Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

"Σχολιάζοντας το ιστορικό απρόβλεπτο"

“Σχολιάζοντας το ιστορικό απρόβλεπτο”

Με αφορμή το βιβλίο «Κόκκινη Αμερική. Έλληνες μετανάστες και το όραμα του Νέου Κόσμου, 1900-1950» του Κωστή Καρπόζηλου, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, διοργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση με θέμα “Σχολιάζοντας το ιστορικό απρόβλεπτο” στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη) την Πέμπτη 25 Μαΐου. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Σταυρακάκης, η Νένη Πανουργιά, ο Χρήστος Τσάκας και ο συγγραφέας. Στις 7.30 μ.μ.

“Ο μεγάλος δαμαστής”

Πρεμιέρα την Τετάρτη 24 Μαΐου για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου “Ο μεγάλος δαμαστής” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Λειτουργώντας ως ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες, οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη, το “The Great Tamer”, όπως είναι ο διεθνής του τίτλος, δημιουργήθηκε για θίασο δέκα καλλιτεχνών. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί. Ο Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη με την παγκόσμια πρεμιέρα του, που θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου, λίγο πριν η παράσταση ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ. Λεωφόρος Συγγρού 107, είσοδος από 7 ευρώ, στις 8.30 μ.μ.

Συζήτηση για την Απτέρα

Εκδήλωση με θέμα «Απτέρα. Έρευνα και ανάδειξη ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου για τη Δυτική Κρήτη» διοργανώνεται την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Μετά τους χαιρετισμούς της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, θα ακολουθήσουν τέσσερις εισηγήσεις για τις ανασκαφικές έρευνες, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας από τους Βάννα Νινιού - Κινδελή, διευθύντρια συστηματικής ανασκαφής Απτέρας, Κατερίνα Τζανακάκη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Χανίων, Νίκο Χατζηδάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό – αναστηλωτή, και Μαρία Κασωτάκη, προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί δεκάλεπτη ταινία για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Την εκδήλωση συντονίζουν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

Δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ομιλίες, εκθέσεις και συναυλίες σε όλες τις αίθουσες. Είσοδος 10 ευρώ.

Η Ορχήστρα του ΑΠΘ

Η Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντά τον Μάρκο και τον Τσιτσάνη σε μια συναυλία που δίνει υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στις 9 μ.μ.

"Θεοί και δαίμονες..."

Ο δεύτερος κύκλος των κυριακάτικων περιπάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα "Θεοί και δαίμονες..." ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

“Ο Πλατέρο κι εγώ”

Πρεμιέρα του μουσικού έργου “Ο Πλατέρο κι εγώ”, με τον Σπύρο Σακκά στον ρόλο του αφηγητή - τραγουδιστή και τον Νίκο Ζάρκο στην κιθάρα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14). Έως και την Τρίτη 23 Μαΐου. Στις 9 μ.μ.

“Το σπίτι από μακριά”

Το βιβλίο της Ευγενίας Λουπάκη “Το σπίτι από μακριά” (εκδ. Μελάνι) παρουσιάζεται στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12). Θα μιλήσουν η Μάρω Δούκα και ο Σέργιος Γκάκας. Πλαισιώνουν μουσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Δημήτρης Πάντος. Στις 8.30 μ.μ.

Ταινία

Η ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου «Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Κρήτο-Επτανησιακή Σχολή» προβάλλεται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Μιλούν ο Διονύσης Καψάλης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ακολουθεί συζήτηση με τη Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και τη Μαρία Ασπρά - Βαρδαβάκη. Στις 7.30 μ.μ.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Μια μουσική παράσταση με τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα θα δοθεί από την ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στο Πολιτιστικό Στέκι της στην οδό Σταυροπούλου 29. Είσοδος ελεύθερη. Στις 8 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Ρίτσο

Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, όπου ποιητές, λογοτέχνες και καλλιτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο του, πραγματοποιείται στον Ιανό (Σταδίου 24). Στις 8.30 μ.μ.


ΤΡΙΤΗ

Βιβλίο

Το βιβλίο του Θανάση Λεβέντη “Με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνας” παρουσιάζεται στο δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη 41 και Δήμητρος) από τους Μίμη Θεοδώρου, Λαοκράτη Βάσση, Ηλία Νικολακόπουλο και Γεώργιο Συμπάρδη. Συντονίζει η Άννα Παναγιωταρέα. Στις 8 μ.μ.

Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη

Οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη συζητούν με θέμα «Η κριτική διάσταση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: Εγγύτητα και απόσταση» στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (Εδουάρδου Λω και Σταδίου). Συντονίζει η Μαργαρίτα Πουρνάρα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα. Στις 6 μ.μ.

O Amit Friedman στο Technopolis Jazz Festival

Ο Ισραηλινός σαξοφωνίστας και συνθέτης Amit Friedman έρχεται στο Athens Technopolis Jazz Festival (Πειραιώς 100) με ήχους τζαζ που εμπεριέχουν στοιχεία της έθνικ μουσικής της Μέσης Ανατολής. Είσοδος ελεύθερη. Στις 10 μ.μ.

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές»

Οι «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» του ΥΠΠΟ με θέμα το πράσινο, που ξεκινούν από σήμερα και διαρκούν μέχρι τις 28 Μαΐου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις, περιηγήσεις και ξεναγήσεις για κοινό και μαθητές. Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Μind the fact

Έναρξη για το φεστιβάλ Mind the fact που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις σε όλη την Αθήνα. Αρχή με τα έργα “Ο κόσμος των μεγάλων” στο δημαρχείο Αθηνών (Αθηνάς 63), το “Δείπνο” και το “Πλεκτόφωνο” στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το “Περί σώματος” στην Οδό Μελιδώνη, το “Ρουλέτενμπουργκ” στο Ηοtel Ερμού, το “Εγχειρίδιο Επιβίωσης” και το “Art Emergency” στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ.

Ξανά η “Lady R.”

Η περφόρμανς της Σοφίας Μαυραγάνη “Lady R.”, εμπνευσμένη από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Documenta14 εντός του έργου δημόσιας τέχνης "Μνημείο στην Επανάσταση" της Sanja Iveković, επιστρέφει για μια παράσταση στην Πλατεία Αυδή στις 9.30 μ.μ.

Μέγαρο Μουσικής

Τις συνάφειες ανάμεσα στις συνθέσεις της Graciela Paraskevaídis και του Iάννη Ξενάκη θα ανιχνεύσουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα μέλη του dissonArt Ensemble του γνωστού συνόλου από τη Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται στην παρουσίαση έργων της μουσικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ελληνικής καταγωγής Paraskevaídis υπήρξε μαθήτρια του Ξενάκη και θεωρείται εξέχουσα συνθέτρια του καιρού μας, αναγνωρισμένη διεθνώς ως γνήσια εκπρόσωπος της λατινοαμερικανικής μουσικής πρωτοπορίας. Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Documenta 14. Στις 8.30μ.μ

“Music in Motion”

Στο 3ο Φεστιβάλ Music In Motion, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, δεκατέσσερις χορογράφοι παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους πάνω σε μουσικές συνθέσεις δέκα Ελλήνων συνθετών σύγχρονης μουσικής. Ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος οργάνωσε μια σειρά βιωματικών, μη ιεραρχικών συναντήσεων χορογράφων και μουσικών, που οδήγησαν στον σχηματισμό των «ζευγών» συνεργασιών χορογράφου - συνθέτη. Στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) Στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL