Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Αιφνίδια παραίτηση Κιμούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιφνίδια παραίτηση Κιμούλη

"Η σύγκρουσή μου είναι πολιτική και αφορά θέματα αρχών" δηλώνει στην “Αυγή” ο Γιώργος Κιμούλης, ωστόσο για οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια παραπέμπει στη χθεσινή επιστολή παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την επίσημη παράδοση του Κέντρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην επιστολή του ο γνωστός ηθοποιός εκτοξεύει ευθείες βολές εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου του Κέντρου Νίκου Μανωλόπουλου, αφήνει ωστόσο και αιχμές εναντίον της κυβέρνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση και μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Γιώργος Κιμούλης στην επιστολή του αναφέρει ότι "η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο τη συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων 'εσωκομματικών διαπραγματεύσεων', απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων".

Καταγγέλλει δε ότι "παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος -πρώην διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω".

Στην επιστολή του ο Γιώργος Κιμούλης δηλώνει επίσης ότι "σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας" και καταλήγει υπενθυμίζοντας "δύο βασικά πράγματα: πρώτον, η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και, δεύτερον, όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας".

Η παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη μάλλον δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αν και ουδείς περίμενε ότι οι εξελίξεις θα σημειωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία των δύο ανδρών στο Κέντρο Πολιτισμού κάθε άλλο παρά αγαστή ήταν.

Η πρώτη διαφωνία διαπιστώθηκε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οπότε συγκροτήθηκε σε σώμα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο διευθύνων σύμβουλος πρότεινε στα μέλη του να συναινέσουν στην εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του αφαιρώντας όλες τις αρμοδιότητες από το Δ.Σ. και τον πρόεδρό του, όπως τις ορίζει ο νόμος κύρωσης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ.

Στο Δ.Σ. της προηγούμενης Παρασκευής 10 του μηνός, στο οποίο επρόκειτο να καθοριστούν οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου, ο διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ζήτησε το δικαίωμα υπογραφής οικονομικών συμβάσεων μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ χωρίς έγκριση του Δ.Σ. Ο πρόεδρος ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης και στην επόμενη συνεδρίαση, στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, αρχικώς αποφασίστηκε το ποσό με δικαίωμα υπογραφής χωρίς έγκριση μέχρι τα 100.000 ευρώ, αλλά με παρέμβαση του δημάρχου Καλλιθέας, μέλους του Δ.Σ., οριστικοποιήθηκε το δικαίωμα στις 50.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα υπογραφής χωρίς έγκριση ένας υπουργός έχει για το ποσό των 5.000 ευρώ.

Όλη η σύγκρουση φαίνεται πως συμπυκνώνεται στο ότι ο πρόεδρος επιδίωκε την έγκριση του Δ.Σ. για τις πιο σημαντικές από τις αποφάσεις που λαμβάνονταν, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος επιδίωκε να κατοχυρώσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων. Άλλωστε και πριν από την παράδοση του Κέντρου στο Δημόσιο, προκειμένου να εγκριθούν δαπάνες οιασδήποτε μορφής, απαιτούνταν τρεις τουλάχιστον υπογραφές.

Τελικά μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιτεύχθηκε η δυνατότητα του Δ.Σ. να ασκεί τον μεγαλύτερο εφικτό έλεγχο στη λήψη των αποφάσεων. Έτσι, στη συνεδρίαση Δ.Σ. των αρχών της εβδομάδας, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, αποφασίστηκε ότι ο πρόεδρος εισηγείται στο Δ.Σ. το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κέντρου, το οποίο πρέπει να είναι συμβατό με τον γενικό προϋπολογισμό του Κέντρου και σύμφωνος με τους όρους της σύμβασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος καταρτίζει τους προϋπολογισμούς των εκδηλώσεων, ενώ από κοινού εισηγούνται στο Δ.Σ. τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, τα σχέδια ανάπτυξης του Κέντρου, τις γενικές αρχές της επικοινωνιακής πολιτικής των εκδηλώσεών του. Στο εξωτερικό εκπροσωπεί το Κέντρο ο πρόεδρος του Δ.Σ. και στο εσωτερικό ο ίδιος ή ο διευθύνων σύμβουλος.

Ο τελευταίος έχει επίσης εκτελεστικές αρμοδιότητες, υπογράφει συμβάσεις μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ και πάνω απ' αυτό χρειάζεται ειδική απόφαση του Δ.Σ. ώστε να υπογράφει επιταγές μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ. Για την πρόσληψη ή την απόλυση προσωπικού πρέπει να υπάρξει έγκριση του Δ.Σ. όπως και για τα θέματα ασφάλισης του Κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ ορίστηκε ο Γιώργος Κιμούλης, διευθύνων σύμβουλος ο Νίκος Μανωλόπουλος και μέλη οι Ματίνα Στέα, Ανδρέας Νοταράς, Δημήτρης Κάρναβος (δήμαρχος Καλλιθέας), Γιώργος Κουμεντάκης (εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Δημητρόπουλος (εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδοντας το Κέντρο Πολιτισμού στο Δημόσιο εξακολουθεί να το ενισχύει οικονομικά με 50 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για την επόμενη πενταετία, δίνοντας 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια διατίθενται για λειτουργικές δαπάνες και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επίσης έδωσε και από 5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Λυρική Σκηνή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μετακόμισης.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση καλείται πλέον να δώσει άμεση λύση στο διοικητικό ζήτημα που προέκυψε.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις για το θέμα της παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, οι οποίες κινούνται στο αφήγημα της καταστροφολογίας μετά τη μεταβίβαση του Κέντρου Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για "χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης" κάνει λόγο η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη ζητώντας από την κυβέρνηση "εκτός από τη συγγνώμη της" να "δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις". Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίσει "ανίκανη" την κυβέρνηση "να χειριστεί και τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού" και ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς "να απαντήσουν με σαφήνεια στις κατηγορίες - καταγγελίες", ενώ το Ποτάμι αναφέρει ότι "το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού της χώρας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει στα χέρια του βαριά νοσούντος Ελληνικού Δημοσίου, με τα αρρωστημένα εσωκομματικά μαγειρέματα καθρεφτίζει με τον πλέον καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια, τον κακό επαρχιωτισμό, την παλαιοκομματική νοοτροπία και τον άθλιο παραγοντισμό της αριστερής, με ακροδεξιά συμπληρώματα, κυβέρνησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL