Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για την παιδική και εφηβική σκηνή: Ένα ολόκληρο σύμπαν για νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα σχέδια του Εθνικού Θεάτρου για την παιδική και εφηβική σκηνή: Ένα ολόκληρο σύμπαν για νέους

Παραστάσεις που φιλοδοξούν να αγγίξουν μια μεγάλη γκάμα παιδικών ηλικιών, δράσεις με θεματικές τη σύγχρονη εποχή, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που οργανώνονται με αιχμή να διεισδύσουν σε κοινότητες, σε ευάλωτες και μειωμένης προσβασιμότητας ομάδες, αλλά και τη δημιουργία μιας κυψέλης δημιουργίας ενός ερευνητικού θεάτρου που θα προσκαλεί και θα εμπεριέχει τους έφηβους ως συνδημιουργούς σχεδιάζει για τη νέα περίοδο το Εθνικό Θέατρο, αφιερώνοντας το ισόγειο του Rex στα παιδιά και τον κόσμο τους.

Με την πεποίθηση ότι το σωστό παιδικό θέατρο απευθύνεται σε όλους, το Εθνικό “χτίζει” τον νέο “παιδότοπο” έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να εγκατασταθούν μετά από μια γενναιόδωρη χορηγία, στο δικό τους σπίτι, που τιτλοφορείται τρυφερά Μικρό Εθνικό.

Με τη “Μόμο” του Μίχαελ Έντε, μια συναρπαστική παραβολή για την αεικίνητη, ανήσυχη εποχή μας, που διαδραματίζεται στη χώρα της φαντασίας και θα ανέβει ως μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, το Εθνικό επενδύει στη νέα γενιά μέσα από τη δημιουργία ρεπερτορίου αλλά και δραστηριοτήτων.

Η πρώτη κρατική σκηνή και το ανθρώπινο δυναμικό της που διευρύνεται, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Στάθη Λιβαθινό, τον αναπληρωτή Θοδωρή Αμπαζή και τη σκηνοθέτη Σοφία Βγενοπούλου νέα υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, απευθυνόμενη σε όλες τις γενιές, ανακαλύπτει νέα εργαλεία δικτύωσης που θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και θα αποτελέσουν τη σύνδεση με την κοινότητα και ειδικά “όλους όσους έχουν μειωμένη πρόσβαση στην παραγωγή του πολιτισμικού προϊόντος”.

Η σκηνοθέτις επιβεβαιώνει την “απεύθυνση σε όλες τις ηλικίες από προνήπια έως και μεταέφηβους που θέλουν να κάνουν το θέατρο κομμάτι της ζωής τους και να αποκτήσουν περαιτέρω εκπαίδευση. Έμφαση θα δοθεί επίσης στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς μέσα από διευρυμένα και εξελιγμένα προγράμματα”.

Τα εργαστήρια συγγραφής

Η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού μιλά για “άμεση και επιτακτική σύνδεση των εργαστηρίων με την παραγωγή έργων, που είναι ο βασικός στόχος. Δεν φτάνει μόνο μια παράσταση για να γίνει κομμάτι της κουλτούρας και της ζωής των εφήβων, αλλά χρειάζεται βίωμα έτσι ώστε η κοινότητα να αφυπνιστεί" εξηγεί.

Στόχος είναι να νιώσουν οι έφηβοι ότι υπάρχει μια κυψέλη δημιουργίας που τους εμπεριέχει και τους προσκαλεί έτσι ώστε να γίνουν συνδημιουργοί.

"Θα δουλέψουμε κοντά τους στα εργαστήρια συγγραφής και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση σε μικρό χρονικό διάστημα να υποδεχτούμε αυθεντικές φωνές που θα φτάσουν ώς τη σκηνή. Άλλωστε, η πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν ξεκάθαρη από την αρχή όταν έλεγε πως 'είναι καλό να φτιάξουμε ένα σύμπαν για νέους ανθρώπους εδώ στο Εθνικό Θέατρο'"!

Το Μικρό Εθνικό μαθαίνει ελληνικά στα προσφυγόπουλα

Το Μικρό Εθνικό ξεκινά τις δράσεις του με ένα πιλοτικό θεατρικό εργαστήρι στα ελληνικά, που απευθύνεται σε εφήβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18 ετών, από Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και από ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον χωρο του Εθνικού θεάτρου καθημερινά Δευτέρα - Πέμπτη για έναν μήνα.

Πρόκειται για οκτώ επεισόδια-μικρές παραστάσεις μιας ιστορίας που παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς και λειτουργούν κατ' αρχάς ως αισθητική εμπειρία που εμπλέκει και συγκινεί και η οποία γίνεται αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και αναπαραστατικές τεχνικές. Έτσι κινητοποιούνται η δραματική, κιναισθητική και γλωσσική αντίληψη και έκφραση των παιδιών.

Το σύνολο των επεισοδίων συνιστά μια ιστορία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Το έργο μιλά για το ταξίδι του μικρού Ναζ από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι του για να γλιτώσει τον πόλεμο μέχρι την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου συναντά τον μεγάλο του αδελφό.

Το μικρό αυτοσχεδιαστικό δρώμενο σε επεισόδια που αφορούν το ταξίδι ενός παιδιού σε έναν καινούργιο τόπο και προορισμό καταδεικνύει τι σημαίνει για αυτό η διάρκεια αλλά και η άφιξη σε σχέση με τις προσδοκίες και την καινούργια ζωή, αλλά και αυτό που αφήνει πίσω του.

"Φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία, έχοντας βάλει και τα δικά μας βιώματα ως θίασος και ομάδα, με την προσδοκία πως θα το μοιραστούμε με προσφυγόπουλα" σημειώνει η Σ. Βγενοπούλου. Το πρόγραμμα προωθεί μια μάθηση που στηρίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση. Εστιάζει όχι σε γραμματικούς κανόνες και δομές, αλλά στη χρήση της γλώσσας ζωντανά και τη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Η αγωνία και η έννοια είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τη γλώσσα που δεν είναι μητρική τους, καθώς η γλώσσα που επιστρατεύεται για να ειπωθεί μια ιστορία γίνεται οικεία και πολύ αγαπημένη.

Η "Μόμο" ως μιούζικαλ

Παραμύθι και πραγματικότητα μαζί, τωρινή και μελλοντική, γεμάτη ερωτήματα που αντικαθρεφτίζονται στις μορφές και τα πεπρωμένα, η αγαπημένη ιστορία της Μόμο, του Μίχαελ Έντε, θα είναι η κεντρική παιδική παραγωγή που θα ανέβει με τη μορφή μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Μια συναρπαστική παραβολή για την αεικίνητη, ανήσυχη εποχή μας, που διαδραματίζεται στη χώρα της φαντασίας. Μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, της τρυφερής, γενναίας αλλά και αποφασιστικής Μόμο, ο κόσμος μας φαίνεται και σήμερα πλούσιος σε θαύματα και μυστήρια όσο και σε περασμένες εποχές. Κι ο χρόνος που κυλά είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας, είναι η ζωή. Είναι το ζωντανό σύμβολο που επικυρώνει την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί για ό,τι ανθρώπινο υπάρχει μέσα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL