Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Έκθεση στην οικία Μπελογιάννη εγκαινιαζει ο πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση στην οικία Μπελογιάννη εγκαινιαζει ο πρωθυπουργός

Στην πατρογονική οικία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, εμβληματικού αγωνιστή, στελέχους της Αριστεράς και προσώπου άρρηκτα συνδεδεμένου με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, εγκαινιάζεται την Δευτέρα 27 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό και παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η μόνιμη έκθεση που αφορά τη ζωή και τη δράση του, βασισμένη σε πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών.

Η οικία δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του εκτελεσθέντα αγωνιστή Νίκο Μπελογιάννη, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού. Στη Βουλή δωρήθηκαν επίσης από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και η συνεχής παρακίνηση και η παραχώρηση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, οφείλεται στον γιο του αγωνιστή Νίκο Ν. Μπελογιάννη, που εργάστηκε για τον σκοπό αυτόν επί περίπου δύο δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL