Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Η αντζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντζέντα της εβδομάδας

Η Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο

Το πρωτότυπο έργο που έγραψε για τη φωνή της ο Τούρκος συνθέτης Cihan Turkoglu, σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, παρουσιάζει την Πέμπτη στο Ηρώδειο η Μαρία Φαραντούρη. Τη συνοδεύουν εκλεκτοί σολίστ διεθνούς φήμης και ο ίδιος ο συνθέτης. Στο δεύτερο μέρος, η Μ. Φαραντούρη συναντά την Kαταλανή τραγουδίστρια Maria Del Mar Bonet σε τραγούδια ισπανικά, καταλανικά, καθώς και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Ώρα 9 μ.μ.

"Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη"

Μία παράσταση - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με 1.000 χορωδούς απ’ όλη την Ελλάδα δίνεται τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο Καλλιμάρμαρο. Τα κείμενα του Γιώργου Μπλάνα θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Στάνκογλου και η Ιωάννα Παππά. Συμμετέχουν οι λυρικοί Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Διεύθυνση χορωδιών Παναγής Μπαρμπάτης. Σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου.

Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου στον Κήπο αρχίζουν την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ με την καθιερωμένη πλέον Γιορτή της Μουσικής και είσοδο ελεύθερη. Θα παρουσιαστούν το σύνολο Santa Barbara Guitar Orchestra, η Χορωδία "Μικρών Μουσικών" του Ωδείου Αθηνών, ο πιανίστας Χρήστος Μαράντος και τα μέλη της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Summer Nostos Festival 2017

To Summer Nostos Festival 2017 με μία εβδομάδα δωρεάν εκδηλώσεων, από σήμερα έως τις 25 Ιουνίου, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), φιλοξενεί ανοιχτές συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις τέχνης και αρχιτεκτονικής, παραστάσεις χορού, και πολλές ακόμα εκδηλώσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.snfestival.org

Η διαπολιτισμική χορωδία της ΕΛΣ

Η διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει την πρώτη της συναυλία στην Πλατεία Κυψέλης, με μουσικές και τραγούδια από τη Ρωσία, το Ιράν, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παπούα - Νέα Γουινέα, τη Συρία και τη Σλοβακία. Στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με γενικό τίτλο "Γνωσιακός καπιταλισμός: Τι συνεπάγεται η αλλαγή παραδείγματος στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης;" πραγματοποιείται η δεύτερη συζήτηση με θέμα "Άξονες χάραξης πολιτικής: Ψηφιακά κοινά στην εκπαίδευση" και ομιλητές τους Ράνια Καλαντζή, Δέσποινα Μητροπούλου, Γιώργο Παπανικολάου. Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στις 7 μ.μ.

Στο Νομισματικό

Το βιβλίο της Κάτιας Δημοπούλου "Βουτιά" (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται στο Καφέ του Κήπου του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σέργιος Γκάκας, Έλενα Πέγκα, Δημήτρης Χαλαζωνίτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μελία Κράιλινγκ. Στις 8 μ.μ.

Μίνι Όπερα

Στο πλαίσιο της Documenta 14 παρουσιάζεται η μίνι όπερα "Όρος μετέωρος, δραματικό απόσπασμα με τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο" του Jakob Ullmann, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 9 μ.μ.

Η Κρατική Σχολή Χορού παρουσιάζει από σήμερα έως τις 2 Ιουλίου, στο black box της σχολής, demo χορευτικών τεχνικών, αποσπάσματα ρεπερτορίου, διεθνείς συνεργασίες και χορογραφική δουλειά των σπουδαστών από το μάθημα της χορογραφίας. Ομήρου 55, στις 9 μ.μ.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, από σήμερα έως την Κυριακή 25 Ιουνίου, οργανώνει επτά εκδηλώσεις λόγου όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς θέτουν και συζητούν ερωτήματα για τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία και την Ιστορία. Γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν κείμενα συναφή με το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης. Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιείται η εκδήλωση "Τι σημαίνει σήμερα για μας το δημοτικό τραγούδι;" με ομιλητές τους Γρηγόρη Σηφάκη, Αλέξη Πολίτη και Παντελή Μπουκάλα. Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, διαβάζει ο Κώστας Φιλίππογλου.

Δημήτρης Νανόπουλος

Το βιβλίο "Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο, μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα" του Δημήτρη Νανόπουλου παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά. Συντονίζει ο Μάκης Προβατάς. Κηφισίας 310, στις 7 μ.μ.

Το βιβλίο του Νίκου Σκορίνη

Το βιβλίο του Νίκου Σκορίνη "Ακύμαντοι" (εκδ. Λιβάνη) παρουσιάζεται στο ΕΒΕΑ, συνεδριακή αίθουσα "Ερμής", από τους Βασίλη Βασιλικό, Ρένα Δούρου, Γιώργο Μπλάνα. Συντονίζει η Βούλα Κεχαγιά. Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, στις 8.30 μ.μ.

Καημοί της Προσφυγιάς

Μουσικοθεατρική παράσταση παραδοσιακής μουσικής με τίτλο "Καημοί της προσφυγιάς" διοργανώνεται από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής "Εν Ωδαίς", με ερμηνευτές τους Μπέττυ Χαρλαύτη, Λάκη Χαλκιά και Γιώργο Ντόβολο, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου) του Βύρωνα. Συμμετέχει το τμήμα παραδοσιακών χορών του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρα και Ραϋμόνδος Ντάνκαν και η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Εν Ωδαίς. Με ελεύθερη είσοδο, στις 9 μ.μ.

Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ

Μια ανοιχτή συζήτηση για την εκπροσώπηση των γυναικών στα ΜΜΕ, όπου τέσσερις γυναίκες με μακροχρόνια εμπειρία στον κλάδο θα ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους και με το κοινό, πραγματοποιείται στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή). Καλεσμένες οι Laura Flanders, Ντέπυ Βρεττού, Ελένη Γιαννοπούλου και Κάκη Μπαλή. Στις 8 μ.μ.

30 χρόνια Σπίτι της Κύπρου

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου πραγματοποιείται επί της οδού Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το Σπίτι της Κύπρου θα μιλήσει η μορφωτικός σύμβουλος Μαρία Παναγίδου. Παρεμβαίνουν ο Θανάσης Βαλτινός, η Τζούλια Δημακοπούλου, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Ανδρέας Κύρρης. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο "Έμπνευσις" υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Έλενας Καντάρη. Στις 8 μ.μ.

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Εκατοντάδες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, από σήμερα έως τις 25 Ιουνίου, σε αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα, πλατείες, δρόμους, πεζόδρομους, κήπους και ταράτσες όλης της Ελλάδας, σε 13 περιφέρειες και 50 πόλεις. Περισσότερα από 218 σημεία εκδηλώσεων και πάνω από 490 καλλιτεχνικές προτάσεις συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα.

Το βιβλίο "Το τραπέζι της γάτας" (εκδ. Πατάκης) του Μάικλ Οντάατζε παρουσιάζεται από τον συγγραφέα του στα Public Συντάγματος, στις 8.30 μ.μ. Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Μ. Οντάατζε για το συνολικό έργο του.

"Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον"

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival παρουσιάζεται "Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον" από την ομάδα του Θεάτρου του Πολέμου. Το έργο πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό. Μετά το τέλος της παράστασης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη Bryan Doerries. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, στις 8.30 μ.μ.

Βασίλης Αλεξάκης

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Βασίλη Αλεξάκη πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο Επίκεντρο, όπου ο συγγραφέας συζητά με τους αναγνώστες. Αγίων Αναργύρων 5, Άγιοι Ανάργυροι, στις 7.30 μ.μ.

Μπαζάρ στην Άγρα

Τριήμερο μπαζάρ βιβλίων στις εκδόσεις Άγρα με έκπτωση έως και 50%. Ζωοδόχου Πηγής 99, 3 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. - 8.30 μ.μ.

8ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής και με ελεύθερη είσοδο. Έναρξη στις 9 μ.μ. με την ταινία "Aelita" σε πρωτότυπη μουσική Γωγώς Καλοδίκη.

Συναυλία Ξαρχάκου - Πρωτοψάλτη

Συναυλία πραγματοποιείται στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο με τους Σταύρο Ξαρχάκο και Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των άπορων φοιτητών του Πανεπιστημίου Ηρακλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL