Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου / Β. Θεοδωρόπουλος: "Να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου / Β. Θεοδωρόπουλος: "Να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία"

“Φέτος είναι μια χρονιά 'εγκαινίων'. Εγκαινιάζουμε νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, που ελπίζω να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να εδραιωθούν, προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον” δήλωσε κατά την έναρξη παρουσίασης του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εμμένοντας στα εγκαίνια του Λυκείου της Επιδαύρου, διεθνούς θερινού σχολείου για το αρχαίο δράμα, και το “Άνοιγμα στην πόλη”, με δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε χώρους και σημεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Ένα πρόγραμμα πλούσιο, ενδιαφέρον και πρωτότυπο, με διεθνείς παραγωγές που περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, μεταξύ των οποίων τον ζωντανό μύθο του πιάνου Μάρτα Άργκεριχ και τον Γιαν Τίρσεν στο Ηρώδειο που ξαναμπαίνει με αξιώσεις στον μουσικό χάρτη του φεστιβάλ, ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στην Φολκσμπίνε με την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανκ Κάστορφ, έμφαση στους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, παραστάσεις μεταξύ άλλων των Μπομπ Ουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Μίλο Ράου και Ρομέο Καστελούτσι.

Ο Β. Θεοδωρόπουλος ανέπτυξε τους νέους φετινούς άξονες καταδεικνύοντας πως το φεστιβάλ έχει στην καλλιτεχνική διεύθυνση έναν νοικοκύρη, καθώς έκανε λόγο για ύπαρξη οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού, αναφέρθηκε στη λογική των συμπαραγωγών, μίλησε για συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα και ανακοίνωσε την ένταξη του θεάτρου Ολύμπια στην παρουσίαση μέρους των παραστάσεων. “Πρέπει να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να ανοιγόμαστε στην πόλη” υπογράμμισε με νόημα.

Δεν παρέλειψε να προσθέσει πως το φεστιβάλ “έχει οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό” τονίζοντας με έμφαση, όταν ρωτήθηκε σχετικά πώς “δεν έχουμε χρέη”. “Άλλωστε για να αναλάβω δεν θα ήθελα να υπάρχουν χρέη” διευκρίνισε.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί συνολικά φέτος ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 4 καλύπτουν το καλλιτεχνικό έργο και 6 τα λειτουργικά και άλλα έξοδα, όπως σημείωσε εκ μέρους της διοίκησης ο υπεύθυνος επί των οικονομικών Πέτρος Σταυριανός εξηγώντας πως “θα αναζητηθούν και άλλες πηγές, ενώ υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ”.

Ο Β. Θεοδωρόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης χορηγιών και, όπως είπε, “ψάχνουμε για χορηγίες, έχουμε βρει κάποιες μικρές, θα μας στηρίξει και το υπουργείο σε κάποιες δράσεις”.

Λ. Κονιόρδου: Δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα παρά την κρίση

“Με τον Βαγγέλη έχουμε πολλές καλλιτεχνικές και θεατρικές περιπέτειες” ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα “ωραίο, με πτυχές, κατευθύνσεις, έμφαση στις νεότερες αλλά και τις παλαιότερες γενιές, εκπαιδευτικό έργο, διεθνές προφίλ, που παρ όλη την κρίση αναπτύσσει δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, σε μια πόλη που έχει μνήμες και αρώματα, έτσι ώστε όλοι να νιώσουν ότι ζούμε κάπου όπου αξίζει να είμαστε ευτυχείς” κατέληξε.

Το πρόγραμμα

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα φιλοξενηθούν, με έναρξη στις 30 Ιουνίου, επτά παραστάσεις, με την αρχή να κάνει η πετυχημένη παραγωγή του ΚΘΒΕ “Επτά επί Θήβας” σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις. Θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, “Βάκχες” σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη σε συμπαραγωγή Θεάτρου Τέχνης και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, “Πέρσες” σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη σε συμπαραγωγή με τον ΘΟΚ.

Στη Μικρή Επίδαυρο, που θα προσανατολίζεται στο αρχαίο δράμα, “θα πριμοδοτήσουμε ένα πιο εναλλακτικό βλέμμα, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, και μια παραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ” με τίτλο “Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες” είπε ο Β. Θεοδωρόπουλος. Εδώ θα παρουσιαστούν επίσης η “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, η “Άφιξις” (με αφετηρία τη Μνηστηροφονία της Οδύσσειας) από την Ιώ Βουλγαράκη και την Ομάδα ΠΥΡ και ο “Κύκλωπας” σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

Πειραιώς 260

Ενισχύεται το στίγμα του κάθε χώρου, με την Πειραιώς 260 να ανήκει στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία, με έναρξη την 1η Ιουνίου και παραγωγές μεταξύ άλλων όπως “Ο Παίκτης” του Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ, “Τα στοιχειώδη σωματίδια” από τον Μισέλ Ουελμπέκ, “Αυτοκρατορία” από τον Μίλο Ράου, “Democracy in America” από τον Ρομέο Καστελούτσι, "Ο ύμνος στον έρωτα" από τη Μάρτα Γκόρνιτσκα, “Το γεφύρι του Δρίνου” του Ίβο Άντριτς σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, “Greek Freak” από τον Σίμο Κακάλα, “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” από τη Γεωργία Μαυραγάνη, “Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει” από την Λίλο Μπάουρ, “Το ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς” (εμπνευσμένο από το “Μαγικό Βουνό” του Τόμας Μαν), “Ορκισμένη παρθένα" από τον Ένκε Φεζολάρι κ.ά.

Στον χορό θα παρουσιάσουν έργα τους μεταξύ άλλων οι Χόφες Σέχτερ, Πέρε Φάουρα, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Rootlessroot, Λενιώ Κακλέα, Κατερίνα Ανδρέου, Μέτε Ίνγκβαρτσεν, Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, Ντοροτέ Μινιανεζά κ.ά.

Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο, που θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, θα παρουσιαστεί η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου ο “Αμύντας” του Γεωργίου Μόρμορη, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Μεταξύ άλλων στο ρωμαϊκό ωδείο θα εμφανιστούν η θρυλική πιανίστρια Μάρτα Άργκεριχ, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η ορχήστρα El Sistema Greece, ο Γιαν Τίρσεν, η Ιμανύ, οι όπερες Μαντάμα Μπατερφάι και Τροβατόρε από την ΕΛΣ, η Μαρία Φαραντούρη που συναντά τον Τζιχάν Τούρκογλου από κοινού με εκλεκτούς ξένους σολίστ, ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη.

Το «Άνοιγμα στην πόλη», με δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους , απλώνεται από την Αθήνα, τον Πειραιά και τις εργατικές γειτονιές του σε σύμπραξη με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και φτάνει έως την Ελευσίνα με τη συνεργασία της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ως ένας πυλώνας πρωτότυπης δημιουργίας που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά τους ίδιους τους κατοίκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL