Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Αντίο, Λευτέρη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίο, Λευτέρη...

Ένας ωραίος άνθρωπος, ευγενής, ταλαντούχος και πληθωρικός, που η ελευθερία του πνεύματός του και ο αξιακός κανόνας της Αριστεράς είχαν γίνει συνώνυμα της προσωπικότητάς του, ήταν ο Λευτέρης Καπώνης, που άφησε την τελευταία του πνοή χθες τα χαράματα στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν 70 χρόνων, αεικίνητος και γενναιόδωρος μέχρι το τέλος. Η οικογένειά του, οι φίλοι, οι ομότεχνοι, οι σύντροφοί του θα τον αποχαιρετήσουν αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Άγιο Κωνσταντίνο Νέας Μάκρης.

Άνθρωπος της ζωής

Ένας διανοούμενος λαϊκής κοπής, άνθρωπος της ζωής και της χαράς και, πάνω απ' όλα, ένας άνθρωπος της Αριστεράς ήταν ο Λευτέρης. Με καταλυτικό χιούμορ και ευρυχωρία ψυχής, με ένα χαμόγελο απλωμένο μονίμως στο πρόσωπο, έδινε το “παρών” στις παρέες, στους φίλους, στο "καταφύγιο" όπως ονόμαζε την "Αυγή".

Οι φίλοι τον ονόμαζαν "κινητή εγκυκλοπαίδεια". Στην περίπτωσή του, η γνώση εμπεριείχε την πεμπτουσία της έννοιάς της. Ο Λευτέρης Καπώνης ήταν επιδειξιομανής της γνώσης, δεν ήταν επιδειξιομανής γενικά. Είχε κατανοήσει την κυτταρική ουσία της ελληνικής πνευματικότητας, μπορούσε να αναγνωρίσει τις πολλαπλές σχέσεις και τις επιδράσεις ανάμεσα σε έναν ομηρικό στίχο, ένα σολωμικό σπάραγμα και ένα ταπεινό ρεμπέτικο. Αναζητούσε ως εκ τούτου την πηγή του κειμένου, το ερέθισμα της έμπνευσης και την αξία της ιδέας, αγαπούσε ιδέες και ανθρώπους, όχι ρόλους και ταμπέλες. Μα και ο ίδιος δεν χωρούσε σε καλούπια, ούτε έπαψε ποτέ να παλεύει με τα μικρά “εγώ” των ανθρώπων.

Είχε την τύχη, όπως έλεγε, να θητεύσει πλάι στον Κορνήλιο Καστοριάδη. Όχι μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αλλά μέσα σε ντουμανιασμένα δωμάτια, πολύ συχνά στο σπίτι του Στίνα στα Εξάρχεια, που υπήρξε μέντορας και των δύο, και στα καφενεδάκια της Τήνου. Με πόσο σεβασμό μιλούσε και έγραφε για τους δύο δασκάλους του. Πολύ νέος συνδέθηκε με τον σπουδαίο στοχαστή, ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα".

Ποτέ δεν μιλούσε για τα χρόνια της χούντας. Δεν θεωρούσε κατόρθωμα ότι πέρασε από στρατοδικείο, φοιτητής ακόμη στη Νομική στη Θεσσαλονίκη, ότι είχε εξοριστεί στον Λαγκαδά. Πάντα, όμως, μιλούσε με αγάπη για τον Τριαντάφυλλο Μυταφίδη και άλλους συναγωνιστές του εκείνης της εποχής. Ούτε έκανε διαχωρισμούς ανάμεσα σε τάσεις και ιδεολογικές διαφορές.

Στοχασμός της ζωής

Ο Λευτέρης Καπώνης ήταν άνθρωπος της πιάτσας και άνθρωπος της διανόησης ταυτόχρονα. Ήταν συγγραφέας πάνω απ' όλα, στοχαστής της ζωής και απαιτητικός αναγνώστης. Μα ήταν και ο άνθρωπος που ρουφούσε και πρόσφερε τη χαρά της ζωής. Το κοστούμι του σεναριογράφου τηλεοπτικών σειρών είναι πάρα πολύ στενό για να χωρέσει την ευρύτητα του πνεύματος, την εγγραμματοσύνη και την πολυσχιδή δραστηριότητά του και να προσδιορίσει το έργο του. Έγραφε ακατάπαυστα, έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την τηλεόραση, την οποία γνώριζε καλά, ωστόσο ελάχιστα γνωστό είναι ότι τα σενάριά του ήταν συνήθως απότοκα ομώνυμων μυθιστορημάτων του.

Οκτώ μυθιστορήματα έγραψε: "Το φτερούγισμα του γλάρου", "Παλίρροια", "Τζιβαέρι", "Το σημάδι του έρωτα", "Η βιτρίνα", "Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή", που το έγραψε δέκα χρόνια μετά την τηλεοπτική σειρά και "Άγριοι δρόμοι". Από τα τελευταία του μυθιστορήματα είναι το "Πόρτο Λεόνε", όπου μέσα από την ιστορία του Πειραιά μιλάει για την Ιστορία της Ελλάδας. Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δεν κατάφερε να τελειώσει το ένατο μυθιστόρημά του. "Η γιάφκα της Ιουλίας" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αφορμάται από τα γεγονότα των ημερών μας διεθνώς. Μιλούσε συχνά για τη "γιάφκα της Ιουλίας", αλλά δεν άγγιζε το χαρτί στην περίοδο της αρρώστιας του. Ήθελε να ξορκίζει το κακό, ήθελε να πιστεύει πως θα γίνει καλά και θα το ολοκληρώσει. Δεν πρόφτασε.

Ήταν όμως και γοητευτικός παραμυθάς ο Λευτέρης. Σε καθήλωνε για ώρες με ιστορίες από το χωριό του, τη Γουριά του Μεσολογγίου, όπου γεννήθηκε το 1947. Ιστορίες για αντάρτες και ξυπόλητα παιδιά, για εξερευνήσεις και έρωτες παλιούς. Μιλούσε για ωραίους ανθρώπους και ωραίες ιδέες. Έριχνε όμως στο τραπέζι και τις δικές του. "Το καλοκαίρι θα τυπώσουμε μπλουζάκια που θα γράφουν 'Με την 'Αυγή' είσαι σέξι' και θα τα πουλάμε στις παραλίες" μας έλεγε και γελάγαμε, γελάγαμε...

Με το τσιγκέλι του βγάζαμε δυο λόγια για τον συνεταιρισμό καταναλωτών που δημιούργησε με τη γυναίκα του στη Νέα Μάκρη. Για τα δικά του δεν μίλαγε. Και δεν ξεκόλλαγε από το κέντρο. Ο Λευτέρης Καπώνης αγάπησε παράφορα την Αθήνα κι ας έζησε τα τελευταία χρόνια στη Νέα Μάκρη, με την Ελένη Ηλιάδου, συγγραφέα και σεναριογράφο επίσης, με τις κόρες τους Κάντια και Νάνση και τον γιο της καρδιάς τους, τον Σάββα.

Τα τελευταία χρόνια καταφύγιό του ήταν η "Αυγή". Ήταν ευτυχία για εμάς που μπορούσαμε να συνομιλούμε μαζί του, να τον ακούμε, να τον διαβάζουμε. Με το καπέλο του, έτσι που να μη φαίνεται το αποτύπωμα της θεραπείας, ερχόταν στα γραφεία μας τελευταία. Πάντα με αυτό το βιτριολικό χιούμορ του και το ρημάδι το τσιγάρο στο χέρι...

Πόλυ Κρημνιώτη

Αποχαιρετισμοί

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον σύντροφο συγγραφέα και σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη, επισημαίνοντας ότι υπήρξε "από τους πλέον αναγνωρισμένους σεναριογράφους. Κέρδισε το κοινό με το δηκτικό χιούμορ του, σκιαγραφώντας μερικούς από τους πλέον πετυχημένους χαρακτήρες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και τηλεόρασης. Εκτός από το βιτριολικό χιούμορ του, θα τον θυμόμαστε για τα άρθρα του στην 'Αυγή', όπου ανέπνεε ο πολιτικός Λευτέρης. Μέχρι τελευταίας πνοής πάλευε για τη ζωή και τον άνθρωπο".

Ο Πάνος Σκουρολιάκος, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, σημειώνει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του:

"Αποχαιρετάμε τον σπουδαίο αγωνιστή της δημοκρατίας και άνθρωπο του πολιτισμού, τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη. Έναν από τους πολλούς γενναίους που αντιστάθηκαν με τη δράση του και τα κείμενά του στη χούντα των συνταγματαρχών. Που συνελήφθη για τη δράση του από το φασιστικό καθεστώς, καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίστηκε για δυόμισι χρόνια. Ο Λευτέρης στη συνέχεια αφιερώθηκε στη συγγραφή σεναρίων και δημιούργησε δεκάδες επιτυχίες (τη σειρά 'Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή' κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια όλοι θυμόμαστε τα κοφτερά και άκρως ενδιαφέροντα κείμενά του στη εφημερίδα μας, την 'Αυγή'. Ο σύντροφος Λευτέρης είχε πολλά να δώσει ακόμη. Δυστυχώς, η ασθένεια ανέστειλε τη δραστηριότητά του και, τέλος, τον πήρε από κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την αριστερή του επιμονή στα θεωρητικά κείμενά του, αλλά και στην πράξη, για το αστείρευτο χιούμορ και την καλή του διάθεση για τη ζωή ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της δικής του ζωής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL