Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Οδός Ασωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδός Ασωμάτων

Η Νοτιοδυτική Πύλη της Αθήνας που μας οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Είναι η φυσική συνέχεια της οδού Θερμοπυλών, που σαν διάδρομος φέρνει τον επισκέπτη σε οπτική επαφή με τον βράχο της Ακρόπολης. Στον αριθμό 45 μπορούμε να δούμε το Σπίτι με τις Καρυάτιδες ένα διώροφο νεοκλασικό, γνωστό εξαιτίας των δύο γλυπτών Καρυάτιδων που βρίσκονται στον εξώστη της πρόσοψής του στηρίζοντας την οροφή. Οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα και όχι ελεύθερα όπως συνηθίζεται. Επίσης μια τετράγωνη βάση αντικαθιστά τα κάτω άκρα τους. Μετά την πλήρη αποκατάστασή τους το 2001, απέκτησαν το λευκό τους χρώμα,

Το σπίτι χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, και της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Οι Καρυάτιδες είναι έργο του Αιγινίτη καλλιτέχνη Ιωάννη Καρακατσάνη, ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου διέμενε με την οικογένειά του. Τα μοντέλα που έγιναν Καρυάτιδες ήταν η γυναίκα του Ξανθή και η αδελφή της Ευδοξία. Μετά τον θάνατό του το 1906, η οικογένειά του αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι. Το 1989 ανακηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠΠΟ που το έσωσε από κατάρρευση. Δέκα χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε με την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέφανου Πάντου - Κίκκου.

Απέναντι και διαγωνίως προς τις Καρυάτιδες έχουμε μια μικρή πλατεία, με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Πίσω από το ιερό του ναού απλώνεται το ακαλαίσθητο οικοδομικό τετράγωνο που οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς, Μυλλέρου, Αγησιλάου και Θερμοπυλών. Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1853 και γκρεμίστηκε το 1963. Εκεί στεγάστηκε το ορφανοτροφείο του Ιδρύματος Χατζηκώστα, δωρεά προς το κράτος του Γεωργίου Χατζηκώστα. Από τον χώρο αυτό παρέλασαν σχολεία, προπαρασκευαστικές σχολές διαφόρων επαγγελμάτων, μέχρι και φροντιστήρια προετοιμασίας υποψηφίων για το Πολυτεχνείο. Και φυσικά το Ορφανοτροφείο που κτίστηκε το 1856.

Από το σύνολο των εγκαταστάσεων έχει απομείνει μόνο το εκκλησάκι του Αη Γιώργη έργο του Τσίλερ του 1900.

Η τελευταία χρήση του χώρου, τον οποίο είχε επιτάξει το κράτος ήταν η φυλακή (περίπου δέκα χρόνια). Από την φυλακή Χατζηκώστα πέρασαν αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι και αγωνιστές Αντίστασης, ανάμεσά τους και ο μεγάλος μας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης που αποφυλακίστηκε το 1951.

Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών οι δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν επίθεση στις φυλακές Χατζηκώστα που αποκρούστηκε από τους Βρετανούς με χρήση και τεθωρακισμένων.

Ένας γνωστός μεγαλοεργολάβος, από αυτούς που με την αντιπαροχή του Γηραιού Καραμανλή κατέστρεψαν την πόλη ήταν και ο Όθων Λέφας Τετενές.Υποψήφιος της ΕΡΕ στη Β’ Αθήνας, αλλά και πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ. Αυτός τελικά ανέλαβε την ανέγερσης του υπερκτηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL