Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο Άρης Αλεξάνδρου "εδώ και τώρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άρης Αλεξάνδρου "εδώ και τώρα"

Διά βίου οπαδός της Αριστεράς, όπως ο ίδιος ιδεαλιστικά την αντιλαμβανόταν, ο Άρης Αλεξάνδρου, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Απριλίου στην ανακαινισμένη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, που ανοίγει έπειτα από έναν χρόνο, με θέμα «Ο Άρης Αλεξάνδρου 'εδώ και τώρα'».

Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως «Η εξέγερση της Κροστάνδης: Ένα σχεδόν άγνωστο βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου» αλλά και "Ο Άρης Αλεξάνδρου ως επικριτής του μεταολοκληρωτισμού".

Αρνούμενος να αποκηρύξει τις ιδέες του, εξορίζεται κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη, όπου γράφει ξανά το θεατρικό έργο "Αντιγόνη", που ανεβαίνει για μία και μόνο φορά από το ΚΘΒΕ. Με την επιβολή της δικτατορίας αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, όπου το 1974 δημοσίευσε το "Κιβώτιο", ταυτόχρονα στα γαλλικά και τα ελληνικά, ένα απο τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας συμμετέχουν με εισηγήσεις τους οι ομιλητές Φιλήμων Παιονίδης, καθηγητής Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, που θα μιλήσει με θέμα "Ο Άρης Αλεξάνδρου ως επικριτής του μεταολοκληρωτισμού", η Αντωνία Κοσένα, τελειόφοιτη του ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας», με θέμα «Διαβάζοντας την ποίηση του Άρη Αλεξάνδρου», η Αντιγόνη Ηλιάδου, τελειόφοιτη του ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας», με θέμα «Προαναγγέλλοντας το Κιβώτιο: 'Αντιγόνη'», ο Θεόδωρος Μπόνης, απόφοιτος του ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας», με θέμα «Ο Άρης Αλεξάνδρου για τα λογοτεχνικά βραβεία και την Ενωμένη Ευρώπη», και ο Κώστας Δεσποινιάδης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού και των εκδόσεων "Πανοπτικόν", με θέμα «Η εξέγερση της Κροστάνδης: Ένα σχεδόν άγνωστο βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου».

Την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας αποτελούν οι Παντελής Γκολίτσης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Γεώργιος Ζωγραφίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Θανασάς, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλειος Κάλφας, καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτριος Κόκορης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Φιλήμων Παιονίδης, καθηγητής ΑΠΘ, και Κωνσταντίνος Βόγδανος, υπεύθυνος εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Φιλοσοφίας: Κείμενα και ερμηνείες» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL