Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

50 χρόνια από τη χούντα

«Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»

H έκθεση «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» , εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια και αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη παρουσιάζεται διαχρονικά η εξέλιξη του ειδωλίου από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή παρέχοντας στον επισκέπτη μια πανοραμική εικόνα της παραγωγής ειδωλίων στις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης ανά εποχή και στη δεύτερη αίθουσα τα ειδώλια παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με βάση τις ερμηνείες και τα σημαινόμενά τους. Τη Δευτέρα 3.4, στις 7 μ.μ.

Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου διοργανώνουν για δεύτερη ημέρα στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) φεστιβάλ ταινιών με θέμα: Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς - Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος με τις ταινίες: “Whistleblowers, the modern heroes” του Στέλιου Κούλογλου όπου πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Αμερικανός Daniel Ellsberg που αποκάλυψε τα «έγραφα του Πενταγώνου». Θα παραστεί ο δημιουργός που θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Στις 6 μ.μ. Ακολουθεί στις 7.30 μ.μ το “Dans la peau d’un lanceur d’alerte” του Benoît Bringer, που αναφέρεται στους εκβιασμούς κατά του πληροφοριοδότη των LuxLeaks και στις 9 μ.μ η ταινία “A Good American” του Friedrich Moser, κλείνει το αφιέρωμα.

50 χρόνια από τη χούντα

Πενήντα χρόνια από την Απριλιανή Δικτατορία, ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Νέο Ηράκλειο πραγματοποιεί ένα διήμερο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ιστορικές αποτιμήσεις για μια σκληρή επταετία» την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου». Μιλούν ο επίκουρος καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κούκη, και ο διδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘ, Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γιάννης Γκλαβίνας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούστας. Το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό», θα προβληθεί στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 8 μ.μ. Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Δούβλης.

Για μικρούς και μεγάλους

Μία συναυλία για μικρούς και μεγάλους με τίτλο “Τα σπάμε! Σιωπή τέλος! Με Βιβάλντι, πέτρες, μπουκάλια, κινητά και ανακυκλώσιμα υλικά!” στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής με έργα των Μαξ Ρίχτερ («The Four Seasons Recomposed») και Αλέξανδρου Μούζα («Cammedia»). Είσοδος 14 ευρώ. Στις 11 π.μ.

“Ο Μίνι και οι κλέφτες του μελιού”

Η παιδική ταινία “Ο Μίνι και οι κλέφτες του μελιού” των Jannik Hastrup και Flemming Quist Moller προβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Κυριακή στο μουσείο... αλλιώς!», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Γεωρ. Παπανδρέου 2). Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Στις 11.30 π.μ.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Περιφέρεια Αττικής και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποιούν τριήμερες εκδηλώσεις, σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Πεδίον του Άρεως από τις 11 π.μ.

Ροβήρος Μανθούλης

Το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Ελλάδα, οι ναυαγοί της ιστορίας" προβάλλεται στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος), στο πλαίσιο του κύκλου "Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών). Είσοδος ελεύθερη. Στις 7μ.μ.

“Η Διαδρομή. Ιχνηλατώντας τις διαδρομές των προσφύγων”

Το βιβλίο έντεκα φωτογράφων με τίτλο “Η Διαδρομή. Ιχνηλατώντας τις διαδρομές των προσφύγων” παρουσιάζεται στον πολυχώρο “WE” (3ης Σεπτεμβρίου και Γρ. Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη). Συντονίζει η Κική Τσιλιγκερίδου. Είσοδος ελεύθερη. Στις 6.30 μ.μ.

Ventus Ensemble

Το Ventus Ensemble παρουσιάζει “Ελισαβετιανά τραγούδια και μαδριγάλια της αναγεννησιακής εποχής” με έργα των Ντόουλαντ, Μόρλεϊ, Πέρσελ, Μπερντ και Φεραμπόσκο, στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8.30 μ.μ.

“Η ζωή μου όλη...”

Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος, υποδέχεται την Στέλλα Γκρέκα στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων “Η ζωή μου όλη...” στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32). Είσοδος 5 ευρώ. Στις 7 μ.μ.

Για την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Μικρή αναδρομή στο κινηματογραφικό έργο της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη όπου θα προβληθούν οι ταινίες “The Capsule”, “The Slow Business of Going“ και "Attemberg", στο Goethe - Institut Athen (Ομήρου 14-16). Είσοδος ελεύθερη. Από τις 7 μ.μ.

“Καρδιά μισή”

Ο Χρίστος Θεοδώρου παρουσιάζει το CD “Καρδιά μισή” με τις Ρίτα Αντωνοπούλου, Πολυξένη Καράκογλου, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Παπαγεωργίου, Έλενα Παπανικολάου, Βικτωρία Ταγκούλη και Nalyssa Green, στον Ιανό (Σταδίου 24). Είσοδος ελεύθερη. Στις 9.30 μ.μ.

Στη Σφίγγα

Η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συναντούν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου σε μια βραδιά λόγου και μουσικής. Τραγουδούν οι Αργυρώ Καπαρού και Θοδωρής Βουτσικάκης. Στη Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής). Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 8 μ.μ.

“Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα”

Το βιβλίο της Άννας Λυδάκη “Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα. Επιτόπια έρευνα. Κατανόηση. Ερμηνεία” (Εκδ. Παπαζήση) παρουσιάζεται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5) από τους Ισμήνη Κριάρη, Μιχάλη Μερακλή, Βασίλη Καραποστόλη και Αντώνη Παπαρίζο. Διαβάζει ο Κωνσταντίνος Πουλής και συντονίζει η Λίνα Παπαδάκη. Η παρουσίαση θα κλείσει με τραγούδια από τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη. Στις 7.30 μ.μ.

“Οδοιπόρος μιας Εποχής”

Το βιβλίο του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα “Οδοιπόρος μιας Εποχής. Δοκίμια διερεύνησης της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας” (Εκδ. Παπαζήση) παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Παρουσιάζουν οι Κωνσταντίνος Βάσσης, Γιώργος Βέης, Αλέξης Ζήρας. Σύντονίζει ο Δημήτρης Κακαβελάκης. Στις 7.30 μ.μ.

“Art Nouveau”

Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Στις 8 μ.μ.

“Γκαίρλιτς”

Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη “Γκαίρλιτς” (Εκδ. Αλεξάνδρεια) παρουσιάζεται στα Public Τσιμισκή (Θεσσαλονίκη) στις 7.30 μ.μ. και αύριο στα Public Συντάγματος στις 7 μ.μ. Απόψε παρουσιάζουν η συγγραφέας, ο Δημήτρης Καργιώτης και ο Στράτος Δορδανάς, ενώ αύριο οι Χάρης Αθανασιάδης, Μαρίτα Παπαρούση και η συγγραφέας.

“Πεθαίνοντας στο γέλιο”

Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Πεθαίνοντας στο γέλιο” με πρωταγωνιστές το ζευγάρι Yesmen, τον Μάρτιν Σόνεμπορν και τους Flashmob παρουσιάζεται στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση της Μαρίας Λάσνιγκ "Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος", εγκαινιάζεται με την υποστήριξη της Αυστριακής κυβέρνησης και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Lassnig, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τον Γιώργο Καμίνη και τον υπουργό Τεχνών και Πολιτισμού, Συντάγματος και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αυστριακής Δημοκρατίας Thomas Drozda, στις 4 μ.μ.

Comicdom Con Athens

Πρεμιέρα για την τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται από την Comicdom Press στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) και το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31). Συμμετέχουν διεθνείς καταξιωμένοι δημιουργοί, πραγματοποιούνται εκθέσεις πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολές, workshops, bazaar κ.ά. Ελεύθερη είσοδος. Από τις 11 π.μ.

ΚΕΘΕΑ

Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ διοργανώνει πασχαλινό παζάρι με αντικείμενα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Στη Στοά Κοραή από τις 11 π.μ. εώς τις 9 μ.μ.

“Ω γλυκύ μου έαρ”

Η Γλυκερία παρουσιάζει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την ελληνική παράδοση, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”. Είσοδος από 10 ευρώ. Στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL