Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Αβδελιώδης και Βιζυηνός

Στα γνώριμα και αγαπημένα του έργα, όπως «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού, επιστρέφει ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθετώντας από την Παρασκευή 12 Μαΐου την Ιωάννα Παππά στο Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις στο Γκάζι. Πρόκειται για τη βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού, όταν, πριν κλείσει ακόμα τα δέκα του χρόνια και μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα, η μητέρα του τον στέλνει στην Κωνσταντινούπολη για να μάθει την τέχνη του ράπτη, στο εργαστήριο ραπτικής ενός γέροντος συγγενούς τους, ο οποίος του συμπεριφέρθηκε με μεγάλη σκληρότητα. Ιάκχου 19, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.

Ρωσική Πρωτοπορία στο Μέγαρο

Μια ξεχωριστή παράσταση, που συνδυάζει τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. με τίτλο “Transcription Ensemble - Η Ελλάδα συναντά τη ρωσική πρωτοπορία», όπου τα μέλη του γνωστού συνόλου (Γιώργος Κανδυλίδης βιολί, Χρήστος Γρίμπας βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς πιάνο) προσεγγίζουν συνδυαστικά -μουσικά και οπτικοακουστικά- τη Ρωσική Πρωτοπορία παίζοντας έργα Ρώσων συνθετών και συνοδεύοντάς τα με προβολές εικόνων από πίνακες της περίφημης Συλλογής Κωστάκη. Η βραδιά θα αρχίσει με ένα απόσπασμα από τα τρία κομμάτια, το έργο 2 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν, τη Σπουδή για πιάνο αρ. 1 σε μεταγραφή του Αλεξάντρ Κρέιν για τρίο με πιάνο.

Ακολουθούν τα Σχήματα στον αέρα, τρεις πιανιστικές μινιατούρες που ο συνθέτης Αρτίρ Λουριέ αφιέρωσε στον Πικάσσο, το Τρίο για πιάνο σε σολ μείζονα, έργο 60 του Πολ Γιουόν και επιλογές από το έργο "Φευγαλέες οπτασίες" για πιάνο, έργο 22 του Σεργκέι Προκόφιεφ. Ο επίλογος ανήκει στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς και στο Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 67.

«Η γενοκτονία της μνήμης» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ολοκληρώνει το πρώτο μέρος του ειδικού μηνιαίου κύκλου προβολών με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο, προβάλλοντας τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 7 μ.μ., το ντοκιμαντέρ «Η γενοκτονία της μνήμης» παρουσία του σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου. Το ντοκιμαντέρ αφορά τη γερμανοϊταλική κατοχή στην Ελλάδα και την κατάδειξη του λιμού τον χειμώνα του 1941-1942 που έπληξε κυρίως την Αθήνα και οδήγησε στον θάνατο μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Ο Ψύλλος

Η ταινία για παιδιά του Δημήτρη Σπύρου “Ο Ψύλλος” παρουσιάζεται στις 11.30 π.μ. στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Κυριακή στο μουσείο... αλλιώς!» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με ελεύθερη είσοδο.

Αφιέρωμα στον Μίκη

Σημαντικοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες και διανοούμενοι ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα νέο βιβλίο, όπου γράφουν μικρές άγνωστες ιστορίες που συνδέονται με τον μεγάλο μας συνθέτη. Η έκδοση «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» θα παρουσιαστεί στις 7.30 μ.μ. σε μια εκδήλωση όπου θα παρευρεθούν πολλοί από τους δημιουργούς και όπου τραγούδια του Μίκη θα ερμηνεύσει η παιδική και εφηβική χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου.

Αφιέρωμα στον Φιντέλ Κάστρο

Εκδήλωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο διοργανώνεται στο Αλκυονίς New Star Art Cinema στις 7.30 μ.μ. όπου θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Θα ακολουθήσει η προβολή του Ντοκιμαντέρ “Fidel Castro για πάντα” της Gladys Rubio.

Στην Αθήνα ο Jens Lapidus

Ο Σουηδός συγγραφέας Jens Lapidus, ένας από τους Ευρωπαίους συγγραφείς θρίλερ, επισκέπτεται την Αθήνα για μια βραδιά γνωριμίας με το ελληνικό κοινό συζητώντας με επίκεντρο τα βιβλία του "Αίθουσα VIP" και "Στοκχόλμη" στις 8.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Σερβετά και τον μεταφραστή των βιβλίων του Γρηγόρη Κονδύλη.

Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής

Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ θα μιλήσει με θέμα «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής», στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus στις 7 μ.μ.

Ο έρωτας του Οδυσσέα

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά", στον κινηματογράφο Άστορ (Στοά Κοραή), προβάλλεται στις 10 μ.μ. η ταινία "Ο έρωτας του Οδυσσέα" του Βασίλη Βαφέα, που θα παρουσιάσουν οι νέοι σκηνοθέτες Χριστίνα Ιωακειμίδου και Άγγελος Φραντζής, ενώ παρών θα είναι ο σκηνοθέτης για μια συζήτηση με το κοινό και ο Κώστας Βουτσάς.

Το φορτηγό

"Το Φορτηγό" του Διονύση Σαββόπουλου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Βασιλικό Θέατρο στις 9.30 μ.μ.

Το ΚΕΘΕΑ για τον Μίκη

Δρόμοι παλιοί - Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ο τίτλος της εκδήλωσης της ομάδας μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ Διάβαση στο Θέατρο Στοά, Μπισκίνη 55, στου Ζωγράφου. Στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διοργανώνει στις 8 μ.μ. την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Καρπόζηλου που τιτλοφορείται «Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900 - 1950». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο παιδίατρος - ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής και επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Σκεντέρης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έφη Τουφεξή.

Στη Μονή Λαζαριστών

Το έργο «Lebensraum - Ζωτικός χώρος» του Θανάση Τριαρίδη παρουσιάζεται από σήμερα έως τις 14 Μαΐου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών στις 9.30 μ.μ. σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Μάγια Λυμπεροπούλου

Η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου μιλάει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα "Το κείμενο, ο ρόλος, ο ηθοποιός: δύσκολοι έρωτες" στο Αμφιθέατρο του Μουσείου στις 7.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη.

Βραδιά αφιερωμένη στη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, μελοποιημένη για φωνή και πιάνο από Έλληνες συνθέτες του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα, όπως οι Γεώργιος Πονηρίδης, Θόδωρος Καρυωτάκης, Λεωνίδας Ζώρας, Αργύρης Κουνάδης, Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και πιο σύγχρονοι όπως ο Περικλής Κούκος και ο Κωνσταντίνος Παππέλης, πραγματοποιείται στην οικία Κατακουζηνού. Τα τραγούδια ερμηνεύει η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση με συνοδεία στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα. Στις 9 μ.μ. με είσοδο 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL