Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Documenta 14 / Documenta 14: "Θολό" εργασιακό καθεστώς καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Documenta 14 / Documenta 14: "Θολό" εργασιακό καθεστώς καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το “θολό” εργασιακό καθεστώς που επικρατεί σε μερίδα εργαζομένων της Documenta 14 καταγγέλλουν υπεύθυνοι για την επιτήρηση του χώρου και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα έργα και τις δράσεις της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Documenta 14, η αρχική σύμβαση πρόσληψης “με μισθό 9 ευρώ μεικτά την ώρα” μετατράπηκε σε “5,62 μεικτά με τη δικαιολογία για την αλλαγή αυτή ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε με μπόνους. Λέγοντας μπόνους, βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, δηλαδή το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης”, όπως διευκρινίζουν.

Μετά της άρνησή τους να υπογράψουν, η διοίκηση της Documenta και η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων Man Power έκαναν λόγο για “παρανόηση” (“Έγινε κάποιο misunderstanding”) λέγοντας πως “τα 9 ευρώ αναφέρθηκαν ως το συνολικό κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο και όχι ως η αμοιβή του”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως “οι συμβάσεις, αντί να συναφθούν απευθείας με τη διοργάνωση της Documenta, καταρτίστηκαν την τελευταία στιγμή και χωρίς τη συναίνεσή τους και απροειδοποίητα με την εταιρεία μεσάζοντα, εργολάβο Man Power”, με αποτέλεσμα “η διοργάνωση να αποποιείται κάθε ευθύνης, αφού ως εργοδότης φέρεται ο εργολάβος. Οι δικοί μας μισθοί μειώθηκαν, προφανώς για να καλυφθεί το κόστος του μεσάζοντα...” σχολιάζουν.

Προσθέτουν μάλιστα πως “η Man Power διαθέτει πολλές καταγγελίες εις βάρος της, καθώς αποτελεί μια από τις εταιρείες ενοικίασης εργαζόμενων που κερδοφόρησαν μέσα στην κρίση”.

Τέλος προσθέτουν πως η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν “γράφει λιγότερες ημέρες και ώρες από αυτές που έχουν συμφωνήσει”.

Έως να ξεκαθαριστούν γραπτώς οι ακριβείς όροι εργασίας τους, όπως διευκρινίζουν, οι εργαζόμενοι αρνούνται να υπογράψουν τη σύμβαση και καταγγέλλουν “τον τρόπο με τον οποίο η διοργάνωση εκμεταλλεύεται την ανεργία στην Ελλάδα προκειμένου να ρίξει τον μισθό προς όφελος των κερδών της, αλλά και των κερδών της εταιρείας - εργολάβο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις συμβάσεις εργασίας”. “Ας μάθει λοιπόν η Documenta και κάτι άλλο από την Αθήνα! Ότι ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων είναι πιο ισχυρός από οποιονδήποτε μεγα-θεσμό” καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL