένες παραγωγές, όπου ο κάτοικος της περιφέρειας θα έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερη γκάμα θεατρικών επιλογών. Ως ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχουμε περιγράψει το όραμά μας στο πρόγραμμά μας.

Μέχρι τότε όμως, η απόγνωση μιας πολιτικής παράταξης που χάνει καθημερινά, σε όποιο χρώμα και αριθμό ποντάρει, θα την κάνει να κραυγάζει άναρθρα, διακινώντας φρικτές ανακρίβειες οι οποίες θα αναπαράγονται πολεμοχαρώς σε χρόνο μηδέν.

Ζητούμε συγγνώμη αν δυσκολεύουμε το έργο κάποιων οι οποίοι με «φωτογραφικές προσθήκες κριτηρίων» προκηρύσσουν διαγωνισμούς, αλλά εμείς παρ’ όλη τη λάσπη εξαιτίας των σχεδίων που ακυρώνουμε, θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε νόμιμα και ηθικά.

Αυτά έπειτα από σαράντα χρόνια στο σανίδι, έπειτα από δέκα χρόνια θητείας ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε ΔΗΠΕΘΕ και έπειτα από επτά χρόνια διδασκαλίας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (και ζητώ συγνώμη για το «βιογραφικό»), ε, κάτι θα έχω αποκομίσει για το θέμα...

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL