Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΑΕΠΙ: Άρχισαν τα όργανα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΠΙ: Άρχισαν τα όργανα...

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο πεδίο της εισαγγελικής έρευνας για την ΑΕΠΙ, καθώς μετά την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στις αρχές Μαρτίου, χτες το πρωί η οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Πέτρου Ξανθόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΠΙ, στην Εκάλη, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα. Η οικονομική αστυνομία αναζητούσε από προχθες το απόγευμα τόσο τον Πέτρο Ξανθόπουλο όσο και τον γιο του Δημήτρη, γενικό διευθυντή της ΑΕΠΙ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τους εντοπίσει ούτε στα σπίτια τους ούτε τηλεφωνικά, δεδομένου ότι τα τηλέφωνά τους ήταν απενεργοποιημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής στοιχειοθετούνται ήδη τουλάχιστον δύο κακουργηματικές πράξεις από τις έξι που ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών.

Η έφοδος στο σπίτι του Π. Ξανθόπουλου ωστόσο δεν ήταν η μόνη εξέλιξη στο επίμαχο ζήτημα. Ραγδαίες ήταν και οι εξελίξεις στον Σύλλογο Συνθετών - Στιχουργών "Μέτρον", όπου, μετά τις χθεσινές παραιτήσεις του Φοίβου Δεληβοριά και του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, προέδρου και αντιπροέδρου του Δ.Σ. αντίστοιχα, ακολούθησε μαζική αποχώρηση δημιουργών του "Μέτρον" αλλά και του Αντώνη Πλέσσα, τρίτου μέλους του Δ.Σ., και η προαναγγελία νέου σωματείου. Οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Ελευθερίου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Λένα Πλάτωνος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αργύρης Μπακιρτζής, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Κ. Ιωάννου, Οδυσσέας Ιωάννου, Παρασκευάς Καρασούλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Παύλος Παυλίδης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Ζούδιαρης, Νίκος Κυπουργός κ.ά. στην επιστολή αποχώρησής τους από το "Μέτρον" κάνουν λόγο για ένα νέο σωματείο, "με νέο, φιλόξενο καταστατικό, που θα χωράει όλους και όλες τις δημιουργούς", ώστε "θα μπορέσουμε συλλογικά να αλλάξουμε την έως τώρα άνιση και παράνομη διαχείριση των δικαιωμάτων μας από την ΑΕΠΙ και θα είμαστε βέβαιοι ότι η εκπροσώπησή μας δεν θα νοθευτεί". Επιπλέον, επισημαίνουν ότι "η μαζική απήχηση της επιστολής των 450+, που εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό, υπογράφηκε από το 70% των μελών του σωματείου μας και στηρίχθηκε από τις ενώσεις των ξένων δημιουργών, μας κάνει αισιόδοξους ότι η ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να αλλάξει το έως τώρα προβληματικό τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού".

Επιστολές Δεληβοριά - Καφετζόπουλου

Στις επιστολές τους ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος εκφράζουν τη διαφωνία τους με την "αντιθεσμική", όπως την αποκαλούν, συμπεριφορά υπόλοιπων μελών του σωματείου, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μελών και της εκφρασμένης πολλαπλώς βούλησής τους για διαφοροποίηση σε σχέση με την ΑΕΠΙ.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "τα μέλη του Δ.Σ. Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος από την άνοιξη του 2016 κινούνται ενάντια στη συλλογική βούληση του σωματείου μας και από τον Φεβρουάριο του 2017 το ίδιο πράττει το μέλος Γιώργος Ανδρέου". Καταγγέλλει δε ότι "συμμετείχαν σε επίσημες συναντήσεις των μετόχων της ΑΕΠΙ με στελέχη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας γραμμή αντίθετη απ' αυτή του σωματείου" αλλά και σε "συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά, που, μαζί με ένα - δύο θετικά πράγματα, που ζητούσε έτσι κι αλλιώς το σύνολο των δημιουργών, περιείχε σημαντικές αλλαγές και αφαιρέσεις που θεωρήσαμε οι πλειοψηφούντες πως δεν είναι προς το συμφέρον μας, αλλά μόνο προς το συμφέρον της ΑΕΠΙ". Καταλήγει ωστόσο ότι "για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, ποτέ δεν πίστεψα ούτε πιστεύω ότι οι συνάδελφοι με τους οποίους διαφωνώ επεδίωκαν ή επιδιώκουν τα συμφέροντα της ΑΕΠΙ ή των μετόχων, αντιθέτως και εκείνοι τις ίδιες αγωνίες με εμάς μοιράζονται. Δυστυχώς, όμως, εκτιμώ πως με τις ενέργειές τους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αποτελέσματα που εξυπηρετούν την ΑΕΠΙ. Εξ ου και η τόσο ριζική μεταξύ μας διαφωνία".

Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος στην επιστολή του επισημαίνει τους κινδύνους της "κατάληψης της ΑΕΠΙ από ξένους ΟΣΔ μέσω μετοχοποίησης του χρέους" και της "σύστασης ΑΟΔ από διαχειριστές μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων". "Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, αλλά δεν είναι λόγοι αυτοί για να επιτρέψει κανείς τη συνέχιση αυτής της προσβολής στην έννοια της συλλογικής διαχείρισης που λέγεται ΑΕΠΙ" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL